Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Za me jedine orl. Mela jsem stejný problém skoro 2 roky. Byla jsem na soukromé klinice, odstranění mandli. plazmou. Museli je vzít komplet, protože byly totálně „derave“. Tím, ze to bylo soukrome, tak operace cca 45min v narkoze a po 2h jsem sla domu. Uz je to přes 3 roky a mam svatej klid!
@Kameramannova a můžu se zeptat, na kolik ta operace přišla? A to tě pustili fakt po 2 hodinách od celkové narkozy domů? A rekonvalescence byla jaká?
@cecetka já mám taky děravou jen jednu a tvoří se to jen na jedné straně, na té straně mě taky furt v dětství bolívalo v krku. Asi fakt zkusím to ORL, i když z toho mám hrozný strach, dělá mi zle i když mi dělají jen stěr ![]()
Ahoj, trpím na to samé, take mě to trápí. Napadlo mě zkusit homeopatika, četla jsem, že jsou taková, která s tímto problémem pomůžou. Bohužel jsem se zatím k žádnému homeopatovi nedostala, ale chystám se co nejdřív
Nevím, jen co jsem se dočetla na internetu z různých diskuzi, tak homeopatika na to prý zabrala, názvy byly uvedené, ale bylo jich víc a na každého fungovaly jiné… Stejně to musí napsat homeopat
@Anonymní píše:
@Sájoušek já právě taky používám ústní vodu, kvalitní kartáček i pastu, zuby si čistím i po obědě, ale stejně se zápachu nemůžu zbavit a teď třeba čepy na mandli mám, seškrábnout mi nejdou a pořád v puse cítím ten zápach z nich, byť mám zuby umyté. Spíš mě napadlo, jestli nezkusit i nějakou dietu, možná vynechat cukry (to mě bude bolet), ale jsem odhodlaná zkusit všechno (ORL až na posledním místě). Škrabku koupím zítra, a ten Jox je myšlen jako desinfekce? Protože kdyby kvůli bolesti, tak ty já nemám, nejsou to angínové čepy, ale vyloženě ty odumřelé buňky se zbytky jídla…
Aha, ja bych teda asi na to ORL zasla. Urcite Vam poradi co se da s tim delat, meli by vedet proc se čepy tolik tvori, nemusite jit hned na odstranovani mandli
JOX je vlastne ustni jodova desinfekce.
@Anonymní píše:
@Kameramannova a můžu se zeptat, na kolik ta operace přišla? A to tě pustili fakt po 2 hodinách od celkové narkozy domů? A rekonvalescence byla jaká?
Ano, pustili. 23tis.
Rekonvalescence dobrá. Jen u dospělých je vyšší riziko odtržení strupu-krvaceni, když se to hojí. A to se mi taky stalo. Takže krvácení a volali jsme rychlou. Ale to se nemusí stát vždycky. Nez dorazila rychlá, tak jsem krvácení zastavila cucanim ledu.
4 dny jsem jedla jen kaše. Po tom odtržení strupu jsem jedla skoro normálně po 2 dnech. Ale ted mam opravdu pokoj. Doktor předtím říkal ze takhle hnusný mandle ještě nevidel. ![]()
@Anonymní píše:
děkuji a o co přesně s tím stříbrem jde? Kde sehnat, jak používat? Budu vděčná za jakýkoli tip
Já ho sháním v lékárně, ale oficiálně se v této republice asi prodávat nesmí. Používám slabší verzi, je jich více druhů. Třikrát denně kloktám a po troškách polykám, čepy se sice vytvoří, ale snadněji a rychleji vypadnou a nejsou tak moc cítit. Vím, kde ho sehnat u nás, ale jinde asi nedokážu poradit. Ani neslibuji, že to pomůže všem. Mně to pomohlo uchránit mandle.
Ahoj, mám od včera čepy. Nikdo z naší rodiny to pořádně neřeší. Před chvílí jsem byla u lékaře, ale bylo tam plno a bála jsem se, že chytnu něco navíc. Máma je doktorka, ale vůbec mi neporadila. Zkusím říct znovu aby mě dneska vzali k doktorovi, ale nikdo teď není doma a máma by mě akorát seřvala, že ji otravuji při práci. Zkoušela jsem to přetrpět, ale náhodou jsem narazila na různé diskuze a skoro všichni říkají, že by se mělo jít k doktorovi. Jinak můj problém je, že : Mám jakoby knedlík v krku, ale nebolí mě to. Občas to tedy šťípne, no.
