Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to věc vkusu… a mě se tedy líbí i některé z toho odkazu - třeba Radek, Radim (ale nedala bych kvůli R) nebo mi nevadí Vojta (i když ta podoba Vojtěch se mi nelíbí
)
@Anonymní píše:
Pěkný den
Docela si začínám všímat, že maminky dávají čím dál více jména, cizího původu, a to i přes to, že se jméno nehodí k příjmeníjasně, je to jejich věc, ale tady jsme v Česku, tak mi to připadá trošku blbý
Co si o tomhle myslíte vy? A jaké české jméno ať už pro holčičku, nebo chlapečka, se Vám líbí?
![]()
Mně třeba Aneta, Kateřina, Edita, Adam, Patrik, Ondřej..
Omlouvám se, ale předchozí příspěvky nečtu, takže nevím, jak se vyjádřili k této diskusi ostatní, ale napsat to, co mi vytanulo na mysli po přečtení tohoto dotazu musím. Ani jedno jméno, které jste sem napsala není českého původu, takže nechápu smysl toho, co zde píšete(jména typu Patrik, Ondřej, Aneta.. jsou původu hebrejského a jsou přejatá z jiných jazyků např. konkrétně Aneta z francouzštiny).Takže pokud se vám líbí tato jména, tak patříte i vy k těm lidem, kterým se líbí a dávají jména původu cizího!!! Česká jména, čili jména českého původu(tj. slovanského) jsou jména úplně jiná, typu Zdeněk, Vladimír, Vojtěch, Václav, Ludmila, Doubravka, Miloslava atd. Ještě jednou se omlouvám, ale napsat pravdu jsem musela, nechápu to, když si lidé řeknou, že oni nebudou dávat moderní jména cizího původu, dají jména podle nich česká, ale ve skutečnosti to tak vůbec není
.
@lemanka píše:
Omlouvám se, ale předchozí příspěvky nečtu, takže nevím, jak se vyjádřili k této diskusi ostatní, ale napsat to, co mi vytanulo na mysli po přečtení tohoto dotazu musím. Ani jedno jméno, které jste sem napsala není českého původu, takže nechápu smysl toho, co zde píšete(jména typu Patrik, Ondřej, Aneta.. jsou původu hebrejského a jsou přejatá z jiných jazyků např. konkrétně Aneta z francouzštiny).Takže pokud se vám líbí tato jména, tak patříte i vy k těm lidem, kterým se líbí a dávají jména původu cizího!!! Česká jména, čili jména českého původu(tj. slovanského) jsou jména úplně jiná, typu Zdeněk, Vladimír, Vojtěch, Václav, Ludmila, Doubravka, Miloslava atd. Ještě jednou se omlouvám, ale napsat pravdu jsem musela, nechápu to, když si lidé řeknou, že oni nebudou dávat moderní jména cizího původu, dají jména podle nich česká, ale ve skutečnosti to tak vůbec není![]()
.
Ale takhle se to přece nemůže brát - spousta jmen je hebrejského původu, ale prostě u nás za ta desetiletí (i staletí - např. Anna, Marie, Josef) zdomácněla a pokládají se za „české“.
Já mám jméno opravdu slovanského původu a celkem jsem si s ním coby dítě užila svoje, představit se někomu bylo pro mě za trest a na větu mých rodičů, že se jedná o krásné staročeské jméno jsem alergická dodnes. Takže mé děti dostaly „normální české“ jméno a jejich hebrejský a řecký původ mi je s prominutím někde ![]()
Holky, já naprosto souhlasím s tímto článkem: http://www.azrodina.cz/…eno-pro-dite. Jméno má rozlišovací význam a nikde v cizině jsem nezažila, že by si kdokoli dovolil se pozastavit nad něčím jménem, jedině snad pochválit.
Máme třeba kamarádku Američanku, která se jmenuje Charity (charita) a rodiče to dali dle význemu - je to vzdělaná, celkem významná am. rodina. A její sestra se jmenuje nějak též v tomto stylu, bohužel si to teď nemohu vybavit… Rodiče tím chtěli něco vyjádřit, ovšem my tady v Čechách bychom je hned odsoudili, že jsou psychicky nemocní, nesoudní nebo se chtějí nemístně zviditelnit… Ach jo. ![]()
Máme Víta, holka by byla Eliška(ačkoli mě se to jméno moc nelíbí). Pokud někdy bude další dítě bude mít opět typicky český jméno Vratislav, Václav, Vojtěch, Josef, Petr(ano není české já vím), Markéta, Barbora, Johana…
@Eilaan píše:
Holky, já naprosto souhlasím s tímto článkem: http://www.azrodina.cz/…eno-pro-dite. Jméno má rozlišovací význam a nikde v cizině jsem nezažila, že by si kdokoli dovolil se pozastavit nad něčím jménem, jedině snad pochválit.Máme třeba kamarádku Američanku, která se jmenuje Charity (charita) a rodiče to dali dle význemu - je to vzdělaná, celkem významná am. rodina. A její sestra se jmenuje nějak též v tomto stylu, bohužel si to teď nemohu vybavit… Rodiče tím chtěli něco vyjádřit, ovšem my tady v Čechách bychom je hned odsoudili, že jsou psychicky nemocní, nesoudní nebo se chtějí nemístně zviditelnit… Ach jo.
Ano, také zastávám názor, že jména jsou proto abychom se odlišovali! Nechápu proč by každá Nováková musela být nutně Anna, Marie,.. ![]()
@Eilaan píše:
Holky, já naprosto souhlasím s tímto článkem: http://www.azrodina.cz/…eno-pro-dite. Jméno má rozlišovací význam a nikde v cizině jsem nezažila, že by si kdokoli dovolil se pozastavit nad něčím jménem, jedině snad pochválit.Máme třeba kamarádku Američanku, která se jmenuje Charity (charita) a rodiče to dali dle význemu - je to vzdělaná, celkem významná am. rodina. A její sestra se jmenuje nějak též v tomto stylu, bohužel si to teď nemohu vybavit… Rodiče tím chtěli něco vyjádřit, ovšem my tady v Čechách bychom je hned odsoudili, že jsou psychicky nemocní, nesoudní nebo se chtějí nemístně zviditelnit… Ach jo.
No jo, ale co třeba taková Apple od Gwyneth Paltrow? Kdyby se v ČR holka jmenovala Jabko, tak by to asi neměla lehké..?
@Alberta No právě ale pouze v Čechách! Tady je pro lidi tipické hodnotit ostatní..
No jo no, takoví už jsme.To se asi hned tak nezmění, tak možná je lepší změnit zemi ![]()
Ahoj, dali jsme jméno podle významu, aby něco avizovalo a maličká věděla, co jsme jí „nadělili“ ![]()
@Kačus82 píše:
@Almira-Alm Tak to si teda zapřeháním, ale Melissa Vopičková fakt neee
Tak jednu doma mám sice není Vopičková, má jiné příjmení a je mi šumák kdo si co myslí
jestli se mu takové jméno líbí nebo né ![]()
Nebudu znova rýpat do toho, že většina zde uvedených „českých“ jmen není česká, některá jsou alespoň slovanského původu, tudíž si na něj budou stejný nárok dělat Poláci, Rusové apod. (proboha, vy byste dali dítěti ruský jméno??? Sotva 40 let po okupaci???
Pro nechápavé- sranda, samozřejmě).
Vadí mi místní úzkoprsost ve vybírání jmen, je snad účelem, aby se všechny děti jmenovali 15-20 nejčastěji užívanými jmény, protože jsou to „pěkná, česká jména“? Navíc opravdu málo jmen jde napříč generacemi, takže každé jednou muselo být neobvyklé. Za mě byla každá třetí holka ve škole Lenka, Petra nebo Lucka, v generaci mé mámy se taková jména nevyskytovala, tudíž s tím někdo musel začít a byl taky za moderního magora.
Pro mě platí, že by se měl dodržet soulad jména s příjmením, aby to nebyl jazykolam, libozvučnost (a otázka je, jestli je nutné to dodržet u holek, které stejně většinu života budou mít příjmení jiné), asi bych nesahala do seznamu naprosto odlišné kultury (jako že bych nedala synovi jméno po africkém náčelníkovi Sedícím býkovi), ale rozhodně nevím, proč jít ve všem s davem a mít všichni všeho stejně, to je postižení z dob minulých. Takže trochu tolerance.
@Alberta píše:
No jo no, takoví už jsme.To se asi hned tak nezmění, tak možná je lepší změnit zemi
Budeš se divit, mně by nevadilo ani kdyby se jmenovala jablko.
Upřímně řečeno jsou samozřejmě jména, která se mi líbí míň, ale například teď 2. synovi jsme dali jméno, které když jsme uvažovali o jménu pro staršího se mi nelíbilo ani trochu. Je to prostě o zvyk. Já mám jméno v mé generaci obvyklé, na základce, různých kroužcích i vejšce nás bylo víc a vůbec mi to nebylo příjemné. Navíc jsem se s ním nemohla dlouho vyrovnat, protože v historické literatuře bylo toto jméno spojeno s negativními konotacemi a přitom je opravdu velice obvyklé. Zase kamarádka je Bohunka a líčila mi, jak se nemohla ona smířit se svým jménem, že bylo neobvyklé… Takže babo raď.
Tudíž bych vážně neodsuzova nic. Na vše jsem si zvykla.
My vybírali jména alespoň trochu mezinárodní - studovali jsme i pobývali nějakou dobu v cizině a myslím si, že děti čeká totéž. Manžel je Jiří a byl ze svého jména v cizině na prášky. Každý se ptal jak se to vyslovuje, 100% lidí to komolilo a už vůbec nikdo nechápal jak to, že si stejně říká Jirka. Takže třeba jeho požadavek byl žádné háčky, čárky…
Mám býv. spolužačku Dobromilu, znám ještě jednu Dobromilu ta je o rok starší od nás a široko daleko další neznám.
@Eilaan
My vybírali jména alespoň trochu mezinárodní - studovali jsme i pobývali nějakou dobu v cizině a myslím si, že děti čeká totéž. Manžel je Jiří a byl ze svého jména v cizině na prášky. Každý se ptal jak se to vyslovuje, 100% lidí to komolilo a už vůbec nikdo nechápal jak to, že si stejně říká Jirka. Takže třeba jeho požadavek byl žádné háčky, čárky…
Taky jsem se s tím setkala, mi komolili a blbě vyslovovali Angličani jméno Iva
asi je to těžké ![]()