Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky,
nevím jaký podrobnosti k té kontrole po cukrtestu chcete. Hodnoty jsem měla 3,9 - 7,8 - 7,6. Jaký jsou normální nevím, prý je to strašně individuální. Nejsem typ, kterej by nějak stresoval, takže když doktor řekl, že to zvládneme bez diabetologie, tak mu věřím. Musím prostě jen omezit příjem sacharidů a nesmím se přecpávat. Což vlastně nedělám a na sladký nejsem. Toť zatím vše
- víc mi neřekl.
No jinak jsem byla na tom předporodním cvičení. Věděla jsem, že to ve Vyškově existuje, tak jsem se doktora zeptala kde to je a jestli mi to doporučuje. Pak jsem si tam zavolala - přesně kdy se to koná, co si mám vzít ..... a prostě jsem šla. Bylo nás tam asi deset. Pořádá to vyškovská porodnice v rámci přeporodní péče. Je to rozdělené do dvou částí - 1. je od 25t do 31t a je zaměřena spíše na procvičování těla, samozřejmě i s výkladem k čemu ty jednotlivé cviky jsou ..... s jakými problémy se můžeme setkat, pokud ty které svaly nejsou správně přichystány na porod. 2. část je od 32t a výš - a ta je spíš zaměřena na průběh porodu jako takový - probírají se jednotlivé fáze porodu, jak probíhají, jak se při nich chovat a jaké situace můžou nastat. Obě části vedou porodní asistentky, které zodpovídají i případné dotazy mamin. Moc se mi tam líbilo, takže budu chodit pravidelně. Nemám však zdání, zda podobné kurzy pořádají všechny porodnice. Velice mě potěšilo, že je vše zdarma a je nutný jen souhlas ošetřujícího doktora.
![]()
Krásný jarní den všem
Verik - tak to máte fajn, hezky zorganizovaný, to já si tady platím jak předpor.kurz (1100,– Kč), tak i cvičení - to je 45 Kč za hodinu, což není nijak hrozný, ale já k tomu musím připočítat ještě cestu (cca 50 km tam a zpátky), takže tak levný to taky není…
Ale co bysme pro ty naše drobečky neudělaly, že?
Tak už jsme doma.Ondra je v poho,dostal akorát něco na kašel,horečku už nemá,tak si myslím,že to bude dobrý.Dneska ho zkusím udržet v posteli a zítra se uvidí.
Jak je to s mateřskou si už vůbec nepamatuju,dostala jsm nějakej papír od doktora a ten jsem dala do práce a potom rodičák snad začal chodit automaticky?Fakt nevím.O přídavky na dítě se žádá zároveň s porodným a pak každý rok už v říjnu.V roce2007 tedy 2krát,po porodu a v říjnu.A jak to je u druhýho dítěte to vůbec netuším.Musím zajít na pracák a yjistit to tam,ale vůbec se mi tam nechce.Máme tu totiž hrozný babizny,všechno je obtěžuje.
DORIS, jasne s tou materskou je to opravdu pul roku. Nejak jsem si to popletla, to je ta tehudemence
. Po pul roce se musi na ten pracak. No a o porodnym o jeho vysi pisi docela dobre na strankach MIN. prace a soc. veci. http://portal.mpsv.cz/…cane/porodne. Myslim, ze pokud se uvazuje o snizeni porodneho, tak nas uz by se to nemelo tykat. To uz nestihnou!!
ahoj, tak jsem právě poobědvala (lasagne) a u toho jsem vás dočetla.
Eury - jen zůstaň doma, na to si zvykneš rychle. Já už jsem doma skoro čtyři roky a jak mi to rychle uteklo.
Ivule - držím palce ať jste s miminkem v pořádku, snaž se hodně odpočívat, ať je miminko ještě dlouho v bříško.
Kami - já s udržením nemocného Tomíka v posteli problémy mám taky, vlastně tam vůbec nechce zůstat, i když má 38 teplotu. Teď je ve školce, tak snad něco brzo zase nechytne.
