Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky.
Jsem tu nova, ale obcas jsem zde zabrousila v prubehu tehotenstvi posbirat nejake rady a informace. K zalozeni nove diskuze jsem se ale rozhodla proto, ze jsem jiz svoji holcicku pred par dny porodila a nejak me zarazilo, jaka je to veda. Ja blahova si asi myslela, ze miminka jen spi a papaji a breci, jen kdyz maj hlad. Dalsi vec je, ze ziji se svym muzem v Kanade, bez rodiny a mych pratel, takze jsem defacto hozena do vody a nekdy mam pocit, ze vubec nevim, co delam. Predevsim proto, ze nase mala je neklidne miminko, v noci se budi v hodinovych, hodinu a pul, intervalech a usne jen u prsu, coz si uvedomuju, ze bych nemela ji krmit takhle casto. Pres den mi spi prevazne v satku, to jedine zabira na plac, ale nekdy se stane, ze po kojeni je tak ospala, ze vydrzi i prenaseci postylce, kterou mame v obyvaku. Takze jsem se tady pripojila, abych nasla nejakou dobrou dusi ci duse, abychom si povidali, sdilely sve materske radosti a strasti a take bych se rada dozvedela nejake tipy triky rady. tim, ze jsem tady trosku izolovana, se toho moc nedovim:)
Tak rada bych treba otevrela diskuzi tim, ze bych se rada poradila, jak sve detatko v noci, kdyz se probudi driv, nez by mela na krmeni, ukonejsit zpatky ke spanku nebo jak dosahnout toho, aby mi spala dyl? Jinak postylku mame prirazenou k nasi posteli, ale vetsinou skonci u me, kde obcas spi i dve hodiny. Dekuji moc a budu se tesit na prispevky ![]()
1. takhle malé miminko ti nebude spát déle - potřebuje hodně jíst a proto nespí
2. kojit můžeš nonstop - omezení je pouze u UM a když jsou obtíže, takže klidně koj po hodině. Přece ji nenecháš hlady
Neřeš co jsi někde pochytila že by mělo být. Měj malou u prsa a relaxujte. ![]()
@kiikis Ahoj, zeptám se - dáváš dudlík? U nás tohle vyřešil… Ne vždycky chce mimčo jíst, občas se prostě potřebuje cumláním uklidnit.
Aletheia: dekuji za reakci, me bylo prave ze receno, ze ani nestihne stravit to mlicko z predtim, tak kdyz se koji po hodine, tak ji to v brisku udela neplechu. takze krmit kdykoli se v noci vzbudi, jo? ono je to zmatecne, kazdy rika neco jineho, ale hlady ji nenechavam, jen se snazim aspon o ten 2hod interval. ![]()
@anikova dudlik jsme parkrat zkouseli, ma to ale jen docasny efekt, vetsinou se ke spanku neukonejsi…
@kiikis píše:
Aletheia: dekuji za reakci, me bylo prave ze receno, ze ani nestihne stravit to mlicko z predtim, tak kdyz se koji po hodine, tak ji to v brisku udela neplechu. takze krmit kdykoli se v noci vzbudi, jo? ono je to zmatecne, kazdy rika neco jineho, ale hlady ji nenechavam, jen se snazim aspon o ten 2hod interval.
klidně to zkus - pokud by po tom zvracela tak by se to řešilo ale pokud jí to sedne tak to bude jenom dobře a nebudeš se nervovat že ještě neuběhl čas a nevíš co s křičícím dítětem ![]()
(nebo zkus ten dudlík, pokud teda nemá hlad - to uvidíš jestli zabere nebo chce mlíko)
@kiikis a kolik je malé? Ono se to asi taky srovná časem. Teda, ne že bych byla nějaká zkušená matka, mám taky celkem čerstvý mládě, ale ze začátku jsem nevěděla hodiny ani minuty, kdy bude řvát hlady, a postupně se to na ty +- tříhodinové pauzy srovnalo.
Jo, už to čtu, pár dní
Tak to bych pauzy neřešila a kojila. Přecpat jí nemůžeš, prý co nechtějí, vyblinkaj.
Klidně ji koj, neřeš jak dlouho a jak často pije, ono se to opravdu srovná
byla pořád u maminky a najednou není a musí si na to pomalu zvykat
@anikova mala ma pet dni. Tady nas totiz pustili z porodnice uz druhej den, tak jsem hozena do vody a ucim se na bazi instinkt-pokus-omyl plus co najdu za rady tady. Tak snad to nejak zvladnem, mam trosku i rozhozeny hormony, tak se snazim nepanikarit kdykoli zaplace:)
Ja taky sla domu druhy den, navic jsem rodila v zemi, jejiz jazyk neumime, takze moc informaci nebylo. Koj si jak uznas za vhodne, moje se kojila po dvou hodinach a vydrzelo ji to az do pul roku. V noci se to casem zlepsilo, jednu dobu spala i celou noc. A tyden co jsme byli doma mela spurt, kojila jsem snad dva dny nonstop, bolelo to, ale zvladly jsme to.
Bud hodne s miminkem, ono jeste neni na svet pripravene, bylo dlouho u tebe, tak v tom chce pokracovat
odpocivej, jez, pij a koj. Ono se to srovna
To je mýtus, že se má kojit po 2 hodinách, prostě koj, jak potřebuje. A spát můžete taky spolu, to taky nevadí, ne? Nebo tobě to vadí, že ji máš u sebe?
My spíme spolu všichni 3, je to fajn. Spíme všichni 3 dobře, je to lepší, nemusíš vstávat a mimino tak nepláče.. To je má zkušenost.
Dudlíka malý (1,5 roku) nemá ani neměl, protože asi se mu prso zamlouvá víc ![]()
@kiikis Mala dudlik akceptovala konecne ve 3 tydnech, do te doby jsme ji strkali do pusy malicek. Byla urvane mimco, takze dudlik prinesl nam rodicum trochu ulevy. Jinak pokud Ti neblinka, koj jak casto uznas za vhodne. Ja prodluzovala na cca 2 hodiny ve dne a 3 v noci, protoze jinak to beztak z male litalo ven…
@AdaAda nene nevadi mi u me, to vubec, jen to ve me hloda, abych ji nekdy nezalehla:) ale zatim se nam tak spi asi obema nejlip. kdyz je kousek vedle na sve postylce, tak se porad vrti a ja jen cekam, kdy zacne plakat, ze je vzhuru, takze muj spanek taky nic moc. takhle u sebe jsme relativne v pohode.
@pikola a kde jsi rodila, jestli se muzu zeptat? Snazim se s ni byt maximum, jsem zastance kontaktniho rodicovstvi. Taky si rikam, ze to jeste neni ani tyden, co je na svete, ze ma stale na co si zvykat;)
jedna vec, dneska rano se vzbudila kolem pul sedme na krmeni a pritom mi odmitala prso, vylozene se odstrkovala. trosku jsem se vydesila, cim by to mohlo byt. Nejakym zpusobem jsem do ni aspon neco z druheho prsa dostala a pak druhe kojeni uz jakz takz dobry, ale mela vyhrady k tomu puvodnimu prsu, ktere rano odmitla (obvykle pije okolo 20minut, ted ani ne deset). Cim by to mohlo byt, ze jedno prso ji moc nejede?