Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny, 4leté dceři na ORL diagnostikovali anginu a napsali ATB. První dávku vezme teprve večer. Stěžuje si na bolest břicha kolem pupíku a už 2× zvracela.Je to normální? Má čepy v krku a trochu jí z pusinky zavání, nemohlo jí to ovlivnit i žaludek? Výtěry z krku byl ale negativní. Měl jste někdo něco podobného?
@Mája128 Zakladateka píše, že dcera ATB ještě nebrala, teprve večer
.
@Evánek Při angíně mě bolí všechno, břicho teda moc ne, ale zvracení je úplně normální, protože máš nateklý krk a i při malém podráždění jde všechen obsah žaludku ven, dobře to znám(hlavně teda z dětství). Každopádně může mít nemocí podrážděný i ten žaludek. Proč jsi jí antibiotika nenasadila rovnou? Při angíně se berou někdy i dva prášky najednou při první dávce, aby rychle zabraly, proč jí je dát až večer, déle se jí uleví
.
Má je brát po 12hod., tak jí nechci budit v noci ale dát to v 8 a 20hod. Předtím jsme je vždy brali po 8hod.ale to měla vysoké horečky, to teď nemá jen lehce zvýšenou teplotu.
@Mája128 To nic, byla by to možnost, ale na první dávku se čeká až do večera, což mi hlava u angíny nebere
.
@lemanka Je to kvuli casovemu rozlozeni jak jsem psala vyse. Kdyby to bylo po 8hod.tak uz ma prvni v sobe. Anginu nemame poprve, ale tento prubeh ano. Navic moje detska je na dovce a zaskok nic moc. Proto jsme sli na ORL.
U dětí je normální že je při angíně bolí bříško
já bych teda kvůli časovému rozestupu fakt nečekala až do večera, čim dříve dostane dávku tim bude lépe, jinak pozor na blinkání atb ![]()
Dcerka v zimě také začínala angínu zvracením v noci, pak si začala stěžovat na bolest v krku.
Atb bych dala hned při vyzvednutí, druhou dávku bych pak časově dala už tak, jak má být, ale chtěla bych, aby už atb. zabrala.
@Evánek píše:
Zdravím všechny, 4leté dceři na ORL diagnostikovali anginu a napsali ATB. První dávku vezme teprve večer. Stěžuje si na bolest břicha kolem pupíku a už 2× zvracela.Je to normální? Má čepy v krku a trochu jí z pusinky zavání, nemohlo jí to ovlivnit i žaludek? Výtěry z krku byl ale negativní. Měl jste někdo něco podobného?
Takhle se může projevovat spálová angína.
@kivik píše:
Dcerka v zimě také začínala angínu zvracením v noci, pak si začala stěžovat na bolest v krku.
Atb bych dala hned při vyzvednutí, druhou dávku bych pak časově dala už tak, jak má být, ale chtěla bych, aby už atb. zabrala.
Přesně. První dávka hned, další večer a potom už bych jela dle hodin v příbalovém letáku.
Spala nebo spalova angina, to by podle priznaku sedelo.Je teda zvlastni, ze vyter z krku je negativni, kdy se delal?
Vyter byl v pondeli. Vysledek mi rekla zastupujici dr.dneska.Kdyz jsem ji rikala, ze ma cepu v krku vic a mela 38, 5 tak se me zeptala jestli ma teplotu ted rano.To nemela, tak mi rekla at jeste pockame.Ale ze dalsi dny uz taky v ordinaci nebude a dala mi kontakt na 3.doktorku.Tak jsem se na ni vyprdla a jela na ORL. Spalova angina je s vyrazkou, tu nemame a teplota je 37, 4 ted navecer. S temi ATB bych takhle necarovala, protoze pak ty davky nejsou rovnomerny a jednou by byla predavkovana.Kdyz jsem cetla pribalovku tak tyhle prasky jdou na jatra a ledviny. Takze jsem to neriskovala.Samo ze jsem uvazovala o tom dat ji to hned a pak si to upravit, ale tohle info me trochu odradilo.
@Evánek vyrážka byt nemusi, dcera ji mela dvakrát, vyrazku mela akorát při spale a to par hodin, dalo by se to klidne prehlednout. U sp. anginy nebyla..je zvlastni, ze tedy nasadili ATB, kdyz je vyter negativni ![]()
To pry kvuli tem hnisavym loziskum v krku. Navic mam doma jeste 15 mes. Holcicku tak nechci, aby to chytla taky.