Co se týče RP a porodného - tak jsem se ptala na sociálce, o rodičovský příspěvek se musí žádat, nezačne chodit automaticky po skončení mateřské, ale musí se vyplnit žádost. Nejlepší je se informovat hned jak budeme žádat o porodné - to mám v úmyslu hned po šestinedělí. My co už jsme doma se starším dítkem, tak před nastoupením na mateřskou musíme sociálce nahlásit nástup a zrušit pobírání RP na starší dítě - jinak by to chtěli vrátit. Takže prý až dostanu od dr. papír s nástupem na mateřskou, mám hned zajít na sociálku, že si to tam ofotí a pak teprve k zaměstnavateli.
A až skončí mateřská musím znovu vyplnit žádost o RP tentokrát na mladší dítě + asi zároveň i žádost na přídavky.
Akorát nevím, jak je to v případě, že jste měli smlouvu na dobu určitou a zaměstnavatel vám ji neprodloužil - to se asi musí i na Úřad práce, nevím, já mám smlouvu na dobu neurčitou.
Výše porodného je stále zatím těch 17500 a RP cca 7500, ale vláda zjistila že na to nemá peníze, tak to chtějí zkrouhnout. Ale ještě nikdo nic neschválil, zatím jsou všechno jenom návrhy, tak uvidíme, jak to bude, co vymyslí.
Jé to je hodin, musím do školky, zatím ahoj
Jana
Ahoj holky, snad se mi povede odpovědět na všechno co jsem chtěla.
Puvodní verze pro úpravu porodného byla od července 2007, ale to nebude, takže nejdříve od ledna 2008 - takže to snad stihneme porodit všechny, nejsme přece slonice. Co se týče rodičáku, tak pokud se bude upravovat, tak taky až od roku 2008.
Mateřská začíná 6-8 týdnů před porodem, pobírá se myslím 28 týdnů a platí jí zaměstnavatel. Pokud ti během té doby skončí smlouva, pořád jsi v jakési ochranné lhůtě a ta je 6 měsícu od konce smlouvy, a proto Ti zaměstnavatel pořád mateřskou platí.
Dovolenou si můžem vybrat po skončení mateřské, nebo si ji snad můžeme nechat proplatit - ale to ted nevím jak to je přesně.
Jinak naše rekonstrukce se posunula celkem dopředu - mám koupené spotřebiče, jsou ve skladu, máme objednanou kuchyňskou linku - bude na konci května a taky máme objednanou sedačku a ta by měla být v červnu. Snad to všechno stihneme nachystat.
Nic končí mi volná hodina, musím jít vzdělávat. papa
Ahoj holky,
tak se hlásím z kontroly a nevím, jestli mám být naštvaná nebo spokojená.. Malej roste,je v pořádku a hlavičkou dolů.Já jsem taky v pohodě, čípek se nezkracuje, cukrtest byl úplně v pořádku, hodnoty byly 2,4-6,1-6,1 a moč negativní.Tlak mám vyšší než minule,to je taky v pohodě. Jenže..
Zrovna jak na potvoru mi ztvrdlo bříško,ono sedět na tvrdé lavici v téměř vzpřímené pozici není to pravé a vyhoupnout se na kozu mi taky nepřidalo.No a tak mi dr. napsal další magnézko a zvýšil dávku a prý 5× denně je na hranici.A kdyby se to nezlepšilo,tak do nemocnice..
.Nevím tedy proč, když je čípek v pohodě a už se to zlepšilo, oproti dobám dřívějším.. Takže jestli to bude stejné jako dosud, tak mu řeknu,že je to lepší,jinak bych samozřejmě řekla pravdu.
Popelko, další kontrolu mám 17.4,což bych řekla je docela za dlouho.
No nic, jdu vařit, nestíhám.
Vyky - a to bys pak byla v nemocnici až do porodu a nebo jenom na nějakou dobu??
Oni se někteří ti doktoři asi dost bojí, takže možná proto straší s tou nemocnicí… Já jsem problila skoro 4 měsíce a zhubla 5 kilo a navíc jsem měla Ketony (nevím, co to je) v moči a tak mě poslal do nemocnice…no a tam se divili, že jako proč tam jsem, že to by mělo už pomalu ustupovat (byla jsem ve 12tt) a že se jim to zdá zbytečné, no nakonec mě stejně museli vzít, ale připadala jsem si jako simulant..... navíc mi dali jenom jednou kapačku a pak to řešili lékama a pustili mě dom… prostě paráda…
Holky, teda ja mam zivot
!Musím se vám svěřit, nevim, kde bych se vypovídala. V sobotu ten ohen a dneska nasli manzelova tatinka na zahrade mrtveho. Asi srdicko. Jsem uplne nestastna. Manzel jel k rodicum a ja ale nemela silu jet s nim. Jel tam se sourozenci, tak to snad zvladne. Je mi desne, ale porad se utesuji, ze musim byt statecna kvuli Bonifackovi. Tak jsem se vypovidala. Trochu se ulevilo, ale stejne to boli.
Ahoj holky,
Jargova prosím tě, nakolik tě vyjde ta kuchyňská linka????, my u nás měli truhláře na změření a prní nám sdělil cenu 66 tisíc (jen skříňky, spotřebiče si objednáme sami) a kuchyň máme do L (míry 2,2 m jedna stěna a 3,6 m druhá stěna). No docela se mi to zdá dost. Myslela jsem že obyč truhlář vyjde levněji než nějaké to kuchňské studio, nejlevněji asi vyjdou polské kuchyně, tak se na ně asi půjdu kouknout.
Loudalko, to je mi moc líto.Ale snaž se netrápit, malému to neprospívá.. Ono se to snadno řekne, já vím.Když mi umřel děda, bylo mi hrozně, byla jsem v práci, když mi to volali a nebyla jsem schopná ničeho.Ani za 5dní jsem moc nevnímala, ale pomaloučku se to srovnalo.Musíš být statečná,všechno přebolí.
Ahoj Loudalko, to je hrozný, hlavně se snaž být v klidu, což asi moc dobře nepůjde, děda se určitě na miminko taky moc těšil a nedočkal se, je to hrozný. Měl nějaké zdravotní problémy?? nebo to přišlo z čista jasna??
VYKY, manzelovi rodice uz jsou starsi (74 let). Ale nevim, jak se chovat az manzel od nich prijede. Bude samozrejme psychicky na dne a ja ho tak nikdy nezazila a nevim, co bude potrebovat. Jestli utisovat, chlacholit, laskat nebo ho nechat a delat jako ze se nic nestalo. Copak vim, jak v takovehle situaci jednat s chlapem
? Opravdu mam teda zivot. Vloni mel manzel maminku cele prazdniny po tezke operaci nadoru na mozku. Je nesoběstačná. Jeste ze jsem aspon konecne otehotnela. Jedine pozitivum poslednich 12 mesicu. ![]()
Míšo , tatinek byl po tezkem infarktu cca pres 10-ti lety (mozna i vic). Ted se od zari staral o nesoběstačnou maminku. Říkali jsme si, že tohle nemuze vydrzet
. Dneska asi sel neco delat na zahradu. Maminka jenom leží, max. si sedne nebo s pomoci dojde na WC, takze ani nevidela z okna, ze tam lezi. A hlavne tatka nemel chvili odpocinku. Ani to neumel odpocivat. Jeste v sobotu po tom ohni jsme u nich byli a nic se nedelo. A dneska rana z cisteho nebe.
![]()
holky, já zase kdesik četla, že to porodné by se mělo snížit od července 07, ale bůh ví, kdy to stihnou..... no nás to určitě mine, my budeme ještě v balíku…co se týče porodného.....
Jinak jsem taky někde četla, že chcou snížit rodičovský příspěvek..prej se to snad bude vypočítávat podle toho, jak dlouho je maminka doma… čím kratší dobu je doma s mimískem, tím víc by měla dostat..... ale jen jsem to někde četla (diskuze), není to nic potvrzeného…
Jo a mě by taky docela zajímal nějaký návod, jak, kde, kdy a co vyřídit… jediné, co vím, je to, že lístek na mateřskou mi dá gynda a to odevzdám v práci (oni by pak měli zajistit to ostatní kolem mateřské), ale vůbec nevím, jak a kde pak žádat o rodičovský příspěvěk.....