Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak dlouho vám v tom ty baterky vydržely, myslím si, že to asi pěkně žere, takže abych měla doma zásobu, co??
Zakladatelko-partner má kapesné 5 tisíc,ale možná bude zakopaný pes v tom,že ho mrzí či štve,že veškeré tvoje peníze jdou na staré záležitosti.Třeba to bere tak,že to co ty splácíš někde jinde,tak on ty samé peníze má jako kapesný.Nebo jestli ta stará záležitost není bezhlavé zadlužení z dřívějších let a on má nyní strach,aby si nesklouzla k tomu samému?
Určitě by to chtělo otevřenou diskuzi,aby on sdělil proč ta kontrola.
Ale asi bych se ho narovinu zeptala,zda má pocit,že mě dává moc..pokud odpoví že ne,že je to tak dobře,tak byh řekla,že jsem ženská,rozhoduji o nákupech a nebudu se zpovídat z každého výdaje…a že už si nevzpomínám,co to stálo,co jsem koupila…Asi bych jako kolovrátek opakovala,že se nechci stresovat tím,co kolik stojí,že chci žít klidným životem a ať se nebojí,že se pokusím každý měsíc něco ušetřit.
Jita.tutik píše:
Jak dlouho vám v tom ty baterky vydržely, myslím si, že to asi pěkně žere, takže abych měla doma zásobu, co??
já ti nevím, asi necelý měsíc ![]()
lasička1 píše:
Zakladatelko-partner má kapesné 5 tisíc,ale možná bude zakopaný pes v tom,že ho mrzí či štve,že veškeré tvoje peníze jdou na staré záležitosti.Třeba to bere tak,že to co ty splácíš někde jinde,tak on ty samé peníze má jako kapesný.Nebo jestli ta stará záležitost není bezhlavé zadlužení z dřívějších let a on má nyní strach,aby si nesklouzla k tomu samému?
Ale asi bych se ho narovinu zeptala,zda má pocit,že mě dává moc..pokud odpoví že ne,že je to tak dobře,tak byh řekla,že jsem ženská,rozhoduji o nákupech a nebudu se zpovídat z každého výdaje…a že už si nevzpomínám,co to stálo,co jsem koupila…Asi bych jako kolovrátek opakovala,že se nechci stresovat tím,co kolik stojí,že chci žít klidným životem a ať se nebojí,že se pokusím každý měsíc něco ušetřit.
To jsem si také myslela, ale to jsme si vysvětlili už když jsme spolu začali žít, věděl, do čeho jde, já jsem mu vše popravdě řekla. Dluhy nebyli tak úplně má chyba, tenkrát jsem uvěřila bývalému příteli a on mě obral o dost peněz, které dodnes splácím, ale to je hodně složité. Vše jsem ale řekla a dokud jsem pracovala, tak jsem si vše vždy zaplatila, pak jsme se ale rozhodli pro miminko a i když jsem mu řekla, že já musím ještě platit ty dluhy, tak s tím do toho šel a řekl, že to nevadí, že s tím počítá. Spíš mě vadí, že nemám skoro žádné svoje finance, člověk se pak cítí tak nějak svobodněji, ale už si začínám zvykat, nic jinho mi ani nezbývá ![]()
Jita.tutik píše:
Jen mě dnes třeba naštvalo, když jsme byli u tchýně a on tam začal s tím, že jsem koupila malé lehátko za 1000 kč, že je to zbytečnost, ale na otázku, kam si jí mám dát, když budu vařit nebo se sprchovat nebo co já vím, na to mi odpovědět nedokázal…
No vidíš, takhle to s ním můžeš položku po položce rozebrat
Taky mu vysvětli, že to bude i pro případné další dítě a taky že to později prodáš ![]()
Jita.tutik píše:
Nevím, jaké tam patří, ale pořiď nabíjecí.
chuanitka píše:Jita.tutik píše:Nevím, jaké tam patří, ale pořiď nabíjecí.
my do toho našeho máme dvě tlustý baterky. Zkusím mrknout, jestli je dělají taky jako nabíjecí
U nás je to jednoduchý, manžel zaplatí ze své výplaty náklady na bydlení, úvěr, internet, pojistky a já ze svýho rodičáku mu dávám tři tisíce na benzín. Tudíž mi zbyde 4600.- na měsíc, z čehož dávám ještě pětistovku pryč na paušál a poplatky za televizi. Zbyde mi4100.- a to mám na celý měsíc pro čtyřčlennou rodinu, kde nechám z této částky tisícovku za plenky…a z třema tisícema musím vystačit měsíc na jídlo, drogerii, poplatky u doktorů a tak…takže pro mě, kdybych měla na měsíc osmičku, bych si připadala jak královna
|:D ale aby měl muž 5 tisíc kapesný, to ne…u nás by to ani nešlo. :- jo, to je to snižování platů…ale já pořád říkám, hlavní je, že jsme zdraví, to nám totiž peníze nezajistí.
Omlouvám se za anonym,ale je to přeci jen rodinná věc, finance. Jen jsem chtěla říct, že někomu stačí málo a někdo nevýjde s dvacítkou na měsíc…tím nemyslím zakladatelku, sama psala, že jí částka bohatě stačí.
Jita.tutik píše:lasička1 píše:To jsem si také myslela, ale to jsme si vysvětlili už když jsme spolu začali žít, věděl, do čeho jde, já jsem mu vše popravdě řekla. Dluhy nebyli tak úplně má chyba, tenkrát jsem uvěřila bývalému příteli a on mě obral o dost peněz, které dodnes splácím, ale to je hodně složité. Vše jsem ale řekla a dokud jsem pracovala, tak jsem si vše vždy zaplatila, pak jsme se ale rozhodli pro miminko a i když jsem mu řekla, že já musím ještě platit ty dluhy, tak s tím do toho šel a řekl, že to nevadí, že s tím počítá. Spíš mě vadí, že nemám skoro žádné svoje finance, člověk se pak cítí tak nějak svobodněji, ale už si začínám zvykat, nic jinho mi ani nezbývá
POkud on to vše předem věděl,souhlasil s tím a nevydilo mu to,tak je nyní hloupé takto šetřit.A dokud jsi nebyla těhotná,tak tě takto také kontroloval?
Určitě se nesmiřuj s tím,že budeš nesvobodná,co se financí týče-mimčo jste chtěli oba,tak by ste na tom měli být + - oba stejně.Tzn. ty mu nemluvíš do toho co si kde koupí,on by neměl být tak puňtíčkářský na tvé výdaje.A navíc-pokud ty jsi spokojená s tím,co on ti dává,nechceš po něm víc peněz,on se tak rozhodnul,tak o to víc bych si stála na svém.Radši dřív,než se ustálí model,který se nyní přítel snaží zavést.Jiná situace by byla,kdyby si po něm chtěla mnohem víc peněz a on neměl.
Jita.tutik píše:
Co dělat s chlapem, který by nejraději na všem ušetřil, nejradši by malé i mě kupoval vždy to nejnutnější a nejlépe nejlevnější, žádné zbytečné hračky, žádné oblečení, které by člověk nutně nepotřeboval atd…
Nejhorší je, že čím víc vydělá, tím víc chce ušetřit…a co si budeme povídat, ženská s mimčem je na chlapovi většinou dost závislá. Někdy mám pocit, jako bych se musela doprošovat všeho, co chci nebo co potřebuju, je to únavný…
Máte někdo stejné zkušenosti??Jak to řešíte??
Mám nepřímou zkušenost s manželem jedné přítelkyně. Zvláštní je, že ale šetří jen na ní a na malé a sobě dopřeje cokoliv. Jim nechce koupit ani balenou vodu, ať si pijou z kohoutku. U něj si myslíme, že je to už nějaká duševní porucha ![]()
Ahoj, nvím co bych ti poradila, jenom to, že jsem měla stejný pocit jak ty… Někdy i mám, ale trochu jsem se zamyslela i nad sebou…
Opravdu musím kupovat tu a tu věc za x peněz když některá stojí míň a je kvalitní, někdy , když se nakupuje na mimika, tak je člověk v takové euforii, že prostě nakupuje, možná opravdu kupuješ víc než bys měla, ale neznám tě nevím, to je jen taková myšlenka.
Druhá věc.. kupuje si on něco a nebo si něco koupí a něco opravdu nechá tak. Můj přítel - teď manžel dělal to samé a já jsem přesně řešila co ty, všechno kontoloval, ale spíš proto, že por něho to byla zbytečnost - co si budem nám taky některé věci u chlapa přijdou jako zbytečnost, takže jsem si to nějak s ním vyřešila, že je to potřeba a hotovo.
Pak jsem ale zjistila, že ty peníze, které opravdu na nás dvou syslil, když to task napíšu, měl na účtě a když jsme malý narodil, tak bylo na účtě nějaká hromadka…
Ještě bych si zjistila, co s těma penězma dělá, třeba myslí na horší časy - finanční a prostě šetří ![]()
Ale jako ty řeči okolo znám, zase jsou si koupila to a to, a přitom sjem si půl roku nekoupila žádné tričko ![]()
Jita.tutik píše:
Víte, na jedné straně jsem ustoupila z toho, abych po něm ještě něco chtěla, má svoje kapesné, zaslouží si ho, ať si ho nechá… po mě chce, abych měla 8 tisíc, z toho třeba ještě dva ušetřila a z těch 6-ti všechno nakoupila, ok beru, zmáknu to… Jen mě dnes třeba naštvalo, když jsme byli u tchýně a on tam začal s tím, že jsem koupila malé lehátko za 1000 kč, že je to zbytečnost, ale na otázku, kam si jí mám dát, když budu vařit nebo se sprchovat nebo co já vím, na to mi odpovědět nedokázal…on se vrací večer, takže to bude vypadat tak, že se s ní pomazlí, možná jí občas vykoupe a pak už jí dá do postýlky,ale co těch zbývajících X hodin, které doma nebude, to si asi představit nějak neumí…chjo, je hodnej, máme se rádi, ale někdy je jak zabedněnec, který si mele tu svou a nedá si nic vymluvit…
Tak mu zkus navrhnout, že si to na měsíc, dva vyměníte. On ať si vezme těch 8tis…ty jeho 5 tis…s tím, že mu obstaráš oběd na celý měsíc…koupíš mu cigarety a on ať obstará vše, co je teď na Tobě…prostě si vyměnit role, aby věděl, co to všechno obnáší…mé kamarádky manžel pořád kritizoval, jak může utratit 600 Kč za jeden nákup..tak ho jednou poslala nakoupit…nechal tam 1100 Kč a domů nenesel skoro nic, protože hodně toho sežere drogerka atd…což si chlapi neuvědomujou…to člověk koupí jednu pastu, prášek na praní, chleba, máslo a litr včudu
Oni to vidí jinak…když se živí sami, většinou si koupí párky, pečivo apod. (jsou samozřejmě i výjimky) a to je za pár korun. Proto jim 600 Kč připadá moc…jde o to, aby si to sami vyzkoušeli a zjistili váhu toho, co která věc stojí… ![]()
Já s tím taky trochu začala teď bojovat ![]()
Páč přítel byl zvyklý, že jsem během těhu a na mateřské byla na něm nezávislá a všechno jelo napůl. Teď už jsem na rodičáku a nějak mu nemůžu vysvětlit, že už prostě nemůžeme jet napůl. Že já pojedu do nuly a on si bude vesele šetřit
Co kdybysme se náhodou rozešli?? Já nebudu mít nic a on ušetřený prachy??? To se mi nelíbí, tak píšu všechny výdaje a furt mu to předhazuju, on totiž vůbec neví, kolik co stojí - jídlo, drogerie atd
Nějak jsme se dohodli, ale ještě ne zcela ku spokojenosti mé ![]()
Ahoj, četla jsem diskuzi a docela koukám v kolika rodinách jsou ještě „rozdělené“ peníze. My máme společný účet, kde chodí výplata a rodičák, manžel v podstatě ani nemá přehled, kolik je tam peněz a kde mizí
já si teda nedovedu představit, že by byly nějaké moje a tvoje peníze nebo že bych měla říkat chlapovi, že jedu na nákup a že potřebuju třeba 2 tisíce, mě to přijde až ponižující ![]()