Česká jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
PaníKadrnožková
13.12.12 11:03

@Samamama jé, to s tím tátou je zajímavé. Kamarád mi vyprávěl, že se seznámil s jedním klukem, nevím, jestli byl právě odtud, že mluvil sice česky, ale hrozně (pro nás) legračně (že je tam zakonzervovaný jazyk z té doby), takže třeba místo „lékarna“ říkal „apotéka“ apod.

Sorry za OT

• Citovat
  • Upravit
5473
13.12.12 21:37

@Kačus82 To táta mluvil normálně česky, ale byl v Čechách od nějakých 7 let, příbuzenstvo jsem žádné nezažila, ale počítám, že to taky museli pěkně komolit, to co je v Polsku, mluví už asi jen polsky. A jak tvrdí moje máma, problém života menšiny v cizině jsou taky příbuzenské sňatky, takže jsme z jeho strany asi lehce degenerovaní :mrgreen: (ale to je prý časté i třeba na Moravě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
13.12.12 22:39
@Samamama píše:
@Kačus82 To táta mluvil normálně česky, ale byl v Čechách od nějakých 7 let, příbuzenstvo jsem žádné nezažila, ale počítám, že to taky museli pěkně komolit, to co je v Polsku, mluví už asi jen polsky. A jak tvrdí moje máma, problém života menšiny v cizině jsou taky příbuzenské sňatky, takže jsme z jeho strany asi lehce degenerovaní :mrgreen: (ale to je prý časté i třeba na Moravě).

haha, mám doma Moraváka, musím na něj juknout :mrgreen:
Dík za vysvětlení :mavam:

• Citovat
  • Upravit
5473
13.12.12 22:43

@Kačus82 Šmarijá, nerada bych způsobila nějaký rodinný rozvrat, ne že ho hned obviníš, že je degenerovaný :mrgreen:. Já si jen vybavila, že má spolužačka má rodiče bratrance- sestřenici, holt jsou z vesnice, ale pravda, ten jeden případ, o kterém vím, není úplně vypovídající vzorek :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
13.12.12 22:47

Šmarjá neboj :mrgreen: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1112
14.12.12 11:48

Jsem teda z moravy i manžel a o degeneraci sem ještě neslyšela… Jinak Ve třídě na střední jsme byly 3 Zuzany, fakt děs, a stejný ročník jich znám ještě několik…
Máme dva kluky Prokůpka a Františka, čekáme třetího a o jméně zatím přemýšlíme… Už je to fakt těžké vymýšlet, asi Jozífek nebo Honzík, manžel přemýšlí nad Pravoškem a Heřmanem, ale to mu asi neprojde.
Hlavně ne Matyáška, Tobiáška, Šimonka, Kubíka těch je plná školka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
14.12.12 13:44

Holky, mně se začal líbit Zbyšek, ale to by asi fakt neprošlo. Máme š v příjmení a zní to děsně ušišlaně, takže v tomto spojení ne…

• Citovat
  • Upravit
13672
27.7.14 11:27
@Kačus82 píše:
ha přesně to mě taky napadlo :lol: a taky ne ve zlém ;)Taky nemám ráda Keviny a Jessicy, ale zase si uvědomuju, že spojování se světem je neúprosné, takže pokud bych při vybírání jmen chtěla myslet na to, že se děcka budou třeba pracovně/studijně pohybovat v zahraničí, tak bych nedala třeba Řehoře, Vratislava apod.
Mého kolegu nazývali na zahr. semináři: Majlan ;)

Přesně tak, mě je Kevin i Jesssica líbí, líbí se mi i spousta českých jmen, ale chudák Růžena, když pak půjde studovat do zahraničí a jak jí tam budou vyyslovovat a co teprve Přemek..dceru mám Isabelu, mezinárodní jméno, čekám druhé, určitě bude zase bez háčků, bez čárek, použitelné ve světě :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
27.7.14 11:39
@peggy.sl píše:
Jak píše Pudloslava…

mně se obyčejná, běžná a často používaná jména nelíbí :mrgreen:

nechtěla bych mít Terezku, Andulku, Valentýnku, ani Adámka, Petříka, Marečka…

Líbí se mi, když na moje děti někdo zavolá a neotočí se půlka ulice.. :palec:

Ano, přesně tak, dcera je jediná Isabela ve školce (i v okolí) a je fakt, že prostě když se řekne Isabelka, je to ona, není to Eliška č. 5 ve třídě..

Ona je na to neskutečně pyšná :mrgreen: a ze jména je nadšená (pojemnovala po sobě i morčátko :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
28.7.14 11:39

Natálie, Viktorie, Laura, Valerie - jsou česká, ale znějí mírně exoticky. Já mám naštěstí docela dobré příjmení - Pešáková, takže to nezní tak debilně :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
28.7.14 11:39
@marpesakova píše:
Natálie, Viktorie, Laura, Valerie - jsou česká, ale znějí mírně exoticky. Já mám naštěstí docela dobré příjmení - Pešáková, takže to nezní tak debilně :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jo a pro chlapce MIROSLAV ROSTISLAV JAROSLAV

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
12.1.15 14:57

Kamarád z Anglie dal dceři jméno Michelle, docela se mi to líbí. Manžel (Francouz) chce pro kluka jméno Noah a pro holku Isabelle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
12.1.15 15:00

A já mám ráda slovanská jména jako Svatopluk, Břetislav, Vratislav. Holce bych dala klidně Božena nebo Růžena nebo Zdislava, ale doma by mi to neprošlo, což je škoda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.15 01:27

Ahoj holky. Pomale přemýšlíme s přítelem nad jménem pro holčičku, ale vůbec netušíme jaké vybrat. Zkus tě nějaké typy k příjmení Stejskalová. Děkuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová