Chci zkoumat domorodé kmeny

7
13.1.25 15:21

Chci zkoumat domorodé kmeny

Hezký den,
Nenajdu zde člověka, který má ve svém okolí dobrodruha, který by mi dokázal v tomto směru poradit?

Velice se zajímám o kulturu a spiritualitu indiánů/domorodých kmenů.

Napadá vás jakým směrem se člověk může vydat?
Mně osobně napadlo studium jakési etnologie na VŠ, ale zase si stojím za svým názorem, že to jde i beze školy(jsem docela odpůrce dnešního školského systému)… například jako fotograf či dokumentarista.

Bohužel v mém okolí nemám moc lidí, které toto téma zajímá, tak se nemám na koho obrátit pro radu, kudy bych se k tomuto cíli mohla vydat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
13.1.25 15:39

Pokud tvrdíš, že to jde bez školy, zapomínáš na to, že tohle není jen o fotografování nebo psaní článků. Kultura domorodých kmenů je složitá, hluboká a v mnoha případech chráněná. Bez odborných znalostí a pochopení kontextu se můžeš dostat do problémů, a to nejen etických, ale i praktických. Představ si, že se vydáš do komunity, kterou nemáš šanci poznat bez patřičného vzdělání, a bez porozumění jejím zvyklostem nebo filozofii se můžeš dopustit chyby, která bude mít vážné následky. To, že kolem tebe nikdo tuto tématiku neřeší, je jen důkaz, že to není běžný a „zajímavý koníček“, ale vyžaduje to dlouhou přípravu a hloubku, kterou školní systém může poskytnout, aspoň částečně, i když nemáš ráda školu :nevim:

A když jsi tak proti školskému systému a jsi přesvědčena, že to jde jinak, tak bys přeci měla být schopná si to všechno vyřešit sama, bez toho, abys musela hledat radu na fóru, ne? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
7
13.1.25 16:13

No možná máte pravdu.
Ptám se, protože občas vidím věci moc subjektivně a přes to své já, někdy nedokážu vidět, co jiní ano.
Rozšiřuji obzory.

Ještě jsem přemýšlela o dobrovolničení v oblasti, kde se tyto kmeny vyskytují, a od místních lidí, kde bych dobrovolničila získám informace.

Určitě na vysokých školách se o tomto mohu dozvědět spousty, ale mimo jiné mě napadají i organizace jako Puentes-mosty, které jsou v přímém styku s indiány kmene Kogi. Obrátit se přímo na ně.

Tak hledám zda-li v naší republice nemá někdo podobné myšlenky jako já:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
13.1.25 16:18

Nějak jsem nepochytil způsob financování této aktivity. Což třeba na „vědecko výzkumné“ bázi bývá možné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37483
13.1.25 16:26

Koukal jsem na Všechnopárty a jak tak poslouchám, jak kmenové zvyky a prostředí pod náporem civilizace mizí, najednou jsem si uvědomil, že u nás je to podobně s chtařením, potžmo s trempingem. Taky taková ta klasika hospod, volejbalových turnajů a táboráků pomalu mizí.
Je to jak ztracený svět některých městských čtvrtí. :think:
Edit: i to by stálo za zachycení, je to kus naší kultury i historie. Spolky, jako třeba kapely, akce, hospodská opozice i skutečny underground. A pamětníci vymírají. :?

Příspěvek upraven 14.01.25 v 09:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 16:30

@ddenys Jasně, rozumím, že máš zájem o práci s domorodými kmeny, ale realita není tak jednoduchá, jak se možná zdá. Pokud chceš skutečně porozumět jejich kultuře, potřebuješ mít znalosti, které ti dobrovolničení samo o sobě neposkytne. A pokud chceš s těmi kmeny opravdu pracovat, dostat se k nim není žádná sranda.

Pokud jde o organizace jako Puentes, fakt si myslíš, že tě pustí do kontaktu s kmeny jen tak? A bez patřičného vzdělání? Velmi pochybuji. Mají dle mého logicky dost konkrétní požadavky a jakékoliv dobrovolničení v této oblasti není jen o nadšení, ale o odborných znalostech. Takže to radši pořádně promysli, zda nebude lepší vzdělání VŠ a dělat v rámci toho výzkum. Bez toho tě budou brát víceméně jako turistu, ne jako odborníka.

A věř mi, že když se na to podíváš z větší perspektivy, zjistíš, že školy jako etnologie jsou právě to, co ti může otevřít dveře pro skutečný výzkum a práci s těmi komunitami.

• Citovat
  • Upravit
2370
13.1.25 16:46

Podobných VS oboru je více. Různé migrační studia (pro práci v rozvojových zemich), kulturní antropologie (různé názvy oboru)…

něco s geografii, nějaký mix obor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2370
13.1.25 16:51

https://www.lekari-bez-hranic.cz/…mu-z-narocne

rozhovor s Českou, která dělá pro Lékaři bez hranic…treba v tom najdeš něco užitečného

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
13.1.25 17:24

Je super, že jsi namotivovaná :D
Ale taky se přikláním k Vš. Získáš nové kontakty, lidi se stejným zájmem, vyučující se spoustou znalostí a zkušeností, určitě bych to zkusila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2393
13.1.25 19:25

Já bych tě naopak spíš odradila. Zjisti si něco o tom, jak v současnosti původní národy vnímají bílé lidi ze západu. Opravdu na tebe nikde nečeká žádný „domorodec“, který s tebou bude s radostí sdílet svoje prastaré dědictví. Spíš pro ně budeš podezřelý vetřelec a kolonizátor, který jim chce ukrást jejich tradice. A to píšu z vlastní zkušenosti z dob studií. Oni tě mezi sebe nepustí, maximálně ti dovolí z dálky nakouknout. Něco jiného jsou různí komerční šamani a jim podobní, ale to je zas byznys a nic autentického.

Jako koníček je to fajn, ale profesionální uplatnění bych v tomhle oboru jako Evropanka nehledala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
13.1.25 19:30
@ddenys píše: Více

Dnesni antrolologie dávno neni o zkoumani domorodych narodu ala Levi Strauss, sama mam rada knihy z teto oblasti, etnologii, ale dnesni studium se spis smeruje na urbanizaci mesta urbanni antropologii mesta, ruzne subkultury..ta představa ze odjedes nekam zkoumat domorodé narody..shaneni grantu, navic si myslim, ze uz to ani neni moc prijatelne takto zasahovat do techto kultur..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
13.1.25 19:35

Jinak mimo skou se da cestovat a poznávat nove kultury napr takto: https://charlieontravel.com/…sed-tourism/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
13.1.25 20:16
@ddenys píše: Více

@ddenys určitě máš pravdu, že to jde i bez školy! V podstatě, pokud jsi plnoletá, tak ti nic nebrání se někam vypravit a tam fotit a dokumentovat. Předpokládám, že finance na to tedy máš…?

Pokud nemáš, tak je to trochu blbá situace a jako první by sis měla položit otázku KDO PROČ by ti to měl platit. Až najdeš odpověď, tak pak se tím směrem vydej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
13.1.25 21:06

Realita je mnohem složitější a často i neuskutečnitelná. Co tím vlastně sleduješ? Čim přesně se chceš zabývat? Jak to plánuješ uskutečňovat? Chceš se tím živit a jak?
Ono totiž autentické kmeny se cizím lidem z dobrého důvodu vyhýbají, chrání svou identitu před komercí, nepochopením a zneužitím. Je tam minimální šance, že tě přijmou. 😶‍🌫️

Naopak ty skupiny, které se otevírají veřejnosti, často prodávají zkomercionalizovanou verzi své kultury, která má se skutečností pramálo společného. A ani ta tvá zmíněná organizace nebude spolupracovat s čistě autentickými kmeny. Pokud si myslíš, že se jen vydáš do pralesa, zapojíš se do jejich života a budeš „objevovat“, je to dost naivní. 🤔

A zmiňuješ fotografa nebo dokumentarisu…Mno, když se o tuto problematiku zajímáš, tak jistě musíš i vědět, že mnoho takových kultur tě bude považovat za hrozbu, neúctu a prostě odmítne a v některých případech může jít i o život. A dokumentaristika není jen o záběrech, ale o získání důvěry, což znamená roky budování vztahů. Bez přínosu pro ně (např. odborné dovednosti) nemáš šanci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze