Chceme dítě, ale...

Anonymní
14.5.13 16:27

Chceme dítě, ale...

Zdravím :)
Rozhodli jsme se mít s manželem první dítě. On už roky pracuje, já teď končím školu. Našla jsem si práci, která není v mém oboru a vůbec mě nebaví. Mám smlouvu na půl roku. Myslíte si, že je hnusné, do práce nastoupit a hned otěhotnět? V té práci se to hodně střídá, nikdo tam dlouho nevydrží. Určitě hned půjdu na nemocenskou, je to namáhavé. Neví někdo, jestli budu mít mateřskou, nebo jen rodičák? Někde jsem tu četla, že když poběží smlouva (budu na nemocenské) a vlezu se s nástupem na mateřskou do 180 dní, tak ji budu mít (průměr z těch asi 2 měsíčních platů, které si stihnu vydělat). O tu mateřskou se mi zas až tak nejedná, má mě uživit manžel. Ale přece jen, každá kačka dobrá. Na mateřskou nastoupím teda až po tom, co mi skončí smlouva. Ty měsíce po ukončení smlouvy a před nástupem na mateřskou nebudu dostávat asi nemocenskou, budu úplně bez peněz?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
nikol.ondrášovka
14.5.13 16:34

Abys měla nárok na mateřskou, musíš mít odpracováno 270 dní za poslední 2 roky

• Citovat
  • Upravit
Everyone
14.5.13 16:35
@Anonymní píše:
Mně se mateřská počítala z výdělku 12 měsíců před nástupem na MD. Netuším, jestli je možno výdělek nějak pokrátit míň měsíci, to by ti poradila každá účetní, a přinejhorším na finančním úřadě. Každopádně na následující rodičovský příspěvek má pak nárok každý. Na otázku jestli je hnucné otěhotnět hned po nástupu do práce, odpovídám není, lidi dělají mnohem horší věci, a krom toho ve firmách se s lidmi taky zrovna nemazlí
  • Citovat
  • Upravit
Krakatice88
14.5.13 16:35

A jak si můžeš být jistá tím, že se hned zadaří? Ono je klidně možné, že snažení bude trvat i dýl, než toho půl roku. A zaráží mě, že „o tu mateřskou se zas tak nejedná, má tě uživit manžel“…

• Citovat
  • Upravit
nikol.ondrášovka
14.5.13 16:36

http://finexpert.e15.cz/…na-materskou tady je o mateřské něco málo. Tebe bude živit manžel a kdo bude živit miminko?

• Citovat
  • Upravit
586

Bože to je krásné, rozhodnout se pro mimi a proto, že hned otěhotním…já se taky rozhodla a už uplynulo tak rok a půl a stále těhu nejsem :zed: někdy příroda rozhoduje za nás..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3168

Myslím, že když je smlouva na dobu určitou, nic dostávat nebudeš jak ti skončí, jen pak rodičovskou.
Je pěkný si plánovat otěhotnět "až ti končí smlouva, ale všechno nenaplánuješ. já už se třeba snažím otěhotnět 5 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
14.5.13 16:37

Sice neodpovím na výši mateřské a na co máš nárok, když prvně po škole nastoupíš do zaměstnání a hned odejdeš na nemocenskou. Ale jestli opravdu plánujete miminko, tak se neohlížej nad tím, jestli nastoupíš a hned otěhotníš. Může se stát, že to budete třeba zkoušet měsíc, dva, tři nebo i půl roku. Taky můžeš otěhotnět hned, ale dopředu to nikdo neví a nic ti to nezaručí. Možná bych jen vydržela v práci ty dva - tři měsíce, abys měla nárok na nějakou podporu (jako rodičák), ale jelikož fakt nevím, jak to funguje, tak ti snad tady poradí ti zkušenější :-) Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.13 16:38

Výhoda pro studentky

Pokud jste po přečtení posledních odstavců usoudila, že nárok na mateřskou mít nebudete, nezoufejte, ještě není nic ztraceno. Pomoci vám může studium. Do zmiňovaných 270 dní, kdy jste musela být účastna na nemocenském pojištění, se totiž počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úřady ji považují za „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ v případě, že jste studium úspěšně dokončila. Na začátku roku 2012 navíc byla z pravidel vyškrtnuta podmínka, podle které nárok na mateřskou vznikal, pouze když začátek šestého týdne před porodem spadal do období 270 dnů od ukončení studia.

Zdroj: http://www.penize.cz/…aterska-2013

• Citovat
  • Upravit
985
14.5.13 16:40

Kdyz se zadari mas jistotu ze te v tom pripade nemuze propustit do vyprseni smlouvi a pokud zkoncis na neschopence jsi v ochrane lhute, snazi se muzete zacit hnet jak pisou holky jednak vyjit to muze hne ale taky to muze trvat i 2 roky taze neni na co cekat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13073
14.5.13 16:41

.

Příspěvek upraven 27.01.14 v 19:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2738
14.5.13 16:42

@maaartinkaaa rodicak dostane i jako student, na to pracovat nemusi.

Jen jak uz tady par psalo. Je blby si plánovat : ted otehotnim, ted odejdu, ted porodim… Ja jsem si to taky planovala a uz od te doby:,,ted otehotnim,, ubehlo 21 mes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.13 16:44
@Anonymní píše:
Výhoda pro studentky

Pokud jste po přečtení posledních odstavců usoudila, že nárok na mateřskou mít nebudete, nezoufejte, ještě není nic ztraceno. Pomoci vám může studium. Do zmiňovaných 270 dní, kdy jste musela být účastna na nemocenském pojištění, se totiž počítá i doba studia na střední, vyšší odborné a vysoké škole nebo konzervatoři. Úřady ji považují za „soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění“ v případě, že jste studium úspěšně dokončila. Na začátku roku 2012 navíc byla z pravidel vyškrtnuta podmínka, podle které nárok na mateřskou vznikal, pouze když začátek šestého týdne před porodem spadal do období 270 dnů od ukončení studia.

Zdroj: http://www.penize.cz/…aterska-2013

Já jsem si dodělala (úspěšně) nástavbu měsíc a půl před porodem a na mateřskou jsem nárok neměla. Pobírám jen rodičák.

• Citovat
  • Upravit
4833
14.5.13 16:53

Zakladatelko, otehotnet muzes hned nebo i za nekolik mesicu ci let. Manzel te i mimi uzivit muze, pokud vydelava dost. S materskou v tvem pripade bohuzel neporadim, rodicak ti pobezi hned po porodu. Pokud manzel pracoval 2 roky, tak si snad ted muzes vybrat delku rodicaku. Preju hodne stesti, at vam to vyjde podle vasich predstav. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
14.5.13 16:56
@Anonymní píše:
Já jsem si dodělala (úspěšně) nástavbu měsíc a půl před porodem a na mateřskou jsem nárok neměla. Pobírám jen rodičák.

Protože musí být splněna i druhá podmínka a to je účast na nemocenském pojištění, tj. po škole do práce a pak na mateřskou (ale v nemusí být splněna účast na nemocenském pojištění 270 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat