Čestné prohlášení o... kapesném?

17.6.24 10:40

Čestné prohlášení o... kapesném?

Dobrý den,
Je mi 19 a studuji na vš.
Před pár dny mi od banky přišel email, že musím podat čestné prohlášení o zdroji peněžních prostředků. Nikde jsem nepracovala, peníze poslané na můj účet jsou kapesné od rodičů.
Byla bych vám všem velice vděčná, kdybyste mi mohli pomoct a řekli mi, co mám přibližně napsat. (Mám tam nasapt jména mých rodičů? Je třeba i napsat, že jsem nikde nepracovala? atd.)
Děkuji předem za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
17.6.24 10:48

A k čemu to potřebují? Jsi si jistá, že je to opravdový mail a ne nějaký spam? V životě jsem nikde nedokládala zdroj příjmů, krom při žádosti o hypotéku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1565
17.6.24 10:49

Zavolej si do banky a zeptej se co presne chteji mit napsane. Kdysi jsem se v bance ptala, kdyz mi rodice dali zalohu na byt v hotovosti a tvrdili, ze jim to je v zasade jedno a vlastne je to nezajima ( malo to nebylo, ale ani nijak zavratna castka).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
17.6.24 10:50

@unuděná Jo, mohou to chtít, opatření proti přání špinavých peněz, ale zas vysokoškolák by měl být schopen na formulovat jednu větu, že se jedná o kapesné / výživné…
A jinak u nás to chtěli u velkého převodu peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
17.6.24 10:52

Pokud je to pravidelná částka třeba v řádu tisíců, tak to mohou chtít ( opatření proti praní špinavých peněz a nelegálním nezdaněným příjmům). Napsala bych: peníze které pravidelně přicházejí na můj účet jsou od mých rodičů a je to kapesné pro mé osobní účely. Podpis, fertig.
Nic víc nepiš.

Příspěvek upraven 17.06.24 v 10:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.24 10:52

@j.a.n.i1 Především si asi mohou normálně zjistit, že peníze chodí z účtu rodičů a jestli jde o pár tisíc měsíčně, tak nechápu, proč by jí s tím měli prudit. Mě běžně přichází od členů rodiny větší částky, nebo i posílám já vyšší desítky tisíc a nikdy po mě nikdo nic nechtěl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
17.6.24 11:06

Vždyť to by musela banka psát všem studentům. Snad každý druhý je v devatenácti student a dostává kapesné od rodičů.
Na druhou stranu, studentka VŠ, by měla být schopna umět vykomunikovat s bankou, co po ní požadují a pro jake účely tato informace slouží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.24 11:10

Ještě než něco budeš posílat, mrkni se do internetového bankovnictví. Ta zpráva by měla být i tam. Pokud ne, nejspíš jsi otevřela podvodný mail, mě takhle běžně chodí různé Zá_silkovny a Změna pravidel bnky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2980
17.6.24 11:49

Je ohromující, jak je všem prakticky jedno, co banka chce. Jak jsou všichni zvyklí na tu absolutní ztrátu svobody, prolamování bankovního tajemství jakoby každý druhý financoval Usámu. Divnej svět. Matrix.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
17.6.24 12:27

Prostě do banky zavolej a zeptej se, proč to chtějí a případně, jak to má vypadat. Číslo si ale raději sama najdi, nepoužívej číslo uvedené v mailu ( v případě, že by se jednalo o podvod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77319
17.6.24 12:28
@KovaJana píše: Více

no, nejspíš klikla na podvodný mail,
také mě děsí Matrix, ve kterém žijeme, a bude pořád hůř, ale tohle asi nebude ono

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
589
17.6.24 13:06
@stinga píše: Více

Na nic neklikla. Postup banky je naprosto v pořádku. Není to výmysl banky, ta se jen řídí zákonem.

To je realita, ne Matrix, ne konspirační teorie..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
17.6.24 13:13
@Maddie764 píše: Více

Přesně tak.
Navíc, aktuální vlna podvodů - brigáda na sledování videí - se týká menších částek, není tedy divu, že se banky mohou ptát i na stokoruny či tisícovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32215
17.6.24 13:14

@stinga na mě to vyskočilo normálně po přihlášení na účet…je tam nějaký formulář, kde zaklikneš, odkud ti chodí peníze, jestli si zaměstnanec atd…taky mám pocit, že už to přehání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.24 13:16
@Karamba2020 píše: Více

Banky ano, ale kdoví, co jí přišlo do mailu. Po mě posledně nějaký podvodný spam chtěl kopii dokladů kvůli ověření internetového bankovnictví. Víc jsem nečetla, protože nejsem magor, abych takový mail otvírala, i když se tvářil, že by mohl z banky být. Stačí se přihlásit do IB a získáš relevantní informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel