Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tady je každá rada drahá, mě napadlo, že teoreticky by mohl zůstat na mateřské manžel a ty bys mohla dál pracovat… Jen nechápu, jak ti může končit smlouva na dobu neurčitou - že ti ji neprodlouží. Když je na neurčito, tak se snad prodlužovat nemusí ne? ![]()
Já bych do prcka šla
S manželem jsme prvního mrňouse čekali ještě na vejšce (státnicovala jsem s bčichem), pak jsme zkoušeli dodělat ing., ale to jsme nakonec přerušili (a teď vzhledem k druhýmu těhu asi na dýl, než jsme původně chtěli
), ale manžel si našel relativně dobrou práci a špatně se nemáme
Úspory nějaký taky jsou, i když ten rok studia s prckem, kdy jsme nestíhali brigády se na nich trochu podepsal, ale pořád na nule ještě nejsme. Malej určitě nijak nestrádá, nemusím řešit, jestli mu koupit tohle nebo támhleto, jen proto, „abychom na to měli“, takže pokud vy máte vlastní dům (my jsme v nájmu a ještě asi dlouho budem), do prcka bych určitě šla… Přece jen tobě je 25, příteli o 5 let víc… Za 5 - 10 let budete ještě starší a může potom být problém s otěhotněním (to může být ostatně i teď), takže já bych nečekala…
Znám pár lidí, co čekali, až vybudujou kariéru, budou mít super zázemí a „všechno“ a když se pak rozhodli, že je na dítě čas, prostě to nešlo a nejde ani s pomocí doktorů…
U nás byla situace trochu jiná, manžel měl špatný výsledky spermiogramu, tak jsme si řekli, že tomu necháme volnej průběh a buď to půjde a budem mít mrňouse nebo ne a budem budovat kariéru a budem to později řešit adopcí (kdo ví, jak by to nakonec dopadlo
). Prostě v tomhle ohledu je to o prioritách… ![]()
Ale nelituji niceho, jsou to zivotni zkusenosti
, materstvi je nadherna ,,vec,, a cim jsem starsi, tim vic to vnimam a kdyby pritel vydelaval 2× tolik, co ted, tak jdu urcite jeste do jednoho miminka
Vsechna tehotenstvi jsem mela v pohode, porody taky, ale nic neni zadarmo a clovek musi myslet i do budoucna, aby clovek vsem detem mohl poskytnout co potrebuji a co chteji
, takze ja uz mam vybrano a je mi moc lito, ze uz ten krasny pocit miminka v brisku, nezaziju
![]()
Ježiš,tak to jsem špatně napsala,moje chyba
Právě,že pracovní poměr mám na dobu určitou!(nějaký šotek)
Měla jsem to tak,že smlouva byla vždy na rok.Poprvé mi jí beze slov prodloužili a nyní,kdy mi jí v srpnu měli prodloužit už na dobu neurčitou se dostala firma do jiné situace a mojí pozici budou rušit,bohužel ![]()
Myslím,že na tom taky nejsme úplně nejhůř,navíc máme oba mladé a suprové rodiče,ktrí by nám v nejhorším určitě pomohli.Navíc teta a sestřenice mají děti,takže od každé mám slíbenou bednu oblečení atd…A kdyby partner nebyl v srpnu schopný nastoupit do práce,dostal by po 2 letech v neschopnosti trvalý invalidní důchod a během toho by si mohl najít nějaký přivýdělek,takže vždycky by se to nějak vyřešilo…jen nechci,aby naše přání a touha po miminku nebyla nezodpovědná ![]()
Příspěvek upraven 22.03.11 v 17:27
Nedocitala jsem uplne celou diskusi - na miminko je spravny cas v dobe kdy ho chcete vy… mas dostudovano, pracujes (i kdyz uz ne treba na dlouho), pritel se snazi se vratit do bezneho zivota jak jsem pochopila… pokud chcete a citite se na mimco tak do toho bezte.
Ja nechte otehotnela ve 20ti, manzel byl tehdy ve druhaku na vysoke a slo to a nemam pocit, ze bych syna o neco ochudila nebo pripravila, protoze jsme zili od pridavku k pridavkum (a nemel zadny super hyper houpaci lehatka a hrazdickovy hraci deky za tisice). Myslim, ze nejdulezitejsi je mit kde bydlet a neco malo na jidlo. Vsechny hracky a vymozenosti nahradis laskou a peci.
Nevim, ale neuznavam moc nazor musis nejdriv nasetrit, zaplatit bydleni, mit poradnou rezervu… je fajn kdyz to vsechno mas, ale to by si spousta lidi co znam nemohli dite poridit nikdy, protoze ani z dvou platu proste nemaji kde usetrit atd.
A jeste me napada, ze na rodicaku muze zustat manzel, pokud bys jeste par mesicu pockala a povedlo se ti sehnat dalsi praci.
Siero, nečetla jsem sice vše, ale! Budeš mít nejspíš rodičák 7.600, ale co když to ti debilo.é nahoře změní a RP se nebude vyplácet?? Jak zvládnete malé uživit? Jsi ještě hodně mladá a já bych počkala, až bude manžel v takovém stavu, aby tebe i dítě zabezpečil…
RP se vyplacet bude porad, jen mozna o neco nizsi… nikdo ho nezrusi, protoze to bychom tu vymreli
A i kdyby, i z jednoho platu se da 3 roky zvladnout…
Nečetla jsem reakce. Ale vypadá to, že si myslíš, že otěhotnět je otázka jednoho měsíce
. Určitě bych Vám to přála, ale nikdy nevíš … .
Píšeš, že manžel dostává pár korun od sociálky. A co si takhle zkusit zažádat o invalidní důchod. Jestli není schopen dlouhodobé práce, tak by mu ho měli přiznat. I kdyby jen na rok. Pořád to bude lepší, než pár kaček od sociálky.
monikalysa píše:
Siero, nečetla jsem sice vše, ale! Budeš mít nejspíš rodičák 7.600, ale co když to ti debilo.é nahoře změní a RP se nebude vyplácet?? Jak zvládnete malé uživit? Jsi ještě hodně mladá a já bych počkala, až bude manžel v takovém stavu, aby tebe i dítě zabezpečil…
když půjde na rizikové tak ne bude mít RP ale bude brát PPM a to se odvíjí od jejího současného platu.
doriang píše:doriang píše:
RP se vyplacet bude porad, jen mozna o neco nizsi… nikdo ho nezrusi, protoze to bychom tu vymreliA i kdyby, i z jednoho platu se da 3 roky zvladnout…
O TOM TO JE, ONI ŽÁDNÝ PŘÍJEM KROM SOCIÁLŮ NEMAJÍ!
Lucky.O píše:monikalysa píše:když půjde na rizikové tak ne bude mít RP ale bude brát PPM a to se odvíjí od jejího současného platu.
PPM se pobírá pár týdnů a potom vyžijí z čeho??
monikalysa píše:doriang píše:doriang píše:O TOM TO JE, ONI ŽÁDNÝ PŘÍJEM KROM SOCIÁLŮ NEMAJÍ!
RP se vyplacet bude porad, jen mozna o neco nizsi… nikdo ho nezrusi, protoze to bychom tu vymreliA i kdyby, i z jednoho platu se da 3 roky zvladnout…
Vsak nikde neni psano, ze manzel nemuze zustat doma a ona jit pracovat… vzdyt o nic nejde… a my taky zili jen ze soc. davek v podnajmu, a prezili a tehdy jen syna to nepoznamenalo… (a RP byl tehdy 3500)
Jako az budou chtit druhy, tak jo, to beru, ze by clovek mel mit prijem atd. ale jedno uzivis kdekoli a i pouze ze soc. davek… navic otehotnet se nemusi povest hned, muzou se taky klidne pul roku snazit…
Navic pokud by meli invalidni duchod, rodicak, pridavky na dite + nejake soc. priplatky na dorovnani ziv. minima pro 3 lidi tak je to v klidu, jako nepojedou na hory a v lete k mori, ale stradat nebudou… Navic zakladatelka pise, ze maji podporu rodicu a sirsi rodiny…
Samozrejme dalsi vec je pokud splaci nejakou hypoteku nebo tak ![]()
Doriang na přídavky by neměli nárok a na žádný jiný věci. Teda myslím si to. Před třemi roky jsme měli průměrný čistý příjem 18 tis. A oni nám přídavky sebrali, že máme moc peněz
. Bylo psaný, že by jsme museli mít maximálně 16 900,– aby jsme je dostali jako tříčlenná rodina. Kdyby měl důchod 10 tis a ona 7500,– rodičák …
.
Příspěvek upraven 21.03.11 v 09:09
S penězy se to vždy nějak udělá.Já být na zakladatelčině místě,tak do toho jdu teď,kdo ví,kdy se to povede.Může otěhotnět za měsíc,ale taky až za 5 let.To nikdo říct nemuže.A i když otěhotní hned,dítě se narodí až za 9 měsíců!!!Takže je dost času se na miminko připravit,a myslím že 9 měsíců je i dostatečná doba na to aby se přítel zotavil.Určitě po 9 měsících na tom bude fyzicky daleko líp jak teď.To ostatní nějak rozvádět nebudu.Prostě vždy se to nějak udělá.
Nejdůležitější je podle mě to,že máte stabilní vztah,to je to nejdůležitější,a nejlepší základ pro miminko.
Příspěvek upraven 21.03.11 v 09:08
Jasně, že s penězi se to vždycky nějak udělá. Jenže jestli nemá po kom podědit oblečení na dítě, tak je to taky veliké mínus.
A hlavně zakladatelka psala, že manžel je po těžké autonehodě a po osmi operacích. Takže pochybuju, že ho za rok někde vezmou v práci. To leda tak do kanceláře. Ale manuálně určitě ne.
doriang píše: …Vsak nikde neni psano, ze manzel nemuze zustat doma a ona jit pracovat… vzdyt o nic nejde… …
Ale no tak. Holčina, která tak moc touží po dítěti, přece nenechá chlapa doma a sama nepůjde do práce! Takové rozhodnutí (prohození rolí práce x péče o dítě) obtížně zvládají i „kariérové“ maminy… ![]()