Cestovní pas a brýle

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1654
14.7.14 22:04

Ze stránek MVCR

Fotografie musí mít tyto náležitosti:

• Má hladký povrch a je v černobílém nebo barevném provedení, je obdélníkového tvaru o rozměrech 35 mm x 45 mm, postavená na kratší stranu, s rovnými nebo zaoblenými rohy s poloměrem r = 3 mm +/- 0,5 mm, o tloušťce od 0,13 mm do 0,27 mm.
  • Zobrazuje hlavu a horní část ramen zobrazované osoby, a to v předním čelném pohledu. Pohled zobrazované osoby směřuje do objektivu.
  • Odpovídá podobě zobrazované osoby v době podání žádosti. Pohled přes rameno, pootočená nebo nakloněná hlava nejsou přípustné. Zobrazovaná osoba musí mít neutrální výraz a zavřená ústa, oči musí být otevřené a nesmí být překryté vlasy. Brýle osoby na fotografii nesmí zakrývat oči a vytvářet odlesky. Pokrývka hlavy z náboženských nebo zdravotních důvodů nesmí na obličeji vytvářet stíny.
  • Mezi horním okrajem hlavy a horním okrajem fotografie je vzdálenost minimálně 2 mm. Výška obličejové části hlavy, která je tvořena vzdáleností od očí k bradě, je minimálně 13 mm.
  • Pozadí za zobrazovanou osobou je bílé až světlemodré, popřípadě světlešedé barvy, přičemž je přípustný plynulý přechod těchto barev. Fotografie je bez odlesků, které by skryly nebo výrazně změnily charakteristické identifikační znaky osoby, jimiž jsou zejména tvar a umístění obočí, očí, nosu, úst, brady a celkový tvar obličeje. Nelze provádět retuše ani jiné úpravy negativu ani pozitivu fotografie, popřípadě digitální fotografie osoby, ani jejího tisku.

Ty jo, to je úplná věda :mrgreen:, předpokládám, že úřednice se opírala o tu vytučněnou část, žádnou lhůtu jsem nenašla, ale problém by s tím teoreticky být mohl :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
14.7.14 22:08

No však vyfotit malý děti je docela kumšt :roll: ale tak z toho chápu že brýle na fotce nesmí zakrývat oči a dělat odlesky (což chápu že oči jsou důležitý :mrgreen: ), ale nikde není řečeno že tam být musí… :?: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1654
14.7.14 22:11
@Panuška píše:
No však vyfotit malý děti je docela kumšt :roll: ale tak z toho chápu že brýle na fotce nesmí zakrývat oči a dělat odlesky (což chápu že oči jsou důležitý :mrgreen: ), ale nikde není řečeno že tam být musí… :?: :nevim:

brala bych to tak, že když to není psáno, tak není dáno a nemusí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
14.7.14 22:13
@chaarleene píše:
počkej, to jako, že fakt 8o dcera má pas dělaný v necelých 2 letech a jsou jí 4 :think: zrovna tuhle jsem do něj koukala a myslím, že podoba je celkem jasně viditelná… nebo je to jen u občanek a u pasu je to jedno?jinak k dotazu - já střídám brýle a čočky, na všech dokladech jsem bez brýlí… od té doby, co jsem se jednou nechala nafotit v zatmavovacích brýlích (v té době se nosily velké brýle) a ač mi oči byly vidět, tak ta fotka byla děsná :roll: byla jsem tam jak černá díra (ehm, černé tričko, tmavé dlouhé vlasy kolem obličeje, tmavé brýle - no jo, černé období :lol: )
podle mě není problém při případné kontrole brýle sundat, pokud na tom bude ten kontrolující trvat :nevim: horší situace by byla, kdybych měla čočky na očích, brýle doma v koupelně a policajt po mně chtěl, abych si nasadila brýle a on mohl posoudit, jestli je to fakt můj řidičák :nevim: :lol:

no co půl roku je blbost, ale 4 leťákovi jsme 2 roky starý pas vyměnila, pro jistotu, nerada bych, aby mě nějaký blb vrátil z letiště, a my přišli o desítky tisíc..to radši obětuju stovku za pas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1010
14.7.14 22:15

Mě bylo řečeno, že se fotí bez brýlí údajně kvůli zornicím. Ty jsou pak při čtení biometrických údajů používány k ověření osoby stejně jako otisk prstu. Brýle by tento údaj zkreslovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
14.7.14 22:35

Já bych nechala udělat doklady nové. Nechávala jsem teď dělat dětem občanky, podle úřednice u pětiletého v pohodě na několik let, ale u malé 19m mě upozornila, že je to max. na jeden rok a pak musíme přijít vyměnit. Ono třeba ty tu podobu vidíš, ale musí ji vidět i ten cizí, co to případně bude kontrolovat :mrgreen:
A na doklady se fotím vždycky v brýlích, nikdy problém nebyl, ani mě nenapadlo si je sundavat :D

• Citovat
  • Upravit
7182
15.7.14 06:54

Já jsem na všech dokladech v brylích, ale když jsem je začala nosit na stálo, tak jsem si pro nové doklady hned neběžela. Pokud si je dítě na fotce stále podobné, jela bych na stávající doklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí