Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahojte maminy,
zijeme v Anglii a za 2 mesice se chystame s dcerkou (bude mit v srpnu rok) na dovolenou do CR. Pojedeme autem, uz jsme tak jeli 2× kdyz ji bylo 2 a 5 mesicu. Jenze to byla jeste ve vajicku a vetsinu cesty prospala.
Ted ji bude rok a mesic a je to zivel, docela se obavam, ze ji to nebude bavit a bude se chtit hybat. Chystame se vyjet vecer. Aby jsme z trajektu vyjizdeli v dobe jeji vecerky. K trajektu to urcite zvladne a na nem si 2 hodky odpocine a probehne. Ale porad to z Francie budeme mit cca 14 hodin cesty. Docela se toho zacinam obavat, jestli se ji bude v nove autosedacce dobre sedet-spat. Mame pujcenou od znamych, kteri taky hodne cestovali, meni se tam poloha, ale jen o (dle me ) nepatrny kousicek. Jeste jsme ji nevyzkouseli, protoze jeste mame vajicko (mala ma 8,5kg v 11m). Sedacka je v protismeru jizdy, tak by mela byt bezpecna. Ale bude se ji v ni dobre spinkat, kdyz vlastne bude sedet? V noci se neustale vrti, otaci, nevydrzi chvilku v klidu ani v noci, natoz pres den. Myslite, ze by jsme meli poridit sedacku ve ktere bude moci vic ‚lezet‘? Mate nekdo zkusenost s tak dlouhou jizdou s rocnim dablikem?
Myslite, ze se takove dite vyspi i v normalni autosedacce nez v nejake vice polohovatelne? Chci pro ni samozrejme to nej, ale kdyz mame moznosti pujceni sedacky na dobu jeji potreby, tak zrovna nepotrebuji utracet za novou…
Ale kdyz budu muset, tak budu muset. ![]()
Jeste bych teda vyuzila i rady jinych zkusenych maminek na takovou cestu? Samozrejme vezmem plno jidla, piti, neokoukanych hracek a veci a nejlepe jen bodycko ci dupacky at ji nic zbytecne netlaci a citi se pohodlne. Napadlo me i koupit drzak na tablet a vzit nejake pohadky, ale nevim jestli to ma cenu. Na televizi se vydrzi divat tak 5 min. ![]()
Dekuji moc za rady ![]()
Ahojky, my teď jeli 18h cestu do Francie s 11 měsíční. Sedačku máme Romer Versafix, malá v ní nebyla skoro zpocená a dá se dát úplně do sedu, nebo do pololehu, jedním zatáhnutím. Za mě velká spokojenost. Jinak jsem s sebou měla hromadu hraček a malou nic moc dlouho nezajímalo, a to jsem schválně kupovala nové, ať má něco neznámého. Nejvíc nás zachránilo DVD do auta, pouštěla jsem Mrňousky, Krtka, Baryka, Peppu a zvládlo se to v pohodě
moc jí po cestě nechutnalo sladké, jak bylo teplo, tak na pití spíš vodu a k jídlu křupky. Nejvíc teda pila mlíčko.
Tak já mám za sebou asi 6 hodinovou cestu z Německa s rok a pul starými dvojčaty a celou jí prospaly, seděly v autosedačkách, které jsem měla taky půjčené od známých, ani nebyly polohovatelné, jenže to měly děti za sebou už 10 hodin v letadle…Ale dodnes (2 roky) spí často v autě a to bez problémů i v sedě, sama se tomu divím v jaké poloze dokážou spát, takže sedačku bych neviděla jako největší problém, problém je těch 14 hodin to je náročné pro každého, asi budete muset často zastavovat.
Ja myslím že až tak na sedačce nezáleží(teda krom toho aby byla co nejbezpečnější), hlavní je zastavovat co 4hodiny(víc jak 4hodiny by se jet nemělo) a nechat dítě chvíli protáhnout, mluvila jsem o tom s doktorkou která se už několik let jezděním v autosedackach a jejich vlivem na páteř a stavbu těla zabývá. My máme Römerku King Plus, ale na cestování v létě nic moc, malý je vždy hodně zpocený, a víc jak 6hodin jsme nejeli, Slovensko-Česko. Šťastnou cestu ![]()
My jsme ted cestovali na dovcu autem delsi dobu. Autosedacku mame klasickou, mirne polovani. Dulezite je hlavne myslet na polstar nebo ten nakrcnik, protoze diteti v te poloze prepadne vzdy hlava dopredu ve spanku
Dcera v pohode v ni spi. Jinak pri cestovani vzdy delame prestavku v parku, at se vybeha a vyradi na hristi. Mela nove hracky se zvuky a potom ji bavi ruzne zapinani, zipy apod. a ipad. U nas leti tohle( dcera ma 2roky):
Me se na cestovani v teto kategorii sedacek nejlepe osvedcila sedacka s pultikem (meli jsme Kiddy ) Decko si vzdycky dalo ruce na pultik, na ne polozilo hlavu a chrnelo :-€
Jo a na ty pohadky pozor! Zejmena v usecich mimo dalnici
Manzel jel vcera s detmi sam do Madarska, pustil pohadku, na D1 je vyhodila objizdka na okresku a starsi se mu v tech zatackach zeblil
Sposti to kinetozu!
Hele, a proc s malou neletis? Treba do Mnichova? Manzel by Vas tam po ceste mohl vyzvednout a letenky do Mnichova nejsou vubec drahy a Ty bys mohla s malou letet jen s prirucnim zavazadlem a rozhodne bys malej usetrila takovou dobu v aute
My cestujeme hodne a taky se to snazim takto resit.
No ono jde hlavne o bezpecnost, takze polohovani autosedacek bych zrovna nezvazovala. Sice pro dite mozna pohodlne, ale bezpecne to neni v pripade, ze je autosedacka po smeru jizdy.
@miasek jé, kde se dá koupit ta hračka z druhého obrázku, to zapínání? ![]()
@Michaela1983 píše:
No ono jde hlavne o bezpecnost, takze polohovani autosedacek bych zrovna nezvazovala. Sice pro dite mozna pohodlne, ale bezpecne to neni v pripade, ze je autosedacka po smeru jizdy.
Muzes mi na to zaslat nejaky objektivni posudek?
Ja mam za to, ze jdou polohovatelne do te miry, aby byly stale bezpecne. I vzhledem k tomu, ze to prodava Romer, který je jeden z nejlepsich.
@Anushka nemuzu, zadny nemam. Bylo nam to receno na veletrhu pro dite jednim vyrobcem. Jedna se o znameho, takze jsem si to podepsat nenechala. Ano, zalezi na sklonu, presny uhel neznam. Sedacka je samozrejme bezpecna, ale pri celnim naraze pri sklopeni muze dojit k velkemu zariznuti panve do pasu oproti tomu, kdyz sedi. Ale tak stejne tak nejsou idealni roztoufi autosedafky a ty se nejvic prodavaji.
@Michaela1983 píše:
@Anushka nemuzu, zadny nemam. Bylo nam to receno na veletrhu pro dite jednim vyrobcem. Jedna se o znameho, takze jsem si to podepsat nenechala. Ano, zalezi na sklonu, presny uhel neznam. Sedacka je samozrejme bezpecna, ale pri celnim naraze pri sklopeni muze dojit k velkemu zariznuti panve do pasu oproti tomu, kdyz sedi. Ale tak stejne tak nejsou idealni roztoufi autosedafky a ty se nejvic prodavaji.
Ano, tohle je pravda a je to logické, pokud je sedačka napolohovana moc, pásy mohou dokonce i poškodit genital u dítěte.
Jasne, ja to nepopiram, jen to slysim poprve a nejsem schopna nic dohledat.
Mozna by vedel vic @steeve?