Jsem strašně unavená, jakoby jsem měla za chvíli omdlít, mění se mi často teploty, smrdí mi z pusy a jednou je mi zima a jednou vedro. Včera mi to začalo při večeři. Byla nahlas televize a všichni mluvili. Bylo mi špatně už od rána. Potom jsem si kousla trochu rýže a pálivého masa a měla jsem pocit, jakoby jsem měla něco uvízlého v krku. Zkoušela jsem se vyblít, vykašlat to, zapít to, ale nic nepomáhalo. Ten večer byl pro mě peklo a v noci jsem nemohla usnout ze strachu, že tam něco mám a doktoři mi něco udělají. Ráno mi tedy bylo líp a nic jsem necítila, ale jakmile jsem si kousla snídaně, už to zase začalo. Rychle jsem hnala tátu, aby mě dovezl k doktorce a když jsme tam byli, tak jsme museli odejít, protože tam bylo strašně moc lidí. Vůbec nevím co mám udělat a jsem sama doma.
Jinak se omlouvám, že to bylo tak dlouhé.
@Anonymní píše:Čepy na mandlích by se řešit měly, přes praktika nebo ještě líp na ORL. Jestli tvoje máma jako doktorka to neřeší, tak fakt nevím. Omluvilo by jí, kdyby byla zubní nebo oční doktorka. O tyhle infekce se přece nezajímá jen praktik nebo ORL lékař, ale i před operací - gynekolog, chirurg, anesteziolog. Pochopitelně to zajímá i internistu, nebo kdo chodí na kardio, tak tam by ho hned hnali na krční.
Ahoj, mám od včera čepy. Nikdo z naší rodiny to pořádně neřeší. Před chvílí jsem byla u lékaře, ale bylo tam plno a bála jsem se, že chytnu něco navíc. Máma je doktorka, ale vůbec mi neporadila. Zkusím říct znovu aby mě dneska vzali k doktorovi, ale nikdo teď není doma a máma by mě akorát seřvala, že ji otravuji při práci. Zkoušela jsem to přetrpět, ale náhodou jsem narazila na různé diskuze a skoro všichni říkají, že by se mělo jít k doktorovi. Jinak můj problém je, že : Mám jakoby knedlík v krku, ale nebolí mě to. Občas to tedy šťípne, no.Jsem strašně unavená, jakoby jsem měla za chvíli omdlít, mění se mi často teploty, smrdí mi z pusy a jednou je mi zima a jednou vedro. Včera mi to začalo při večeři. Byla nahlas televize a všichni mluvili. Bylo mi špatně už od rána. Potom jsem si kousla trochu rýže a pálivého masa a měla jsem pocit, jakoby jsem měla něco uvízlého v krku. Zkoušela jsem se vyblít, vykašlat to, zapít to, ale nic nepomáhalo. Ten večer byl pro mě peklo a v noci jsem nemohla usnout ze strachu, že tam něco mám a doktoři mi něco udělají. Ráno mi tedy bylo líp a nic jsem necítila, ale jakmile jsem si kousla snídaně, už to zase začalo. Rychle jsem hnala tátu, aby mě dovezl k doktorce a když jsme tam byli, tak jsme museli odejít, protože tam bylo strašně moc lidí. Vůbec nevím co mám udělat a jsem sama doma.
![]()
![]()
![]()
Jinak se omlouvám, že to bylo tak dlouhé.
Mivam cepy na mandlich od detstvi. Vetsinou bez jinych potizi. Nebo s unavou a pocitem, ze se o me neco pokousi. Kdyz si jich tam vsimnu, sama si je odstranim, vykloktam neco na dezinfekci. Syn je miva taky. Na nic si nestezuje. Treba ted je nachlazeny, kychnul a jeden mu vyletel.
Některým lidem se ty čepy dělají roky, na ORL by se s tím zajít mělo, ale netřeba paniky, fakt se na to neumírá, není to akutní
@Verun83 Určitě by to chtělo kontrolu na ORL. Nebo aspoň u praktika, že v těle není bakteriální infekce.