Cena za režijní náklady při rekonstrukci

5.8.16 11:20

Cena za režijní náklady při rekonstrukci

Ahoj,

chystám rekonstrukci btu, takový ten základ - jádro, koupelna, WC, podlahy, dveře, kuchyně. Nechala jsem si ke stavebním pracím za to jádro, koupelnu a WC poslat položkový rozpočet a přiznám se, že mne poněkud zarazila výše režijních nákladů - byla stanovena na 18 000 Kč, což se mi zdá dost.

Pro upřesnění je položka rozepsána takto: Dohled a koordinace prací na stavbě, zajištění materiálu, zajištění kontejneru, přípravná a konzultační činnost, předání stavby.

A tím zajištěním kontejneru opravdu není myšleno jeho zaplacení, prostě jen ten úkon objednání, to samé i ten materiál atd. U toho bytu jsou mé zkušenosti ze stavebnictví prakticky nulové, ale tohle není první byt či dům, který jsme v posledních letech rekonstruovali a u těch předchozích byla tato položka stanovena vždy procentně vůči celkové ceně stavby/rekonstrukce a to ve výši 2-3%, což by tedy mělo být výrazně méně.

Byli by prosím ti z vás, co v nedávné době rekonstruovali, tak hodní a podívali se mi do položkových rozpočtů jejich rekonstrukcí, jak to bylo u vás? Pochopitleně to míním se stavitelem probrat, uvítám proto jednoznačně srovnání. Předem děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
5.8.16 12:50

@Klára-z-Prahy nějak nevím, co se Ti na tom zdá tolik :think: platíš za dozor atd.. ono záleží i na celkovém rozpočtu.. ségra dělala rekonstrukci, v řádu 350 tis, tyhle náklady byly kolem 30 tis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.16 13:19

Dík za porovnání. Jen mne prostě zarazila ta cena v nepoměru k tomu, jak jsme to měli u jiných rekonstrukcí/staveb. Tam to prostě bylo těch pár procent, zatímco tady je to 18K vůči celkovým 160K (mimo vybavovacích předmětů a obkladů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
5.8.16 21:52

@Klára-z-Prahy S ohledem na celkovou cenu zakázky 160.000,– je cca 11,5% celkem dost. Pochopila bych někde kolem 5-8%. Podle toho jak to máte rozepsané, tak to odpovídá práci rozpočtáře v opravdu velkých firmách. U vás je to s ohledem na celk. cenu spíš nějaká menší firma co si najímá OSVČ, ne?
Chtějte přesnou specifikaci. Ten popis je hodně obecný. Vy tam máte stavební dozor nebo autor. dohled, příp. nějaký specif. materiál? Náklady na PHM, přesuny hmot a suti to si dokážu představit, ale koordinace, předání,.. u takhle malé zakázky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.8.16 14:17

Sojkko, ano, struktura firmy bude asi zhruba taková, jak jste popsala. Už jsem se o tom bavila se stavebníkem a k té položce mi bylo řečeno, že to je v podstatě jeho plat. Převoz materiálu v tom není, ten je vyčíslen v jiné položce.

Je to jako stavebníkova organizační činnost, to, že ve stavebninách zajistí materiál, co jsem zvolila (samotný materiál započten jinde), že bude koordinovat jednotlivé aktivity na stavbě.

Nemyslím, že bych tu měla nějaký speciální materiál, klasické jádro z Ytongu, WC + koupelna v pidi rozměrech. Plus tedy krom toho štuky a malby ještě i v kuchyni, obýváku a předsíni. Nejvíc „extra“ jsou asi posuvné dveře WC a koupelna, k té ale nechává jen dvě díry, ty instaluje jiný dodavatel (podlahář).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
7.8.16 14:24

@Klára-z-Prahy Takže ten stavebník je OSVČ a zabývá se stavební činností. Mám tomu tedy rozumět tak, že on vám v rozpočtu dodává pouze materiál a oněch 18.000,– je tedy jeho práce? (odklady, vyzdívání, instalace dveří, podlah,…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.8.16 19:35

Sojkko, já upřímně nevím na sto procent, do kterých činností bude on zapojen rukama, ale zatím jsem přesvědčena o tom, že jeho role je skutečně koordinační, tzn. na jednotlivé práce (obkladač, elektrikář, zedník, atd.) má lidi.Ta jejich činnost je vyčíslena po položkách v tom rozpočtu. Takže těch 18 000 Kč je skutečně pro toho stavebníka, myšleno jako majitele firmy, za to, že zajistí nákup materiálu, bude dojíždět na stavbu a koordinovat dělníky.

Jinak co se týče toho stavebníka samotného, tak ho mám na doporučení, jednání s ním mi přijde korektní, to je všechno v pořádku. Jen mne prostě zarazila ta cifra a byla jsem fakt zvědavá, jestli je to běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí