Cesta letadlem - praktické rady

Napsat příspěvek
Velikost písma:
40471
16.7.23 16:42

@Aglája75

Osobně bych začala tím, že bych se podívala na jejich typ letenky a jaké mají zavazadlo v ceně (váha, rozměry atd.), jestli bude potřeba si přiobj. zavazadlo anebo to bude stačit.
Létám v posledních letech jednou společností a letos v červenci bylo vše jinak, než loni…měnily typy letenek, velikost a váhu zavazadel, tím opravdu chce začít, jestli mají na palubu vhodné rozměry.

A u své společnosti i zkontrolovat, jaké mohou mít množství tekutin (např. kosmetika) a další věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
16.7.23 16:44
@free333 píše:
@Aglája75

Osobně bych začala tím, že bych se podívala na jejich typ letenky a jaké mají zavazadlo v ceně (váha, rozměry atd.), jestli bude potřeba si přiobj. zavazadlo anebo to bude stačit.
Létám v posledních letech jednou společností a letos v červenci bylo vše jinak, než loni…měnily typy letenek, velikost a váhu zavazadel, tím opravdu chce začít, jestli mají na palubu vhodné rozměry.

A u své společnosti i zkontrolovat, jaké mohou mít množství tekutin (např. kosmetika) a další věci.

Ty tekutiny nejsou o společnosti. Ale to je podle mezinárodních standardů pro mezinárodní lety. Nebo sis někdy na letišti všimla, že by tam měli bezpečnostní kontrolu dle leteckých společností? 8o :think: takže to je nejlepší hledat na stránkách letiště a nejlepší řešení je. Nebrat na palubu žádné takutiny a vše dat do odbaveného kufru

• Citovat
  • Upravit
5757
16.7.23 17:00
@free333 píše:
@Aglája75

A u své společnosti i zkontrolovat, jaké mohou mít množství tekutin (např. kosmetika) a další věci.

Děkuju, to budu muset zjistit od bývalého…kosmetika je u nich v pohodě, to v podstatě do příručního nic nepotřebují…a to pití j eza mě jednodušší, když si právě pak koupí v letadle, ano je to drahé, ale je to bez starosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.7.23 17:08

@Aglája75 mně teda ty děti taky přijdou dost velké a nejedou sami…u nás si tříletá chce balit sama kufr k moříčku, za nás zlatě, když děti cestují od mimin a nejsou pak ze všeho tak vyplašené…kufry záleží, jaké máte doma a jaké jsou v pokynech…pití si za kontrolou mohou nalít do láhve nebo koupit, u kontroly si to dají do nachystaných plastových bedýnek a za kontrolou zase uklidí…stejně jde tak o mobil, tablet, sluchátka, nabíječku…ostatní nebudou na cestu potřebovat a mohou to mít normálně ve velkém kufru…do příručního plavky, ručník, náhradní oblečení, může být i deka a polštářek :-)

• Citovat
  • Upravit
21726
16.7.23 17:14
@Aglája75 píše:
Děkuju, to budu muset zjistit od bývalého…kosmetika je u nich v pohodě, to v podstatě do příručního nic nepotřebují…a to pití j eza mě jednodušší, když si právě pak koupí v letadle, ano je to drahé, ale je to bez starosti…

Pokud jedou s cestovní kanceláří na dovolenou, tak všechny podmínky k letu a zavazadlům dostanou v odbavení týden před odletem. Smart Wings mají aktuálně váhový limit na kufr 23 kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
16.7.23 17:18
@Aglája75 píše:
Díky moc taky si myslím, že lepší dva kufry… :srdce:Příspěvek upraven 16.07.23 v 15:26

Taky bych dala dva kufry. My měli se sestrou vždy každá svůj „poloprázdný“ kufr a do letadla každé batoh a nebo takovou tu tašku, která se pak dá dát na kufr.
Elektroniku jsme měli v nějaké taštičce uvnitř příručního zavazadla, aby se to u kontroly pak lehce vyndávalo. Do letadla jsme sebou na jídlo mívali nějaké musli sušenky /tyčinky (prostě něco v originálním obalu).
A já jsem sebou v tomto věku vždy měla nějakou knížku nebo časopis. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40471
16.7.23 17:19
@Aglája75 píše:

My jsme v letadle dostali vodu i džus, ale asi to není všude běžné.
Pro menší děti pití nechávají, mně nechali u sedmileté, u těch větších bych jim koupila na letišti po kontrole.
Nebo se dá natočit voda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21726
16.7.23 17:27
@free333 píše:
My jsme v letadle dostali vodu i džus, ale asi to není všude běžné.
Pro menší děti pití nechávají, mně nechali u sedmileté, u těch větších bych jim koupila na letišti po kontrole.
Nebo se dá natočit voda…

Na charterových letech na dovolenou dostaneš maximálně kelímek s vodou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
16.7.23 17:31
@Aglája75 píše:
Je jich tady takových víc a přesně jak píšeš absolutně zničí každou diskuzi něčím co je navíc abvsolutně mimo téma.

Je to tak no… kolikrát člověk hledá nějaké rady ve starších diskuzích. A tam najednou od hrubé strany XY stran jejich rejpání a užitečné rady nikde. Protože do takové diskuze už nemá smysl nic přispívat.
No k tématu. :)
Mě se nejlépe osvědčilo v příručáku tahat co nejméně věcí a hezky zorganizované. Dost to pomáhá při kontrole. Tedy elektroniku v jednom průhledném obalu. Nutné léky na předpis v sáčku. V dalším sáčku plavky. Peněženku s hotovostí, kartou a doklady, doklad o ubytování, klíče od bytu a láhev na vodu, případně svačinu. Víc nic na co taky. Pokud by se odbavené zavazadlo ztratilo tak se vše ostatní dá koupit, ale to snad při letu Praha - Burgas nehrozí. Jak už tu zaznělo nahoru do kufru dej věci, které budou hned potřeba. Já třeba pokud to doba příletu umožní hned běžím na pláž a vybalím až večer. A zrovna tak se to hodí, když se čeká na ubytování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
16.7.23 17:41

Nemám perspektivu matky, ale mám perspektivu někoho, kdo se až v dospělosti naučil normálně balit, jezdit jen s věcmi, co pohodlně unese pro případ jakékoliv krize a nevracet se domů s polovinou kufru netknutou.

Dva kluci na letní dovolenou v žádném případě nepotřebují dva kufry (ani jeden obrovský, což tam máš jako alternativu). Čtrnáctiletý se na dovolenou k moři pohodlně sbalí do batohu - pokud ne a není to nějaká specifická situace (typu vybavení na sport), tahá toho moc. Ono i přeprat si v případě nutnosti trencle v ruce je kvalitní životní skill, který je v tomhle věku dobrý ovládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.7.23 17:50
@MrsNorris píše:
Nemám perspektivu matky, ale mám perspektivu někoho, kdo se až v dospělosti naučil normálně balit, jezdit jen s věcmi, co pohodlně unese pro případ jakékoliv krize a nevracet se domů s polovinou kufru netknutou.Dva kluci na letní dovolenou v žádném případě nepotřebují dva kufry (ani jeden obrovský, což tam máš jako alternativu). Čtrnáctiletý se na dovolenou k moři pohodlně sbalí do batohu - pokud ne a není to nějaká specifická situace (typu vybavení na sport), tahá toho moc. Ono i přeprat si v případě nutnosti trencle v ruce je kvalitní životní skill, který je v tomhle věku dobrý ovládat.
:mrgreen: nemyslela jsem si, že někdo první komentář troufne, tam si aspoň všimla, že jde o holky:-)…ale jinak díky za rady…znám chlapi co s pí v tom co chodí celý den…a kartáček na zuby také nepotřebují :mrgreen:, to ušetří dost místa :mrgreen:, ale pardon..do diskuze to nepatří.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
16.7.23 17:53
@Aglája75 píše: :mrgreen: nemyslela jsem si, že někdo první komentář troufne, tam si aspoň všimla, že jde o holky:-)…ale jinak díky za rady…znám chlapi co s pí v tom co chodí celý den…a kartáček na zuby také nepotřebují :mrgreen:, to ušetří dost místa :mrgreen:, ale pardon..do diskuze to nepatří.

Hele, ber to jen jako pokus od někoho, kdo tráví na cestách víc času než doma a tuhle mentalitu „dva kufry k moři“, kterou mám mimochodem taky od své mámy, si musel vytloukat z hlavy. ;)
Jasný, nalehko cestují jen čuňata, správnej dovolenkář i bačkory a sekanou pro hladovějící robátka přihodí. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
16.7.23 17:57
@Aglája75 píše:
Dobrý den, **chtěla bych poprosit o praktické rady na cestu letadlem pro děti 9 a 14 let ** V srpnu letí s tatínkem na dovolenou. Balit jim vše budu já (teda do kufrů si to budou dávat ony, aby věděly) a chci, aby vše bylo co nejjednodušší, bez komplikací…Prostě postřehy, zkušenosti těch, co lítají častěji… já jsem s dětmi byla 2×, služební lety na Slovensko byly jen s minimem věcí, kráťoučký let…takže ani já pořádně nemám dost zkušeností, ale když jsem tam s holkama, tak vše vždy nějak vyřeším…tady nebudu…Letí do Bulharska.

Takže třeba:

• jaká zavazadla - je dva kufry na odbavení a jedno příruční moc? Mám se snažit sbalit vše do jednoho kufru k odbavení? Pochybuju, že to pak dokážou do toho jednoho na cestu zpět narvat:-)…nebudou lepší dva méně plné kufry na odbavení?
  • když by měly dva kufry, tak příruční asi batoh, aby starší neměla na starost dva kufry…jaký batoh, máte zkušenost?
  • jaké jídlo a pití s sebou? Já jsem jim vždy koupila v letadle, ale tatínek je škrt), takže budou mít to co budou mít s sebou.. co si berete? Let není nijak extra dlouhý…mohou si dát něco před letem a pak v hotelu nebo už doma na zpáteční cestě…(nejsou tak malé, aby nevydržely, ale nechci, aby pro ně dovolená byla fajn..). Nebo doporučujete dát jim dost peněz, aby si mohly koupit v letadle?
  • pamatuju si to dobře, že všechna elektronika (tablet, notebook, powerbanka) musí být v příručním? Nesmí do zavazadlového prostoru?
  • do čeho elektroniku balíte, aby při kontrole neměly problém to vše vyndat a zase dávat do zavazadla? vše do nějakého obalu na oblečení třeba?
  • co vás napadne dalšího, co jim dát nebo naopak nedávat, co jak připravit…?
Předem moc děkuju za praktické rady…

Na jak dlouho letí?
To nestačí jeden příručák pro každou?
Elektroniku dám do přední kapsy batohu, vytáhnu do samostatného boxu při kontrole a pak šoupnu zpět.
Před letem si koupí na letišti vodu a něco k zakousnutí, letí přeci krátce. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.7.23 18:00
@MrsNorris píše:
Hele, ber to jen jako pokus od někoho, kdo tráví na cestách víc času než doma a tuhle mentalitu „dva kufry k moři“, kterou mám mimochodem taky od své mámy, si musel vytloukat z hlavy. ;)
Jasný, nalehko cestují jen čuňata, správnej dovolenkář i bačkory a sekanou pro hladovějící robátka přihodí. :)

Když myslíš, opravdu nemohu za tvé uvažování, jen prosím téma diskuze bylo jiné…myslím, že číst zde umí každý…děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.7.23 18:06
@Bandii píše:
Na jak dlouho letí?
To nestačí jeden příručák pro každou?
Elektroniku dám do přední kapsy batohu, vytáhnu do samostatného boxu při kontrole a pak šoupnu zpět.
Před letem si koupí na letišti vodu a něco k zakousnutí, letí přeci krátce. :)

No jo už je to čtvrtá strana diskuze, že Karinkas ;). Ale myslím, že stejně nic jiného nového, než od těch z Vás co měly dobré komentáře k věci, se nedozvím…A všem těmto Vám moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí