Poradna duly
Jana Čurdová
dobře jsi to Ell napsala. On to doma umí,ale co chcete po dítěti,které je napapané a krásně vykakané-a čerstvě vzbuzené. Snad to ukecám,abychom nemuseli cvičit.
duhovka - nechci te strasit, ale zkus opravdu ten tvaroh a kdyz tak paralen, pokud budes mit teplotu,a le ja to prodelala minuly tyden a uz mi nepomohlo nic, a mela jsem to presne jak ty popisujes, bolest celeho tela jak pri chripce, teploty, porad pres 38 a cerveny flek na prsu, toho jsem si vsimla az 2. den, nakonec jsem skoncila u doktora a dostala jsem antibiotika, ale mohla jsem porad kojit, tak uv, kazdopadne preji brzke uzdraveni
prekvapena- tak jak ti radi ostatni, opravdu jdi do te UM, at si i ty bradavky odpocinou, ale je dobre, ze malej z toho pribira, alespon neco pozitivniho, ne? ja to ted opravdu delam tak, ze kojim z jednoho prsa 10 min, z druheho 10 min a potom jej dokrmim a je klid, dokonce jsme nyni i pribrali, coz minule nebylo, tak uvidime, treba se jeste rozkojim, on totiz porad u toho prsu usina a proto si toho vytahne malo ![]()
voda- ja tedy pouzivam prevarenou vodu z kohoutku, k tem balenym vodam nemam duveru, nekdy uz se to prehani, nechapu jak vam mohli neco takoveho dat podepsat, to je snad moje vec, jakou budu pouzivat vodu, ma 16 leta dcera na tom taky vyrostla a je „normalni“ ![]()
duhovko: jak píše Smilca, mně teď u zánětu taky bylo celkově zle, bolelo mě celé tělo - v letáku jsem se dočetla, že k mastitidě patří celková schvácenost, což ten stav dost dobře vystihovalo. Při předchozí mastitídě jsem to taky neměla - jen horečku a červ. fleky. Teď schvácenost, horečky a bolest v prsou bez fleků… ![]()
Dnes jsem doma testovala Manducu,která mi včera došla. Bobkovi se v tom líbilo a hned při zkoušce v tom chrupkal. Jen je do toho nějak velký - myslím, když ho dávám do té novorozenecké vložky
To je dělané na nějaká malá miminka . zítra hodím foto ![]()
Duhovko - pokud budeš masírovat prs,který už má červený flek, zánět si rozšíříš. Možná proto se ti zdá, že se ti ten flek zvětšuje. Ale řekla bych, že je to mastitida jak vyšitá. Zkus určitě přiložit ten tvaroh. Ale já pokud už měl flek a teplotu nad 38, skončila jsem vždy na ATB. Ale třeba budeš mít štěstí. Držím pěsti ![]()
Překvapenko - no vidíš, jak krásně přibírá. Tak hlavně klid, mamino, a zkus některé kojení vynechat a prsa šetřit. Nebo dávej jen z jednoho, pokud to jde a dokrm a šetři jen to horší. Jo, porodem to zdaleka nekončí, co…?
a já kojeneckou vodu nepoužívám a nikdy jsem nepoužívala.
Tak si tak říkám, jak by se paní doktorce líbila naše stolička po 8 dnech ![]()
ahoj holky!
Fakt dřív nestíhám, teď jsem dožehlila..uff a za chvílu padám do hajan, jsem docela vyšťavená, malej sosá jak ďábel, ale zítra by už měl mít finiš spurtu…fak snad bude větší klid.
