Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ale já nechápu jestli má 8 tis bez MD nebo 8 tis s MD
pač podle obrázku si myslím,že bude rodit už brzy tak předpokládám,že je na MD
verenika píše:
No já pochopila,že má 8tis už bez té MD.
i tak je to dobrý
když není malý ještě na světě i když bude…
mabit píše:verenika píše:i tak je to dobrý
No já pochopila,že má 8tis už bez té MD.když není malý ještě na světě i když bude…
No já pochopila,že to má na jídlo,pleny,oblečení,drogošku atd.Že v tom žádná elktřina,nájem atd není.Ale třeba se platu.Zdá se mi to slušná částka.Myslím,že zakaladatelku štve,že jí manžel kontroluje každou položku.Dala bych mu na měsíc dva nákupy a rád by držel jazyk za zuby ![]()
Jita.tutik píše:
Přítel má pro sebe 5000kč, na obídky v práci, na cigarety, na autíčko…
Hm, pět tisíc ale není moc, pokud kupuje benzín, platí povinné ručení a případné opravy ![]()
Doporučuju: Začni si psát, za co utrácíš. Není to tak složité, všechny lístečky od nákupu vezmi a až jich bude moc, zapiš to. Pak můžeš s chlapem zavést vážnou diskuzi na téma peníze. Ale těch třináct tisíc, co máte, fakt není moc. Spíš radím opravdu se zamyslet, jestli mimino potřebuje všechno, co mu chceš koupit ![]()
když tu tak pročítám debatu…kolik tak ca. korun mají vaše domácnosti? tedy kolik třeba vydělá manžel, kolik máte mateřskou a zda vyjdete…vím, že se o výši výplat nemluví…ale jen tak pro orientaci, kolik je potřeba na uživení jedné rodiny…ono je to všude individuální…každý totiž platí jiný nájem, každý má jiné nároky…tak ono se to pak může lišit i v tisících ![]()
chuanitko- taky nevíš kolik měsíčně projedou.Může to být 500kč a tak 2tis. ![]()
My se tu můžem dohadovat,jen oni ví kolik za co utratí.Kolik kde dluží a splácejí.Napiš si měsíční výdaje na papír.Pak si rozpočítej zbylé peníze podle počtu dní.A zkus od toho každý měsíc odečíst tisíc.Je to boj když chceš ušetřit ![]()
Jejda holky, já tady nebrečím, že mi to nevyjde, bože chraň, peněz je to až až, spíš mě mrzí to, že pořád kontroluje co a jak a že bychom třeba mohli i koupit něco navíc, ale on nechce. Já šetřím jak to jde, splácíme dvě hypotéky (než jsme se poznali, tak jsme měli každý svůj byt) a nějaké dluhy(moje i jeho), protože dřív tak dobrou práci neměl, tak se to nějak nashromáždilo. Dokážu vše nakoupit a ještě ušetřit, v tom není problém. Jde o to, že jsem na něm finančně 100% závislá a mrzí mě, když musím pořád vysvětlovat, co jsem kde koupila a odůvodňovat vše, co koupím. ˇ
Jinak malá ještě není na světě, ale museli jsme koupit naprosto vše, postýlku, výbavu, kočárek…no vždyť víte a to něco stojí. Jinak ty peníze budu dostávat až teď, protože doteď jsem táhla dost věcí sama (přítel měj dost malý plat), až teď se to zlepšilo… ![]()
verenika píše:
chuanitko- taky nevíš kolik měsíčně projedou.Může to být 500kč a tak 2tis.My se tu můžem dohadovat,jen oni ví kolik za co utratí.Kolik kde dluží a splácejí.Napiš si měsíční výdaje na papír.Pak si rozpočítej zbylé peníze podle počtu dní.A zkus od toho každý měsíc odečíst tisíc.Je to boj když chceš ušetřit
Jj. Ale na mě to působí, že zakladatelka si myslí, že je pět tisíc moc
Na blbých 1000km měsíčně(průměrně 33km denně) potřebuješ při spotřebě 7l na 100km přes dva tisíce korun. A obídky? Při ceně 60Kč za oběd v kantýně je to 1200Kč měsíčně. Jen na obědy a třeba kupuje i svačiny
A že kouří? To je špatné, to jsou vyhozené peníze, ale to snad zakladatelka věděla, než s ním otěhotněla ![]()
Nemyslím to zle, já jen, že je potřeba táhnout za jeden provaz a přemýšlet o šetření společně.
Ano, dá se ušetřit různě, třeba když budou vařit doma a on bude jídlo v práci ohřívat. Nebo budou víc jezdit MHD (u nás bychom tím neušetřili
)
chuanitka píše:
Jj. Ale na mě to působí, že zakladatelka si myslí, že je pět tisíc mocNa blbých 1000km měsíčně(průměrně 33km denně) potřebuješ při spotřebě 7l na 100km přes dva tisíce korun. A obídky? Při ceně 60Kč za oběd v kantýně je to 1200Kč měsíčně. Jen na obědy a třeba kupuje i svačiny
A že kouří? To je špatné, to jsou vyhozené peníze, ale to snad zakladatelka věděla, než s ním otěhotněla
Nemyslím to zle, já jen, že je potřeba táhnout za jeden provaz a přemýšlet o šetření společně.
Ano, dá se ušetřit různě, třeba když budou vařit doma a on bude jídlo v práci ohřívat. Nebo budou víc jezdit MHD (u nás bychom tím neušetřili)
Neprojede skoro nic, benzín mu platí šéf, ručení jde z mého, stejně tak i dálniční známka atd., obědy si nemá kde ohřívat, protože pracuje venku, kantýny nejsou, takže cca 150kč oběd, plus obden cigarety, což mi nevadí, ať si nechá, co chce, já mu to nekontroluji, ať si za to koupí co chce. Jenže pak přijede domů a chce znovu nakrmit, nejlépe teplé jídlo, masíčko atd… a to už platím já, on platí jen nájem, zbytek se platí z korunek, co mi nechá na účtě, těch 5000 tisíc je jeho kapesné.
Jita.tutik píše:
Dokážu vše nakoupit a ještě ušetřit, v tom není problém. Jde o to, že jsem na něm finančně 100% závislá a mrzí mě, když musím pořád vysvětlovat, co jsem kde koupila a odůvodňovat vše, co koupím. ˇ
A on ti říká za co utratil těch svých 5000?
Jita.tutik píše:
Jejda holky, já tady nebrečím, že mi to nevyjde, bože chraň, peněz je to až až, spíš mě mrzí to, že pořád kontroluje co a jak a že bychom třeba mohli i koupit něco navíc, ale on nechce. Já šetřím jak to jde, splácíme dvě hypotéky (než jsme se poznali, tak jsme měli každý svůj byt) a nějaké dluhy(moje i jeho), protože dřív tak dobrou práci neměl, tak se to nějak nashromáždilo. Dokážu vše nakoupit a ještě ušetřit, v tom není problém. Jde o to, že jsem na něm finančně 100% závislá a mrzí mě, když musím pořád vysvětlovat, co jsem kde koupila a odůvodňovat vše, co koupím. ˇ
Jinak malá ještě není na světě, ale museli jsme koupit naprosto vše, postýlku, výbavu, kočárek…no vždyť víte a to něco stojí. Jinak ty peníze budu dostávat až teď, protože doteď jsem táhla dost věcí sama (přítel měj dost malý plat), až teď se to zlepšilo…
Jitko, je to o zvyku
Já si taky připadám blbě, když si říkám o peníze. Z mého rodičáku platíme hypo+energie, přítel platí vše ostatní. Ale třeba telefony a internet nám platí zaměstnavatelé.
Ale já jsem dost držgrešle
sama jsem přešla na látkové pleny, protože se na to vyhazování (jak peněz, tak použitých plen) nemůžu dívat. Oblečení kupuju většinou ze sekáče, vždyť to to dítě nosí chvilku. Atd. atd.
Fakt si výdaje piš, pro mě bylo zajímavé zjištění, kam ty peníze mizí
I přítel k tomu bude přistupovat jinak, když to uvidí černé na bílém ![]()
Jo a ty obědy si neplatí denně, ty platí taky šéf, to jen výjimečně…
Jita.tutik píše:chuanitka píše:Neprojede skoro nic, benzín mu platí šéf, ručení jde z mého, stejně tak i dálniční známka atd., obědy si nemá kde ohřívat, protože pracuje venku, kantýny nejsou, takže cca 150kč oběd, plus obden cigarety, což mi nevadí, ať si nechá, co chce, já mu to nekontroluji, ať si za to koupí co chce. Jenže pak přijede domů a chce znovu nakrmit, nejlépe teplé jídlo, masíčko atd… a to už platím já, on platí jen nájem, zbytek se platí z korunek, co mi nechá na účtě, těch 5000 tisíc je jeho kapesné.
Jj. Ale na mě to působí, že zakladatelka si myslí, že je pět tisíc mocNa blbých 1000km měsíčně(průměrně 33km denně) potřebuješ při spotřebě 7l na 100km přes dva tisíce korun. A obídky? Při ceně 60Kč za oběd v kantýně je to 1200Kč měsíčně. Jen na obědy a třeba kupuje i svačiny
A že kouří? To je špatné, to jsou vyhozené peníze, ale to snad zakladatelka věděla, než s ním otěhotněla
Ano, dá se ušetřit různě, třeba když budou vařit doma a on bude jídlo v práci ohřívat. Nebo budou víc jezdit MHD (u nás bychom tím neušetřili)
Hm, to je dost nefér, to máš pravdu.
tak pokud má 5000 jen jako kapesné, tak to bych se pěkně bránila,
vše platit a ještě mu ukazovat účtenky???
To má trochu moc, je plno rodin kdy z 5000 se musí nakoupit jídlo a drogerie pro 3 členou rodinu!!! ![]()