Poradna duly
Jana Čurdová
Ell - tak to už jsme 3, co máme v pase metr
- já, ty a Smilča. Zas je to takový hezky zaokrouhlený, ne? Podobným termínem bych se ostatně popsala i při pohledu do zrcadla… ![]()
Zuzko - tak mi naopak, co teď přišly ty horka, jsme začali kakat míň (teda my - myslím Amélku
). Jsem za to ráda, protože se jí aspoň líp hojí ta opruzená prcka…
duhovka. no na opruzeniny trpěla starší, teď u Julinky na to jak kaká kudy chodí zatím úplně dobrý…ťuk ťuk ![]()
Jen nechápu z čeho může tak spurtovat, když kaká kudy chodí
a že nás je kousek ![]()
Zuzko - tak já jsem zas neznala, co je to opruzená prcka, u Fildy. U Amélky začínám jako příčinu podezírat vlhčené ubrousky zn. Albert, protože co jsem je přestala používat a umývám prcku jen vodou a mýdlem, je to mnohem lepší.
Milli - ještě k tomu třetímu dítěti - kdybych měla obě děti tak hodné jako se nám zatím jeví Amélka (protože Filda byl už jako mimčo o poznání neklidnější a větší nespavec a umíněnec) a kdyby mi někdo slíbil, že to za mě napotřetí odrodí, tak neváhám ani minutu.
![]()
…což mi připomíná, že jsem sem ještě nedávala svůj popis porodu , tak tady je:
V pondělí ráno mě přijali do porodnice na vyvolání (s CS 6). Dostala jsem jednu tabletku (dvě se po císaři nemůžou dávat), po hodině mi dali klystýr, takže jsem odkráčela na WC a tam mi za chvilku začaly kontrakce po 2-3 min.. Bohužel bez vedlejších efektů, které jsou k porodu velmi žádoucí - myslím tím otvírání porodních cest… V těchto intervalech mi ty kontrakce vydržely do nějakých 17 hod. odpoledne, pak se začaly intervaly prodlužovat a po 21 hod. úplně přestaly. Od půlnoci zase začaly, ale jen po 10 minutách. Ráno v 7.30 mi zavedli další tabletku s tím, že když se to nerozjede, tak mě fiknou. Dostala jsem další klystýr a na WC mi začaly kontrakce po minutě, ale teda dost drsný. Pak jsem šla do sprchy, tam mi praskla voda, odplazila jsem se zpět na box a od té doby už jsem musela pořád ležet, protože se doktorovi nezdály ozvy. Takže pořád napojená na monitor, pak mi zavedli i tu vnitřní sondu, která se zachytí o hlavičku dítěte, ta ukazovala, že saturace kyslíkem je v normě, takže i přes špatné ozvy v době kontrakcí se s císařem čekalo. Intervaly kontrakcí zůstaly od rána až do porodu po jedné minutě, vrcholy byly mimo graf a už mi to vážně nešlo vydýchávat, protože to bylo horší a horší, tak jsem si říkala, že je snad ještě nakonec budu prosit o toho císaře, protože to už nevydržím, začátek kontrakce jsem vždycky ještě stačila vydýchávat, ke konci už jsem zoufalstvím tak trochu brečela.
Vzhledem k frekvenci a síle mi doktor doporučil epidurál, no ale mě minule nezabral, tak jsem mu řekla, že by to asi bylo zbytečný. A on mi řekl, že záleží na tom, kdo to píchá, že ne všichni anesteziologové to umí. Tak jsem se ho zeptala, jestli má dneska službu někdo, kdo to umí, načež se usmál a řekl, že mi ho tam zavolá a uvidíme. No a představte si, že na po páté se to panu anesteziologovi opravdu podařilo dobře napíchnout a mně se hrozně ulevilo, cítila jsem jen tlaky na konečník a ty už se vydýchat daly. Kolem 13.hod. mi doktor řekl, že jsem otevřená na 8 (z čehož jsem usoudila, že ještě nemůžeme rodit), zavolal další doktorku a řekl mi, že si zkusíme, jak se tlačí. To jsem nepochopila, proč to jako budeme zkoušet, když ještě nemůžu tlačit…
První pokus dopadl špatně, nějak špatně jsem ty jeho instrukce pochopila a místo abych zatlačila, kam jsem měla, tak jsem zatlačila nohama, načež doktor prohlásil, že takhle je leda tak odkopnu na zeď, ale neporodím. Tak jsem to zkusila ještě jednou, bolelo to jak sviňa
a byla jsem na něj děsně naštvaná, protože jsem si pořád myslela, že jen nacvičujeme a nerodíme, tak jsem nechápala, proč musím tak zbytečně trpět, no ale po dalším zatlačení mi doktor řekl, že je hlavička venku, to jsem si pomyslela, že si ze mě asi dělá prdel nebo co a na další byla malá celá venku. To bylo 13.30. Za 10 min. vyšla i placenta. Pak bylo šití - nastřihlá hráz ke konečníku a natržená pochva, ale jelikož tam se mnou byla celou dobu malá, tak to nebylo tak hrozný, rozhodně to bolelo mnohem míň než ty kontrakce před epidurálem. Bezprostřední pocity po porodu byly nádherné (jelikož to z prvního porodu císařem neznám…) - díky záplavě endorfinů jsem ani nevnímala, že by mě něco bolelo, byla jsem prostě jen šťastná, že to mám za sebou a že je Amélka v pořádku.
ahoj holky, měla jsem tedka nějak výpadek…nějak toho bylo hodně. ![]()
musím teda napsat, že obdivuju ty co tu bojujete s těma bradavkama…My jedeme 3den UM, občas mu dám cucnout z prsa, ale prostě nám to nejde. Stejně pak vyžunkne celou lahev. Tak to vypadá, že toho mlíka moc není a on se proto vzteká a ani se nechce přisát a zkusit to. Nějaké triskání mlíka neznám, a ani mokré košile atd. Tedka po těch 2dnech už ani nemusím moc odstříkávat, prostě se neplní. Tak možná mi všichni budou říkat, že to brzo vzdávám atd. Ale Oliver je tedka tak hodný a spokojený. Tak si říkám, že si to miminko aspon užiju a holt nebudu kojit. Asi nebudu první ani poslední. Za těch 6. týdnů něco dostal, tak uvidíme.
JInak my zase krásně kakáme a prdíme. Skoro sami. Občas zapláče a za chvíli je to venku.
čaj - dávám tedka druhý den. Koupili jsme bio Fenyklový a nesladíme. Párkrát si lokne a pak se zašklebí a už nechce. Ale myslím, že si lokne než zažene žízen a to je účel.
Wapíku - zkusilas to a nešlo to, tak se teď hlavně neobviňuj, prostě ne vždycky to vyjde. Teď je spokojený Oliverek i ty a to je hlavní, ne? Máš ho trápit hlady a sebe jeho pláčem? Prostě vám nejvíc vyhovuje varianta s UM, tak už se netrap tím, že to nevyšlo a jestli ti bude někdo říkat něco jiného, tak jej neposlouchej. ![]()
Wapiku-tak teď si začneš užívat.
Krmit může i manža nebo někdo jiný z rodiny a budeš si moct zajet kamkoliv aniž bys musela myslet,že máš mlíkárnu sebou. Má to spoustu výhod ta UM. Nevýhodou jsou finance.
Duhovko-tys vytrpěla jako kůň. SE nedivím,že to píšeš až teď.
A ten anestiziolog-nevím jestli bych to dala napopáté. Mě ten epidurál nebyl vůbec příjemný.
Jdu kojit- vrátili jsme se z kyčlí- jsme ok,ale předtím jsme se 3× potentovali-takže zase musí doplnit břicho. Chjo. A to jsem si libovala,že mě nepálí bradavky a nemám je už tak červené a že je ďoura zalepená.
prekvapenko, ja bych z poraneneho prsu nekojila a jen odstrikavala, nez se to zahoji, aspon dva dny…a rekla bych, ze je lepsi odstriksavat rukou, je to setrnejsi nez odsavackou, urcite se ti to lip zahoji… rukou to jde dobre, jen to chce vedet, jak na to, bud presne podle nakresu, nebo lepe, zavolej tu laktacni poradkyni, za zachovani kojeni to fakt stoji… mne hrozne pomohly sestry v krci a to jsem druhomatka a kojila jsem dlouho…
ted v tech vedrech kojim casteji a z obou stran, zacinam uvazovat i o tom fenyklovem caji…
mam obyc porcovany, takasi udelat slabsi nebo ho zredit prevarenou kojo vodou, ze?
ja bych nesladila, a pokud j to nutne, tak glukopurem
mame doma 28,9 stupnu, ale ven se mi nechce, podle teplomeru je tam 41.2, ale je to obcas na slunci
docela se tesim na tu bourku
a rikam si, jedeme v sobotu na chalupu, kde je asi o 4 stupne mene, takze stejne jako minuly tyden bude zima…kdyz jsme v praze je vzdyckt parak…
Ahoj holky,
jsem fakt ostuda, ale když už vás aspoň občas přečtu, tak už nestihnu reagovat. Pořád se to nabaluje, takže vůbec nevim, na co bych dřív reagovala. Vždycky si řeknu, jo, k tomu bych něco napsala, ale než se odhodlam, tak maličkej se hlásí na jídlo nebo ho trápí bříško a já pak nevim, na co a hlavně komu jsem chtěla odepsat…takže jsem tu přihlášená non stop, ale vlastně zbytečně.
Tak z posledních stránek chci především napsat Milli, že s její babičkou je mi to fakt moc líto, drž se…
Hubnutí - já nechala v porodnici 13 kg a teď doma ještě -2kg. Ale pořád mam ještě 9kg navíc. To jsem zvědavá, kdy se jich zbavim. Cvičit chci, ale zatim nemam čas, až budeme mít zaběhnutý alespoň nějaký režim…
Pak se tu hodně rozebíralo to kojení (prekvapenko - auuuuu - taky tě obdivuju s těma bradavkama) - to je něco pro mě - hlásím se do klubu.
Za chvíli to budu mít jako Wapik. Chci vydržet taky alespoň do toho šestinedělí. Ale je to boj. Bradavky bolí a stejně toho tam asi moc nemam
Ale už to taky neřešim. Tak prostě kojit nebudu, svět se nezboří.
Nejhorší je, že nevim, kolik nakojim, takže ten dokrm je vždycky bajvoko. Někdy dam 60 a je to akorát, někdy by ještě sosal, někdy vyžahne ještě 90 a jindy se s ní pere. Fakt nevim, přijde mi to hrozně chaotický pro to mimčo. Navíc jsme změnili značku UM. Na koliky nám dr. doporučila Nutrilon Comfort, jenomže po něm měl malej zácpu, tak jsme přešli na Bebu, co měl v porodnici. No, tak asi 1× za 5 dní se vykadí sám, jinak rourka. Každej den je překvapení, člověk neví, jak ho to bříško bude brát a kdy bude mít ty svoje záchvaty. Někdy je to ráno, jindy večer.
Navíc se naučil s tím pohupováním na rukou - kvůli bříšku - na nošení a natřásání. Tak zatim to ještě vydržim, ale už mam ruce jak orangután
Nosíme na tygříka. Už jsem tak vycvičená,že si jednou rukou i ukrojim chleba a namažu máslem.
Kapky, kapeme baby calm a probiotický, ale myslim, že bez úspěchu.
Spagetko, Veruko a Jessinko, jak jste na tom?
mroe: tak to máte tedy pěknou saunu ![]()
duhovka: ty z alberta jsem už taky jednou použila a když to teď říkáš, možná fakt měla malá červenější prdelku, myslíš takové světle modré balení s heřmánkem? ![]()
Jinak porod docela dlouhý a kontrakce prodýchávat vleže žádný med, já to taky zažila u prvního porodu a není to sranda
, ale výsledek se povedl ![]()
Napíchnutí epidurálu: u prvního dítěte pohoda, pak žádné bolesti, po porodu ale motolice
nyní: napichnutí bolelo, jen tlumené kontrakce, tlak na konečník, po porodu bez problémů…tak si vyberte ![]()
Tak jste mě nakously a tak se ptám-kde tu poradkyni seženu-jestli to je na tom kojeni.net a tam u některých poradkyní je tam i možnost návštěvy doma. Je to ono?
A kolik to stoji????
Myslím,že Wapik tuto službu využil,ne?
Ruční stříkání - nejde. U prvního jsem si ždímala prsa-a docela to šlo,ale teď ten grif ani za boha nedám. V porodnici na mě sáhla dr. a stříkalo to dva metry daleko-pak jsem to zkusila já-a nic. Teorii znám,ale jsem opravdu nešikovná na vše. Takže když si zmáčknu prso- nestříká,ale kape po bradavce a prsu a prstech,ale ne do nádobky.
Tady je sodoma gomora. Hnus slejvák a buřina.
tak to byla bouřka… ![]()
prekvapenko - já chodila k jedné por. asistence už na přednášky před porodem a ona je i laktační poradkyně. Odkud jsi? Ona je na Nových Butovicích, tam se dá dojet a nebo přijede k tobě domů. Toho jsem využila já. Stálo to 650,– což je super, na to že přijela asi v půl 9večer a byla tu přes hodinu…
Jestli je nějaký seznam tak to nevím… Kdybys chtěla dám kontakt… ![]()
Milli - tedka jsem dočetla a držte se. Upřímnou soustrast… ![]()
Weerčule tak my to máme obráceně, nekadil celý týden a pak jen s rourkou a teploměrem. Tedka má 3 den Nutrilon Comfort a dneska už kakal 2× a teda takovou nálož neměl snad nikdy… ![]()
Holky zeptám se myslíte, že ty děti vědí kdy mají dost?…
Má mít dávku 100ml, ale já většinou dělám tu 130ml a v 99% to vyžahne celé. Občas pak trochu ublinkne, ale spíš ne. A taky jak jedeme po 3h tak třeba dneska to vychází spíš na 7dávek a píšou 6. Asi člověk moc nesmí číst ty etikety co? Taky mě napadlo, že v těch 6týdnech je ten spurt, tak že se to pak zase upraví a nebude takový hlad.
JInak my už se krásně smějeme. Když má dobrou náladu, tak má pusinu od ucha k uchu a doširoka otevřenou. Je to úžasné.
U nás doma 26st. tak nevycházím…