Korena - ty sis koupila Manducu ? Tak to je supr, určitě mi pak prosím napiš jak jsi spokojená, já o ní velmi reálně uvažuju (jen „tatínek“ je proti), pročetla jsem si víc diskuzí a vyšlo mi právě tohle nosítko, jen si nejsem jistá, zda tam prcka už takhle malého dávat, přeci jen hlavičku nedrží a páteř taky není zpevněná. Vím, že tam píšou že není problém a mě láká i teď to ideální letní období, ale ještě fakt váhám…tak díky za nějaké reference ![]()
ad voda - zatím jsem potřebovala jen na doplnění kapek Babycalm a tam jsem jednou použila převařenou vodu a jednou kojeneckou…asi bych to nijak nehrotila, pokud voda kterou máte doma je v pořádku. Posledních pár let piju jen vodu z kohoutku, až tedy od těhotenství (nevím proč) se mi po ní dělalo zle…přestěhovali jsme se, sice stejná část Prahy…ale čert ví… ![]()
Překvapenka - asi bych taky nechala prsa vyléčit a najela na UM, ale uvidíš nejlíp sama, snad se to brzy zlepší, holky tu hodily spoustu rad a brzy jistě bude líp! Já pokud cítím, že mám někde „zatvrdlinu“, tak buď dávám třeba 2× pít ze stejného prsu a nebo mažu odstříkávat…malá krize už byla, ale zatím se mi to vždy podařilo rozehnat…
No a teď mažu do postele…dobrou noc vám i prckům!
p.s Překvapenka - kdybych slyšela to samé od doktorky co ty, tak jsem na mašli…fakt ![]()
Dneska se mi noc nechce, budu dělat „líný“ oběd - kuskus (jen zaleju horkou vodou) a zeleninu na másle (mraženou). To jen abyste viděly, že to moje vaření zmiňuju jen tehdy, když je o čem psát ![]()
Už jsme zpátky z nákupu, Mareček spí - poslední tři noci pozoruju zlepšení, už nekňourá po 1,5 hod., ale po 3 hod. Snad se to bude dál prodlužovat.
Dobré ránko-večer jsem vytuhla kolem deváté. Malej dostal 30ml nutrilonu.
Ale nemám dobré zprávy. V půl druhé jsem se vzbudila,abych odstříkala-povedlo s 90ml. To předcházelo přiložení prcka,který však tvrdě spal a nechtěl. Takže jsem ještě usnula na necelou hodinku,kdy mě vzbudil a dožadovala se stravy. Takže dostal to „zdravé“ prso a kupodivu mu stačilo.
V pět začal tlačit-tak jsem šla ohřát tu odstříkanou 90. Jenže to už jsem měla nemocné prso jako balon. Takže sotva jsem uspala mrňouse-zase odstříkávat. Ale jen 60-vnitřní strana prsa ne a ne povolit,abych odstříkala.
Takže jsem před chvílí dala nemocné prso,aby mi ulevil. Opravdu mlíko odsál,ale jsem tam,kde jsem byla. Rána je od krve. ![]()
Je to na pytel- prso se mi nalévá a pořád z něj kape-tzn.,že nemůžu chodit naostro,abych větrala a hojila. Do toho jsem na nervy-bo mě otravuje manža-když mě vidí takto chodit. Bych mu ty ruce nejradši urazila-fakt je hrozný a nedá si říct. Za tu dobu po porodu se ze mě stala frigidka.
Takže jsem v bludném kruhu. A říkám si proč se mi nenalévá to zdravé prso?? Proč jen to nemocné? Máte to taky tak,že jedno je aktivnější než to druhé??
Veruko-jelikož jsme na stejné Praze-tak bych taky mohla tu vodu používat,ne?
Nosítko-zkoušela jsem to svoje nosítko a nedaří se - malej pláče. Prostě nevím jak tam uložit hlavu,aby byla pohodlně. Ještěže to je i zavinovačka do auta.
Manža mi včera povídá,že uspal malého,že potřebuje cítit blízkost někoho-tak ho držel za ručičky a usnul.
Tak jsem ho upozornila,že budu ráda,když tyto praktiky omezí,že se musí naučit spát sám.
Dnešní ráno zase byl kravál- prdíky-tak jsem masírovala bříško,pak dala prso. Nakonec jsem nosila na tygříka a pak se teda vykakal-přebalím a do minuty se opět po… Dala jsem ho nakojit-a opět se po… A teď už sleduji malého stoličky-jakou mají barvu atd. Jedna z těch stoliček byla divná a měl v ní kusanec hlenu. Takže jsem se utěšila,že jsme začali brát probiotika.
Je to zajímavé- pořád se vykládá,že MM je pro mimi všelék a zajišťuje mu imunitu a ono ejhle nee???
To je zase román.
Uvažuji-buď uklidím nebo si půjdu zdřímnout s prckem- jsem ko z toho nočního odstříkávání.
veruko:až vyzkouším naostro,tak určo poreferuji - tady je foto. Myslím si, že opora pro páteř je min. jako v šátku. Byl tam schoulený jako v obráceném klubíčku - ne vyloženě na stojato a pěkně si chrupkal. Teď ze začátku bych ho určitě v nosítku neměla dlouho,spíš jen když udu potřebovat něco dát vařit a nebude zrovna chtít být v lehátku.Jinak jsem pořizovala hlavně kvůli svatbě v září.
http://img216.imageshack.us/…00335nlb.jpg
Koren tak jsi mě navnadila-ale asi budu hledat možnosti v praxi.
Tzn. jít někam i s prckem a vyzkoušet i šátek i manducu. Pak si vybrat.
Vycházím ze zkušenosti,že mám nosítko a neumím s tím.
Ale ráda bych si něco pořídila,protože s kočárem nejsem moc kamarád-všude jsou schody a vymýšlet trasy jak se kam dostat-hrůza.
Jak závidím Ell,že je pojízdná. Já mám auto před barákem,ale stojí- už si netroufám za volant- manželova práce.
Vzbudilo se mi dítě- to moc nepospalo.
prekvapena píše:
Je to na pytel- prso se mi nalévá a pořád z něj kape-tzn.,že nemůžu chodit naostro,abych větrala a hojila. Do toho jsem na nervy-bo mě otravuje manža-když mě vidí takto chodit. Bych mu ty ruce nejradši urazila-fakt je hrozný a nedá si říct. Za tu dobu po porodu se ze mě stala frigidka.Takže jsem v bludném kruhu. A říkám si proč se mi nenalévá to zdravé prso?? Proč jen to nemocné? Máte to taky tak,že jedno je aktivnější než to druhé??
Ad chození naostro - nezkusila jsi odchytávače mléka? Já mám od Aventu a jsou super. Mám silný spouštěcí reflex, takže mi kape skoro pořád.
Ad nalévání - nekojíš z toho zdravého častěji, než z nemocného odstříkáváš? To by se třeba to zdravé nestihlo nalít, ale ve skutečnosti vyrobí víc mlíka.
ahoj,
tak mi malá začíná jaksi divně spát. Dřív se vždycky ráno probudila kolem šesté, nakojily jsme a spaly spolu do devíti. Teď se mezi šestou a sedmou probere, do devíti vkuse pobrekává, ne moc, jen tak že jí musím dávat dudlík kterej jí co chvíli vypadne a v devět vytuhne a spí minimálně do desíti, spíš do půl jedenácté. Potřebovala bych se vrátit k původnímu stavu ale nevím jak. Navíc dřív spala po uspání minimálně pět, někdy i osm hodit, teď se budí pořád po třech.
Milli- o těch odchytávačích mléka jsem taky přemýšlela, funguje to dobře? Jak to vypadá? Asi se mrknu na net
Ahoj holčiny, mrzí mě to, ale nemám teď moc čas sem za vámi skočit ![]()
Michal má dovču tak furt někde trajdáme, malá měla navíc nějaké plakací období, ale už je zase dobře, poslední 2 dny je jak anděl.
Těším se až vás dočtu a zase se zapojím.
Duhovko - moje kila dole = 0
Sice nepřibírám, ale nehýbe se to. Budu muset začít víc makat. Příští týden končím šestinedělí, tak zajdu na spinning, aspoň se rozšlapat…
Zatím pa, všechny zdravím!
