Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
drobečkovi je 7 týdnů a už moc přes den nespí, max. tak podřimuje 20 minut, vychrní se venku v kočárku. Pořád nevím, kdy vařit, uklízet a prát. Když ho dám v lehátku ke mně do kuchyně/koupelny, moc se mu to nelíbí, nemám klid nic udělat. Prosím o Vaše rady, tipy, zkušenosti, moc děkuju!
Já, nebo chlap jsme vařili večer na druhý den, ale taky jsem se kolikrát ošidila jenom chlebem…je ale pravda že bylo léto a to člověk nepotřebuje nutně teplé jídlo. Úklid? Tak ten neprožívám do teď.
Jenom to nejnutnější s dítětem za zadkem. Jinak jsem poklízela + se psem a košem, když si malý ráno zdřímnul.
Neboj to chce čas, všechno se vypiluje. ![]()
@Ostružka vařím ve chvíli, kdy spí nebo je v klidu - takový ten základ. Pak dodělávám s nim v šátku, nebo pokud je v klidu a hraje si.
Neboj, si zvykneš a zorganizuješ, chce to čas
U nás jsou nej úkoly se starším - to máme malého radila a asistenta ![]()
Mám skoro pětitýdenní a teda využiji právě těch pár minutek co většinou spí. Ona, když ji nebolí bříško a je vzhůru, tak jen tak kouká a nechá mě být, jenže to mi zas nedá a myslím si, že se nudí, tak se jí věnuji… ![]()
@Nikeyla nenudí, klidně si pracuj. Můžeš ji mít s sebou v lehátku tam kde jsi, třeba v kuchyni…ona bude vědět, že tam jsi, můžeš jí něco vyprávět…a to jí stačí. Ale nemusíš u ní sedět a hrkat jí něčím nad hlavou. Měla jsem stejné pocity, ale teď už vím, že doba, kdy se nudí a chce Tvou pozornost teprve přijde ![]()
@Berousik Jo já vím, že se nenudí, ale mi to prostě tak přijde, když prostě kouká třeba do zdi a má takový nepřítomný výraz.
A taky jsem myslela, že tím jak je maličká, tak pořádně nevidí do dálky, tak mě vidí bud rozmazaně, nebo fakt bblě, tak ani neví, že jsem tam s ní. :/
@Ostružka
Když jsem potřebovala uvařit tak do lehátky nebo do postýlky, první den trošku protestoval ale zvykl si, vyhrál si tam. Když už seděl a začínal lést tak na hrací deku a do kuchyně aby na mě viděl když vařim. @Berousik
Já jsem do doby kdy začaly dvojčata lézt mela v kuchyni postýlku, byla tam vlastně do doby než se přestalo topit v kuchyni v kamnech. Povídala jsem jim co zrovna dělam, občas si s nima pohrála, zpívala
neumím si moc představit že bych všechno mela dělat jen když spali ![]()
Šátek/nosít (pozor ale ne klokanku!!) a směle do lehkých prací, procházek venku, nákupech
upraví se vám i to spaní protože v šátku bude spát déle a ten kontakt je k nezaplacení
ve výsledku bude samostatnější protože bude hrozně domazlenej a nebude mu vadit pak být v klídku na dece když jste nadohled ![]()
Ja dam malou na hraci deku a behem te chvilky si stihnu udelat snidani. Ovsem uz si ji jen tak v klidu nesnim
obed delam jak kdy, jak mi to dovoli, ale spise vetsinou nic tepleho nejim, nemam cas. V poledne spi v kocarku, to mam tu chvilku na jidlo nebo na uklid, ale jsou prave dny, kdy prijde z prochazky a uz je vzhuru. Odpoledne se ji snazim zabavit az do koupani, to ji nebavi byt sama, nevim proc, dopo to az takovy problem neni.
K tomu, ze mimi vi, ze tam jste… no zrovna jsem cetla v knize o vyvoji ditete, ze takto male dite, jakmile vas ztrati z dohledu, tak pro nej neexistujete. Neni schopno pochopit, ze to co nevidi, je nekde za rohem. Proto se nekdy placem dzaduji, aby byla mama s nima.
Neboj, zlepsi se to, udelas si system. Hodne veci pak vecer, az bude spat. Ja zezacatku ty dva mesice neudelala ani to, mala chodila spat kolem pulnoci, nekdy dele.
@Ostružka delala jsem vse s nim, nic jineho mi nezbylo, tak nespal. Pak se asi v osmi mesicich konecne naucil spat doma. Vydrzet, nic jineho nevymyslis. Ja teda nejsem supermatka, co by se diteti stale venovala a pak v npci varila a surovala do dvou rano koupelnu. Casem jsem si to zorganizovala a vecer tak maximalne uvarim a konec.
Nosila jsem si ho v lehatku sebou i na zachod, protoze jinak jecel ![]()
Díky moc všem, jste zlatý! I to, že vidím, že nejsem úplně nemožná, že to řeší víc lidí. Nojo, matka začátečnice:)). V našich podmínkách minikuchyňky v minibytečku mi to vychází buď lehátko nebo šátek. Teď jsem zkkkusila lehátko v kkuchyni a mýt nádobí, každé dvě minuty jsem sundala rukavice, zastrčila dudlík, hlasitě zpívala a bylo to fajn, jsem ráda.
Moc bych chtěla používat šátek, pořídila jsem si bavlněný Didymos, konzultovala s nimi typ i délu a nosila jsem skřítka v úvazu kříž z kapsou. Do té doby, než jsme takhle přišli k pediatrovi. Vynadal mi, že malý má páteř zborcenou do strany a když to neumím uvázat, ať to nepoužívám. Jsem ráda, že to udělal, byla jsem úplně blbá. Ale mě to fakt nejde, aby ten 4kilový píďala byl vertikálně rovně. Šátek je dost široký a pevný, vůbec drobečka pořádně neobejme. Doporučili byste mi někoho, kdo poskytuje kurzy vázání u klientů doma? Sama to nedám. Ještě jednou moc díky.
@Ostružka S dítětem dělat nejnutnější, zapojit chlapa - buď ať se se stará po příchodu domů o dítě a ty řeš domácnost, neboon ať řeší domácnost a ty se věnuj dítěti.
To u nás bohužel nepřichází v úvahu, nechci blíže rozvádět:(((