Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Almira-Alm píše:
@Kačus82 No ale proč? Z jakého důvodu? Není jediný důvod proč ne. Není to vůbec žádné zvláštní jméno! Prostě jméno + příjmení a nic víc.. Jen to lidi neznají a nechtějí znát..
To se na mně nezlob, ale já si stojím za tím, že k pěknému českému příjmení např. Nováková se hodí české jméno a né nějaké z Anglie, Bulharska…Prostě je to naše české příjmení
![]()
@Dejn Takže Jaroslava, Václav,.. Nebo máš na mysli tu kupu převzatých jmen co nemají s českem nic společného? Každé jméno se někdy prostě muselo začít dávat, dostalo se do kalendáře a takoví jako ty ho považují za české
Ryze českých jmen je málo a moc se nedávají…
@Almira-Alm máš 100% pravdu a dobré argumenty
Ale i když to může být klišé, prostě mi to nezní libozvučně, navozuje asociace, že k „obyčejnému“ příjmení dám prostě něco V TÉTO DOBĚ zvláštního, jakoby luxusního
O to jde, že zatím je Melissa brána jako exotické jméno a pokud se chce někdo lišit, tak ho prostě dá. Stejně jako před 15 lety Matyáše ![]()
Stejně nelibozvučně mi zní, pokud je ve jménu+příjmení 4× „R“ nebo „L“, dál, pokud třeba jméno a příjmení vyvolávají podobnou asociaci: Růžena Meruňková, Albína Bílá, Benjamín Mladý… atd.
Je to otázka individuálního vkusu a preferencí. Stejně jako třeba ponožky v sandálech ![]()
My máme Davida a teď budeme mít asi Michala, cizí se mi některá líbí, ale máme typicky české příjmení a to by bylo jako
![]()
@Kačus82 Jasné to mi vadí mnohem víc, když je tam třeba 4× „R“ nebo jak si psala jména nehodící se k příjmení ale z jiných důvodů než netypické+typicé.. Ono teď to může být zvláštní ale třeba za 5 let se po tom už nikdo neohlédne. Doba jde strašně rychle kupředu v tomhle směru
Mě strašně vadí jak vždy někdo založí diskuzi,,co říkáte na jméno (třeba) Melissa" a odpověď je:,, Je hezké ale dej něco českého jsme v Čechách".. Ta obměna jmen je úplně normální
Taky pro naše dítko vybíráme jméno mezinárodní na kterém si nezlámou jazy ani v ČR ani jinde ![]()
@Susan23 @archienka1 Mně se líbí Metoděj a taky to bude Metoděj!
ale holku jsem měla vysněnou Melánii, která teda asi taky není moc česká, ale ta bude muset počkat ![]()
@Almira-Alm píše:
Taky pro naše dítko vybíráme jméno mezinárodní na kterém si nezlámou jazy ani v ČR ani jinde
taky se mi nelíbí česká jména…hezčí jsou spíše cizí jména jsou více exotičtější a českých je moc a zas dát d dnešní době tereza nebo eliška tak to dám radějí cizí…
Já jsem tedy také zastánce „obyčejných“ jmen, já jsem Jana, dcera Zuzanka, kdyby se narodila jako chlapeček, byla by Michal po tatínkovi… příjmení je české
a ještě navíc s R, takže to jsem do křestního odmítala…
Tak já myslela, že ryze česká jména jsou Vladislav, Jaromír, Květoslav, Libuše atd..Ostatní jsou přece stejně převzatá a mají nějaký základ v hebrejštině atd.. ![]()
Nechápu tuto diskuzi..Myslím, že anonymní střelila hodně vedle.
@Mišela1 Tak to asi jen proto, ze nejsi Ceska
Pravopisne spravnese totiz pise opravdu ceska jmena ![]()
Českých jmen je nespočet a jsou bezesporu krásná…
a na jméno Emma už jsem alergická… stejně tak Natálie. Máme ve školce Jessicu Liškovou. Kamarádky dcera chodí do školky s Allanem - příjmení Komín..
„ocamcaďpocamcaď“ a trochu ROZUMU by neuškodilo.
chodíme kolem zvláštní školy - tam se volá jmény: Izabelo, Angeliko…
jo a bomba největší - u tchyně v baráku bydlí Nicolas Hangurbadžo..
@jadviga Tak opět mi ani jedno uvedené jméno nepřijde vůůůbec divné! Nevím jakého původu je příjmení Hangurbadžo ale české rozhodně není. Nicolas je mezinárodní jméno hodící se ke KAŽDÉMU příjmení.. Krom třeba NicoLAS LASička a podobných ale to je zas jiný důvod než původ jména.. Jesicca Lišková se mi k sobě moc hodí ![]()
A pokud zakladatelka myslela česká jména jako „úplně“ česká, tak těch ej málo, ale myslim, že spíš myslí na cizí jména k čským příjmením ![]()
Rozhodně český jména!!:)Já mam Marka a když budu mít další holčičku preferuju Markétku, a to jsou jména i do světa:))