Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, mojí holčičce budou v červenci 3 roky a už má 5. antibiotika. Jsem z toho špatná:(. Jsou na tom některé děti podobně?
My do ctyř žádný, ale ja jsem dle okolí drsná matka. Jakmile se mi dite nezdá, nevytáhne paty z domu. Po čtvrtým roce 2× lokální ATB kapky do nosu
@petraapetra píše:
Maminky, mojí holčičce budou v červenci 3 roky a už má 5. antibiotika. Jsem z toho špatná:(. Jsou na tom některé děti podobně?
Dcerka do 3 žádné antibiotika a syn první bohužel v 8 měsících. Pokud jich měla už tolik, tak bych se poradila s doktorkou, jestli by nešly udělat nějaké testy, vyšetření imunity. Taky záleží, co ji trápí, proč je bere. Zkusit navrhnout třeba lázně.
@petraapetra znam deti, co mely atb na kazdou blbost. Syn od kamaradky mel pravidelne atb, pac mel vzdy horecku, vysoke crp, tak lup ho atb…nicmene v 5 letech zjistili, ze to neni tak zhave, ze trpi pouze syndromem opakujicich se horecek a ze mel v krku moucnivku!! Takze lokalne vyresili krk a klucik ma ted co mesic az dva par dni horecku a pak je dobrej. Blby je to, ze atb a ted ty horecky mu celkem mrsi imunitu, ale zvladaji to. Zalezi na co je dite ma, neni od veci nechat se omrknout jinym doktorem, u nas ve meste jsou zname detske Dr. ktere rady davaji atb i kdyz je crp hranicni, nebo dokonce ani crp nemeri.
Jinak ja za sebe pokud nemusim tak atb diteti nedavam, syn mel atb jednou a to jsem mu je druhy den vysadila a cpala do neho radsi zelene potraviny, vykuryroval se za par dni. Ted ma 3, chodi neustale do kolektivu, kdyz se mi nezda, nacpu mu vic jecmene a chlorely, pije bylinkove caje a je v cajku. K doktorce chodi jen na prevenci, jinak se doktorum vyhybame co to jde.
Tak to je tvoje dítko oproti mým trochu „břídil“ Nejsem zastáncem zbytečného dávání ATB ani náhodou. Bohužel moje mladší dítě stihlo ty patery ATB do 16 měsíců
nu což nadělám. Teď se drží pěkně, od loňského jara, kdy dobral ty poslední pátá, tak se držel až do prosince a to je dostal na spálovou angínu. Už jsme měli dostat lázně, ale nějak se to srovnalo, jeli jsme loni na 14 k moři a to pomohlo oběma.
U 5 leté dcery hodnotit množství ATB nelze, brala je x měsíců v kuse, jako obranný štít, sice v udržovací dávce, ale i tak. Plus k tomu musím přičíst ty, co brala v plné palbě. ![]()
@saadet píše:
@Pam12 omlouvám se za OT, ale proč drsná matka
protože je v okolí normálně běžné dávat dítě do školky, pokud se doma pozvrací, teče mu zelená rýma. nebo jakmile mu klesne teplota. Já jsem v tomhle hodně striktní. Raděj ho nechám doma tři týdny a mám jistotu, že je OK než nějaký pokusy
@petraapetra píše:
Pokud tě to uklidní, tak od listopadu měla moje 21 mesíční už patery. Z toho jedny na kapačkách v nemocnici. Pořád dokola ten samý problém a nedaří se ho zkrotit. Jsem z toho úplně nešťastná, protože její dva starší sourozenci neměli tolik ATB snad za celý život (je jim 9 a 5)
Pořád si říkám, co dělám špatně
, ale opravdu nevím, co s tím. Už uvažuju i o nějaké alternativní léčbě, homeopatika a tak, ale nevím jestli to může fungovat, když na to nevěřím.
@Pam12 jo tak, v tom případě jsem taky drsná matka, kez by nas bylo víc, pak by i ubylo těch nemocných…ja kuli temhle „laxnim“ maminkam stáhla dceru uz ze dvou kroužku… ![]()
@michee píše:
@petraapetra znam deti, co mely atb na kazdou blbost. Syn od kamaradky mel pravidelne atb, pac mel vzdy horecku, vysoke crp, tak lup ho atb…nicmene v 5 letech zjistili, ze to neni tak zhave, ze trpi pouze syndromem opakujicich se horecek a ze mel v krku moucnivku!! Takze lokalne vyresili krk a klucik ma ted co mesic az dva par dni horecku a pak je dobrej. Blby je to, ze atb a ted ty horecky mu celkem mrsi imunitu, ale zvladaji to. Zalezi na co je dite ma, neni od veci nechat se omrknout jinym doktorem, u nas ve meste jsou zname detske Dr. ktere rady davaji atb i kdyz je crp hranicni, nebo dokonce ani crp nemeri.
Jinak ja za sebe pokud nemusim tak atb diteti nedavam, syn mel atb jednou a to jsem mu je druhy den vysadila a cpala do neho radsi zelene potraviny, vykuryroval se za par dni. Ted ma 3, chodi neustale do kolektivu, kdyz se mi nezda, nacpu mu vic jecmene a chlorely, pije bylinkove caje a je v cajku. K doktorce chodi jen na prevenci, jinak se doktorum vyhybame co to jde.
Na moučnivku nezabírají atb, ani nemůže zvýšit CRP ![]()
@saadet píše:
@Pam12 jo tak, v tom případě jsem taky drsná matka, kez by nas bylo víc, pak by i ubylo těch nemocných…ja kuli temhle „laxnim“ maminkam stáhla dceru uz ze dvou kroužku…
jo, to jsme dvě. Já ho taky stahovala, protože po té co jsem vedla s maminkou diskusi, proč chodí na kroužek s dítětem, kterému teče zelená rýma a ona mi tvrdila, že je neinfekční, kluk pak skončil tři týdny doma, manžel na ATB a já těhotná se tři týdny dusila zahleněním, jsem to fakt vzdala
@aleba píše:
Na moučnivku nezabírají atb, ani nemůže zvýšit CRP
To je jasny, on mel prave tu horecku (ten syndrom kdy se zvysuje crp) a moucnivku mel pry v papuli buh vi jak dlouho! Po preleci moucnivky fialkou mel krk cisty, ale horecky ma porad. To byl priklad toho, ze proste doktorka davala atb zcela zbytecne a akorat klukovi snizila imunitu.
Naše malá 3r a 3m měla také už patery ATB, z toho dvoje během posledních 2 měsíců a jedny v nemocnici nitrožilně, v drtivé většině na angínu. Je to na prd, ale co naděláme…