Zdravím všechny maminky červňátek 2009 a gratuluju k jejich dárečkům. Je mi trochu trapný, že vám sem lezu…
Koukám na vás už od svých dvou čárek, čerpala jsem moudra, sledovala vaše osudy, ale zatím neměla potřebu psát
Ted jsem se ale dostala dál od rodiny, jsem tak trochu v izolaci, tak začínám mít pocit, že bych potřebovala sdílet maminkovský radosti i starosti s někým dalším než jen s manželem
(resp. s rodinou přes skype nebo icq)… Tak jestli vám to nevadí, občas bych taky zaglosovala do vašich komentářů ![]()
Abych nebyla takovej anonymní vetřelec, tak tady je něco o mně:
Včera mi bylo 28
pracuju jako anesteziolog, tč. jako všechny tady na mateřské, malá Evička (3220g, 50cm) se nám narodila U Apolináře 3.6.2009 v 18:34, těhotenství i porod uplně super…zatím nám dělá samou radost, ikdyž občas jsou i ty krušný chvilky, kdy si člověk říká, jestli třebas nedělá něco špatně
S manželem teď bydlíme v Lucemburku, jinak rodinu mame v Brně, proto se ted cítím tak trochu sama samotinká a hledám další způsoby, jak se tohohle pocitu aspon trochu zbavit ![]()
Doufám, že vám nevadí, že sem takhle vypočítavě lezu a že si budem mít co říct ![]()
Jo a kdybyste me tu nahodou nechtely, tak rychle posilam aspon par poznatku k nekterym vasim problemum:
ad zatvrdliny - prý dost pomáhá od Weledy olej na prsa Stillöl…prohriva je, masirovanim se rozmasirujou (slovni vyplod jak stehno
) a obsahuje vytazky z fenykllu, kminu, anyzu a kdesi cosi, takze nasledne i proti prdikum, mimco to navic pri kojeni taky trochu slize (toho jsem se nejdriv bala, ale je to OK), tak to i timhle zpusobem bojuje proti boleni, jinak dal urcite hooodne pit, at je mliko pekne ridky, pred kojenim nahrivat a po kojeni chladit…jo a nejlepsi odsavace mlika pri zatvrdlinach jsou pry tatinkove
(narozdil od miminka maji paradni tah…), jinak kojit vzdycky bradickou k zatvrdline…to uz tady taky nektera z vas psala
ad mastitida - pokud bude k te zatvrdline se zarudnutim, napetim v prsu a lesklou kuzi na povrchu jeste teplota, schvacenost a takovy to boleni celyho cloveka, tak bych nevahala a sla k doktorovi…predtim doma zobat paralen, zase hooodne pit a davat si ty tvarohovy obklady (moji mamce to zachranilo prsa, kdyz mela zanet, kdyz me kojila)…a jak uz jste tu psaly tak NEMASIROVAT…u doktora dostat ATB a prelecit…v kojeni ty leky nijak neomezuji, mozna jenom doporuci pred kojenim trochu odstrikat
ad Manducca - taky mame, instalace miminka mi pripadne trosku krkolomna, zvlast co se tyce nozicek, zda se mi, ze je tak nejak lamu a poradne se prizpusobi az ve stoje. kdyz si tam malou jakoby natrepu…poprve jsem to zkousela a to mi v ni usla, pri dalsich pokusech rvala jak tygr…stejne asi budem cekat minimalne do 3 mesicu, az bude mit svalovej korzet aspon trochu zpevnenej a hlavicku trosku udrzi…ale i novorozenec ma tu oporu pomerne solidni, navic kazda maminka tu šišku urcite bude rukou pridrzovat (aspon mne se to zdalo prirozeny)…kazdpoadne popruhy musi byt hodne utazeny, aby mimi nemelo moc prostoru na nejaky krouceni…zezacatku budem chodit jenom na chvilku, na zadny velky tury bych takovyho prdolku nebrala…navic Kiedronova v knizce pise, ze ve svisle poloze by deti nemely byt az do 9.mesice (nevim teda, jak moc je tohle svisla poloha, tak pro jistotu radsi opatrne)
Tak doufam, ze jsem aspon takhle trosku poradila nebo pomohla a drzim palce, aby se vam vsechny trable vyhybaly obloukem ![]()