Česká jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Silky123
8.12.12 23:04

Mé jméno je neobvyklé, tedy dřív bylo „neobvyklejší“ ;). Mělo to svou výhodu, nikomu jsem ho nemusela opakovat, protože bylo nezvyklé a téměř všichni si o pamatovali…

Je to asi nafoukané, ale mně se moje jméno líbí, je u nás rodové, dostává ho každá nejstarší holka. Tuto „tradici“ jsem zrušila u své dcerky, ono se totiž také říká, že když se jméno po generace stále opakuje, tak pak přebírá špatné karmy původních nositelů :) Dcera má taky neobvyklé jméno, ale je velmi staré a nám se moc líbí.

Mmch, manžel nosí jméno už devátou generaci, tuším někdy od roku 1826 se jmenuje každý nejstarší syn tímto jménem, takže v případě kluka by nedostalo mimi jméno po manželovi ani náhodou :)

• Citovat
  • Upravit
1437
8.12.12 23:18
@Anonymní píše:
Ale takhle se to přece nemůže brát - spousta jmen je hebrejského původu, ale prostě u nás za ta desetiletí (i staletí - např. Anna, Marie, Josef) zdomácněla a pokládají se za „české“.
Já mám jméno opravdu slovanského původu a celkem jsem si s ním coby dítě užila svoje, představit se někomu bylo pro mě za trest a na větu mých rodičů, že se jedná o krásné staročeské jméno jsem alergická dodnes. Takže mé děti dostaly „normální české“ jméno a jejich hebrejský a řecký původ mi je s prominutím někde :mrgreen:

Ale dá se to tak brát. A já to tak prostě beru, a pokud mluvíte o jménech českých ve smyslu jména normálně užívaná v Čechách, tak to brzy česká jména budou i ta cizí, protože se začnou dávat více a více. Vždyť se podívejte do kalendáře, jaké skvosty se tam dneska dají najít. A jsou v českém kalendáři, tudíž by měla být česká, ale určitě vám tak všechna asi nepřipadají. Prostě podle mého názoru každé jméno bylo někdy neobvyklé a za nějaký čas se stalo obvyklým. Třeba za pár desítek let bude zcela běžné české jméno např. Jessica nebo Noah, co já vím, ale to ovlivnit nelze. Ale podle vašeho uvažování to budou česká jména, protože budou hojně v Čechách používaná. Takže já radši zastávám názor, že české jméno je takové, které je českého původu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
8.12.12 23:26

Zahraniční jméno se stane Českým nebo se dostane do kalendáře pokud jde někomu o jména v ČR kalendáři velmi snadno, my se 4 roky zpět ptali co máme udělat aby jsme dostali jméno Melisa do kalendáře (tehdy jsem to blbec řešila, teď už je mi nějaký kalendář šumák, stačí mi vědět, že svátek má 10.3. a nepotřebuji to mít nikde napsané) nicméně bylo nám řečeno vyčkejte jakmile bude určitý počet osob tohoto jména, tak ho do kalendáře zařadí automaticky a to které je méně často dávané z něj vyřadí, že to tak běžně chodí už léta.
Takže i neobvyklá jména pro někoho se můžou stát obvyklýma ;) a pak už nebudou nikoho dráždit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
8.12.12 23:27
@IvkaH píše:
Zahraniční jméno se stane Českým nebo se dostane do kalendáře pokud jde někomu o jména v ČR kalendáři velmi snadno, my se 4 roky zpět ptali co máme udělat aby jsme dostali jméno Melisa do kalendáře (tehdy jsem to blbec řešila, teď už je mi nějaký kalendář šumák, stačí mi vědět, že svátek má 10.3. a nepotřebuji to mít nikde napsané) nicméně bylo nám řečeno vyčkejte jakmile bude určitý počet osob tohoto jména, tak ho do kalendáře zařadí automaticky a to které je méně často dávané z něj vyřadí, že to tak běžně chodí už léta.
Takže i neobvyklá jména pro někoho se můžou stát obvyklýma ;) a pak už nebudou nikoho dráždit :mrgreen:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
8.12.12 23:42

Tak my jsme vybírali jména podle toho jak se nám líbí a je nám jedno jestli se používá hodně nebo málo, jaký má význam nebo původ. A musím říct, že jsme se u obou shodli hned na poprvé. :kytka: Jediné co jsme chtěli dodržet, tak aby se dalo různě skloňovat a mělo několik variant.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635
9.12.12 09:31
@IvkaH píše:
Takže i neobvyklá jména pro někoho se můžou stát obvyklýma ;) a pak už nebudou nikoho dráždit :mrgreen:

Tak to si asi počkáte. :? Mé jméno taky není moc obvyklé (za celý život jsem se potkala osobně s jednou jedinou holkou stejného jména), v republice nás je podle http://www.kdejsme.cz/ 3 030 a v kalendáři nejsem :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
9.12.12 19:37
@IvkaH píše:
Tak jednu doma mám sice není Vopičková, má jiné příjmení a je mi šumák kdo si co myslí ;) jestli se mu takové jméno líbí nebo né :D

Jak jsem psala dřív, nedráždí mě Melisa/Melissa, Božetěcha, Ema ani Lucka, jen mi občas některé kombinace jména a příjmení prostě nezní libozvučně.

Osobně mě kdysi zarazila Půlnoční bouře, ale jestli to jméno bylo pro maminku natolik důležité a principiální, tak zase proboha proč ne, rozhodně bych petice pro přejmenovávání nepodepisovala. Žít s tím budou oni :nevim:

V podstatě je mi šumák, kdo co komu dá, jenom se občas maloměšťácky a úzkoprse prostě uchechtnu, no :oops: Tak mi to přejte stejně jako já vám přeju jakékoli jméno :hug:

• Citovat
  • Upravit
5473
9.12.12 21:45
@Kirbisek píše:
Tak to si asi počkáte. :? Mé jméno taky není moc obvyklé (za celý život jsem se potkala osobně s jednou jedinou holkou stejného jména), v republice nás je podle http://www.kdejsme.cz/ 3 030 a v kalendáři nejsem :nevim: :nevim:

Tak mých jmenovkyň (Vanda) je podle kdejsme.cz necelých 3300 a to si myslím, že to bude spíš zásluhou posledních let, kdy se to jméno lehoulince profláklo, v dětství jsem byla hodně velký exot, přitom v kalendáři jsem, co jsem na světě (a nevím, jak dlouho předtím). Ač jsem měla odbdobí, kdy mě jméno štvalo (ale to každého druhého v pubertě), tak už dlouho mám své jméno ráda a právě neobvyklost se mi líbí (a nakonec štvalo mě ne proto, že by se mi nelíbili, ale kvůli reakcím lidí, kteří byli omezení, blbě se ptali, jak se to vlastně jmenuju a tak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kies
9.12.12 22:13

@Samamama Tak to máme stejné jméno a za sebe musím říct, že jsem s tím nikdy problém neméla a byla na své jméno pyšná! Právě pro jeho neobvyklost a musím říct, že asi i proto, že se mi opravdu nikdy nestalo, aby se nad mým jménem někdo ušklíbal, ba naopak i dodnes mi ho každý chválí a vždy říkají, že tedy konečně znají někoho s takovým jménem! Jak já říkám to prostě zní! A jsem ráda, že nás je tak málo, osobně žádnou neznám… Z dalekého okolí asi 2;) :mavam:

• Citovat
  • Upravit
5473
9.12.12 22:21
@Kies píše:
@Samamama Tak to máme stejné jméno a za sebe musím říct, že jsem s tím nikdy problém neméla a byla na své jméno pyšná! Právě pro jeho neobvyklost a musím říct, že asi i proto, že se mi opravdu nikdy nestalo, aby se nad mým jménem někdo ušklíbal, ba naopak i dodnes mi ho každý chválí a vždy říkají, že tedy konečně znají někoho s takovým jménem! Jak já říkám to prostě zní! A jsem ráda, že nás je tak málo, osobně žádnou neznám… Z dalekého okolí asi 2;) :mavam:

Zdravím :mavam:. A my aspoň máme radost, když nějakou jmenovkyni potkáme nebo vidíme třeba v televizi, viď, to ty s častýma jménama nezažijou. A máš recht, nikdy se nikdo nad mým jménem neošklíbal a taky nakonec většina lidí řekla, že je to hezké jméno, ale holt mi jako dítěti vadilo to divení, že to neznají, mysleli, že to není základní tvar, doteď si pamatuju, jak se mě učitelka ptala, jestli nejsem správně Venuše 8o. A svou roli hrálo, že mí 2 bráchové mají také neobvyklá jména (kdo by dnes řekl, že Radim bylo za komoušů neznámé jméno, že?), takže jsme byli exoti celá rodina.
Jo a asi před 2 lety se mi prvně v životě stalo při představování : Ahoj, já jsem Vanda. Ahoj, já taky. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
9.12.12 22:34

Jak se Vám líbí docela dost neobvyklé, ale nadherné Mišel :)

• Citovat
  • Upravit
Kies
9.12.12 22:38

@Samamama Jak říkám, nikdy jsem se svým jménem neměla problém (sama v sobě) a víš co zas potěšilo mě? Když mi nějaké dítě samo o sobě řeklo Vandi :lol: Vždy jsem si říkala, jak ví, jak to zdrobnělit ;) teď čekám mimi a bude se jmenovat Metoděj, to je teprve haló, buď to lidi milujou, nebo hatí, jako by mi na jejich názoru záleželo :nevim: ale přesně toto obledně ‚neobvyklých jmen‘ vystihuje Potřeba komentovat netradiční jméno může pramenit v lepším případě z pouhého údivu nebo neznalosti a v horším z vnitřních komplexů, vždy však jde o projev nevychovanosti. Jde o komplex závisti, že ten, který jméno komentuje, nebyl natolik odvážný a originální jako rodiče dítěte s neobvyklým jménem. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
11117
9.12.12 22:45

@smajlik34
no jmeno je to pekne, ale takhle napsane, to je strasne. jenze kdyz to nechate zapsat, tak jak ma byt original, tak to nikdo nebude cist, tak jak byste chteli… takze od toho bych dala ruce pryc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
9.12.12 22:53

@Kies Ten citát je výstižný. Taky čekám prcka (do Vánoc by tu měl být), bude Oliver, pravda, nyní trochu profláklé, ale taky ne úplně obvyklé, nechali jsme to tentokrát tajné, ať se s tím všichni poperou až po jeho narození a nekomentují to předem (doma už máme Samuela, to je podobný případ, ne obvyklé, ale momentálně trochu na vzestupu, komentáře byly taky půl na půl- od kyselých ksichtů po nadšení).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
10.12.12 00:22
@smajlik34 píše:
Jak se Vám líbí docela dost neobvyklé, ale nadherné Mišel :)

Mišel psaná Mišel mi přijde jak kdyby to psal někdo ze zvláštní školy, promiň :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová