Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, za měsíc se chystáme s malým letět do Řecka. Chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti, rady atd. Trochu tuším, jak to probíhá, kočárek odevzdáme před letadlem, pak nám ho zase vydají (nevadí vzít hlubokáč?), ale třeba co si můžu vzít do letadla (pití, jídlo, hračky…) a hlavně může mít prcek svoje zavazadlo k odbavení nebo mu musíme všechny věci nacpat do našich tašek? Nějaké tipy, jak cestu přečkat co nejpohodověji? Malej je dost živej, tak si nedovedu představit, jak ty 3 hodiny bude sedět na místě
Jsou tam pro rodiny s dětmi vyhrazené nějaká speciální místa? Děkuji za rady a připomínky
Dite predpokladam nema svou letenku, ta byva az od dvou let. Nema narok na vlastni sedacku a ani zavazadlo, musis ho mit na kline. Hluboky kocar pokud jde slozit a projede rentgenem. Piti pro dite, jidlo tuhe neni problem.
Specialni mista pro rodiny nejsou, pokud neni natriskane letadlo, mohli by vam dat celou trojku, jinak smolik.
Tolik moje letecky poznatky i kdyz nemam dite ![]()
Hlubokáč nevadí, jídlo ano, pití jen určené pro děti, originál zabalené, a nejspíš ho budou chtít otevřít a budeš se ho muset napít. Své zavazadlo do 2 let mít nemůže, resp může, ale o to lehčí kufry musíte mít vy, limit je 15 kg na osobu tuším..dítě do 2 let navíc nic nemá. Speciální místa pro děti nejsou, pokud budou volný vepředu, dke je víc místa, tak vás tam dají, ale na ot nespoléhej, nás tam ze 6 letů s dětma dali jen 1, a to byl duben, takže volnější letadlo. Jinak u odbavení můžete jít dopředu, nemusíte čekat frontu ![]()
Letenku nemá, takže s tím zavazadlem jsem si to myslela, no hold budu muset protřídit svůj šatník
Ten hluboký kočár trochu složit jde, ale žádný zázrak, právě nevím, jestli mám brát radši golfky, ale v těch mi moc nechce spát. Děkuju
Přesně v tomto období jsme s malým také poprvé letěli a bylo to daleko lepší než pak ten další rok, klidnější. tehdy byl ještě částečně kojený, tak jsem pití vůbec neřešila, ale lahvičku nám vždy bez problémů dovolili a v letadle v případě potřeby doplnili. jídlo jsem nebrala žádné. děti se najedly na letišti v Praze, bagetku dostaly v letadle a stačilo. v kufru jsme měli pár rohlíků a piškoty na dobu těsně po příjezdu do hotelu. do letadla jsem brala knížky a pár hraček. samostatné zavazadlo neměl, přišlo mi to jako starost navíc - ani na něj tuším nemá nárok.
Ahoj, asi záleží s jakou společností letíš. Já s malým(16m)letěla už párkrát, vždy to probíhalo bez problémů(někde udávájí, že můžeš mít pouze 200ml tekutiny na palubu, ale já sebou mívám čaj, mléko, jídlo pro malého..akorát při kontrole po mě chtějí, abych se z lahviček napila)Letušky bývají milé, ochotné. Co se týče toho zavazadla pro malého, myslím, že pokud bude mít koupené své místo(nebude ti sedět na klíně)tak by měl mít i své příruční zavazadlo, ale nejsem si jistá od kolika měsíců může mít prcek to samostatné sedadlo(všechny info by měli být napsané na stránkách společnosti se kterou poletíš).
Tři hodiny se dají zvládnout, jestli je tvůj malej „průzkumník“ jako ten můj, budeš mít o zábavu postaráno ![]()
@gerose Ahojky, my letime od Fishera v cervenci s 19ti mesicnim poprve, takze jsem na to taky zvedava
, budeme mit golfky a dva kufry, slecna co nam zajezd prodavala nam rekla, ze golfky i kufry nam opatri vysackou, aby se vedelo, ze je to nase, jidlo jsme si v letadle pro maleho priplatili, resp. zaplatili jsme 300,– aby mel detske jidlo
takze nejak nic tahat nebudeme, jeho veci budou spolecne s nasima v kufru a budete mit trisedadlo, takze malej bude sedet sam na svem sedadle, to povazuju za logicke ohledne bezpecnosti apod.,jinak my poletime 5h takze jsem na to taky zvedava
, ale tak on je hodny, tak to snad bude v pohode ![]()
@Hanka79 a vy jste si sedadlo pro něj kupovali? Mě se ani nikdo neptal, takže předpokládám, že sedadlo nemá, celý zájezd byl pro něj zadarmo ![]()
@gerose píše:
Letenku nemá, takže s tím zavazadlem jsem si to myslela, no hold budu muset protřídit svůj šatníkTen hluboký kočár trochu složit jde, ale žádný zázrak, právě nevím, jestli mám brát radši golfky, ale v těch mi moc nechce spát. Děkuju
Ja bych ten hluboky nebrala, golfky budou lepsi na manipulaci i pak v hotelu nebo kde budete a myslim, ze kdyz bude malej utahany usne i v tech golfkach ![]()
@gerose píše:
@Hanka79 a vy jste si sedadlo pro něj kupovali? Mě se ani nikdo neptal, takže předpokládám, že sedadlo nemá, celý zájezd byl pro něj zadarmo
Nekupovali, malyho stoji zajezd jen 990,– manipulacni poplatek
, ptali jsme se a ona rikala, ze proste budem mit trisedadlo a sedet u sebe, to dite musi byt pripoutany…:-D
@Hanka79 dite ale byva pripoutany na tobe, ne na svem sedadle.
Děti do dvou let nemají nárok na vlastní sedadlo, pokud se nepřiplatí. Sedí u maminky (nebo taťky) na klíně a je připoutáno speciálním pásem.
Za posledních pár dní jsem si o tom něco zjišťovala ve čtvrtek letíme na Kanáry.
@pikola Ahojdaaa tehulko
![]()
Ja nevim, nikdy jsem neletela jeste a muze to mit kazda spolecnost jinak..nechci se dohadovat…my se na to radsi optali
treba to bude ve vysledku jinak… ![]()
@gerose zkus treba do cestovky jeste zavolat a optat se na to jeste ![]()
@Kacisek1 píše:
Děti do dvou let nemají nárok na vlastní sedadlo, pokud se nepřiplatí. Sedí u maminky (nebo taťky) na klíně a je připoutáno speciálním pásem.
Za posledních pár dní jsem si o tom něco zjišťovala ve čtvrtek letíme na Kanáry.
Tak pak dej vedet jak tam bylo, my tam prave letime v cervenci, jsme se trochu placli pres kapsu
![]()
Jj, určitě se zeptám, jenomže jsme to kupovali přes student agency, tak nevím, jestli budou vědět, jak to je, ale snad jo.