Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím.
Stavíme domeček a máme v plánu černou střechu (glazuru). Už jsem ale slyšela dost názorů, že pod černou střechou je větší teplo. Teď bydlíme v podkroví a v létě se to fakt nedá. Teplota neklesne pod 30 stupňů
Pokud by to šlo tedy aspoň trošku ovlivnit barvou střechy, neváhala bych a šla bych i do té červené…i když se nám líbí míň.
Je tu někdo, kdo má na domečku černou střechu? Jak to máte s teplem v podkroví v létě?
Diky! ![]()
Tak to si počkám na odpověď. Zrovna včera jsem vybrali takovou tu šedo-černou střechu
tohle mě vůbec nenapadlo řešit, taky máme teď podkrovní byt a je to peklo.
Já bych řekla, že spíš záleží na kvalitě izolace poid tou střechou.
@Niki.M @Elen8 my máme černou střechu, taky glazuru, zatím tam nebydlime, zrovna tam štukují, a manžel říkal, že tam je příjemně. Myslím si, že záleží hlavně na izolaci ![]()
Jo a my teď černou nemáme a horko je tu taky, tak snad to s tou černou nebude ještě horší…
My máme takovou černohnědou - šindel. Ztaím to nemáme řádně zateplené, teda letos se na tom pracuje - ale vedro tam byly dycky no.. ale prý se to dá dobrým zateplením izolovat,+je potřeba odvětrávací otvory…nebudu vznášet moudra, těžko říct takhle z hlavy že..ale jestli tmavě červená nebo černá no to už mi prijde fuk..spíš možná to ještě kromě barvy ovlivní materiál
@Niki.M asi vážně záleží na izolaci. My jsme měli pod střechou a v podkroví strašně (a to máme krytinu červenou). Ale další rok manžel zateplil pořádně strop a zaklopil ho OSB deskou a bylo to dost poznat, jak v létě, tak v zimě.
Máme černou střechu a není pod ní tak strase horko.
Jako v těch tropech v létě, když je pár dni extrém horko prostě horko je.
Ale jinak nemám ten pocit. Je pod ní tlustá vrstva vaty, ta trošku to horko mírní.
Jinak máme nachystane rozvody na klimatizace, ale zatím jsme se bez nich obešli.
Letos chceme dělat sítě proti hmyzu do střešních oken.
Mám přes den zavřené okna tam kde svítí slunko a pak otvírám a je tu dobře.
Ale mi je horko furt už od května spavam naha a to ještě horko nebylo.
Ahoj, dělám ve stavebninách tak jsem se ptala kolegy technika. Vliv to nemá, záleží na dobré střešní izolaci. Jedině bude taška možná víc na povrchu rozpálená.
@jessikka píše:
Já bych řekla, že spíš záleží na kvalitě izolace poid tou střechou.
o tom to je!!
jak se strecha udela poradne, tak barva nerozhoduje, hlavne nepoznas rozdil cerna X cervena - obe jsou pomerne tmave.
bydlim v dome s cernou strechou a v pohode.
jako jo, vloni v lete jsme v podkrovi meli i silenych 25°, to jsem umirala… ale v prizemi byvalo 23, tak to slo.
spis jde o to v dome spravne vetrat = celou noc do pruvanu
a pres den vse zavrit a oslunena okna zatahnout
my jsme ale u lesa, tak se tu v noci vzdy ochladi..nekde ve meste to musi byt blby, kdyz nejde ani v noci vychladit
Přesně, je to o izolaci. Tady u nás - Virginia a dál na jih - se dokonce staví domy, kde je půda neobydlená a je jen plná izolace.
Taky se dávají větráky spínané termostatem do půdních prostorů, které sepnou někde kolem 60C a odsají horku vzduch z půdního prostoru.
@jessikka
Tak pro mě je to taky hic 25°, plavkova/na spodní prádlo teplota ať v létě nebo v zimě.
Rikala jsem spím pod otevřeným střešním oknem, celý květen. Otevrene okno v noci mame od dubna. To ještě někteří možná topili
. To je, ale ve mě. Za to nemůže černá střecha, že je mi horko.
Ale můj muž je vedle me zababulany pod peřinou až po uši, ještě má potřebu mě zakrývat, asi abych neumrzla náhodou.
@Kelsey Tak pro mě je 25 taky už hodně, ale kromě starých domů fakt neznám nikoho, kdo by loni v těch pařácích měl jen 25. My měli 28 a to jsme si říkali, že na tom ještě nejsme tak zle ![]()
@Niki.M v podkroví je vedro na padnutí v létě vždycky. na barvě střechy si myslím, že tolik nezáleží