Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky trochu přispěji
Tchánovci koupili chodítko pro děti, první má problémy s klouby, prostřední má bolesti zad a nejmladší celkem podivný styl chůze a vtáčí špičky dovnitř. Ale co že, jim to neva, na nejmladšího měli i nějaké obyč nosítko. Nedávno tchán přišel s tím že hopsadlo pro mou dceru (8m) koupí, málem mě z toho kleplo
ale rozmluvila jsem mu to. Studuji zdravku a pediatrička asi se 40ti letou praxí nás před chodítkem a hopsadlama rázně varovala, ona by tam své děti ani vnoučata nedala. Dcera se stejně nejlíp zabaví na pěnovém puzzle s nějakou interaktivní hračkou
Při čtení příspěvků jsem se hodně pobavila, i když je to spíš k pláči
Uvědomujete si vůbec na co se zakladatelka ptala a proč? Určitě dříve než koupila chodítko, tak si o tom přečetla a zná pozitivní i negativní stránky jeho používání. Nad argumentem, že se v chodítku dělá skolioza se můžu jen pousmát. Skolioza se může udělat i z jiných důvodů a nikdo na 100% nedokáže říct proč. Chodítka jsou certifikovány a procházejí testy, stejně jako jiné hračky a pomůcky, tak proč je odsuzovat? Nechápu, proč někdo kdo nepoužívá chodítko přispívá do diskuze, ve které se zakladatelka ptá na zkušenosti s jejím používáním ![]()
Prdelinko Nenech si znechutit věc, pro kterou ses rozhodla!
@tweetydee Tahle hračka vypadá fakt skvěle ![]()
@kopretinka1211 píše:
Při čtení příspěvků jsem se hodně pobavila, i když je to spíš k pláčiUvědomujete si vůbec na co se zakladatelka ptala a proč? Určitě dříve než koupila chodítko, tak si o tom přečetla a zná pozitivní i negativní stránky jeho používání. Nad argumentem, že se v chodítku dělá skolioza se můžu jen pousmát. Skolioza se může udělat i z jiných důvodů a nikdo na 100% nedokáže říct proč. Chodítka jsou certifikovány a procházejí testy, stejně jako jiné hračky a pomůcky, tak proč je odsuzovat? Nechápu, proč někdo kdo nepoužívá chodítko přispívá do diskuze, ve které se zakladatelka ptá na zkušenosti s jejím používáním
![]()
Prdelinko Nenech si znechutit věc, pro kterou ses rozhodla!
@tweetydee Tahle hračka vypadá fakt skvěle
aha, takže když to má moje dětská doktorka vyvěšeno v čekárně na nástěnce, že to lékaři nedoporučují, tak to tam má jen pro srandu králíkům a jen výrobci vědí, co dělají?? hmmmmm ![]()
Já jsem chodítko měla u prvního syna. Kamarádka mě strašila že s ním budu pořád chodit a přidržovat ho a neudělám nic, a že prý chodítko to vyřeší. No, dala jsem ho do toho asi 3× na pár minutek a zjistila jsem, že je to úplně na prd
Tak jsem to dala pryč a nepoužívala jsem ho (a nepoužívám) ani u jednoho ze svých dětí. Kluci se naučili chodit sami tak jak je to přirozené a nikdy jsem je nemusela přidržovat ve stoje nebo s nimi chodit atp. Jsou zvyklí že mám plno jiné práce a nikomu nebudu dělat otroka. Každé dítě musí několikrát spadnout, aby se poučilo a příště si dávalo pozor. Párkrát si pořve, ale to se musí vydržet. Přidržováním od maminky nebo dáváním do chodítka se nenaučí absolutně nic. Možná se budu opakovat (nečetla jsem diskuzi celou) ale VŠECHNY moje kamarádky, které dávaly svoje děti do chodítka, mají jednu společnou zkušenost: Jejich děti se při prvních pokusech o samostatnou chůzi rovnou rozběhly hlava nehlava, překážka nepřekážka, a čekaly že je prostě někdo chytí… Už jsem četla i o případu, kdy chlapeček „vyrůstající“ v chodítku při prvních pokusech o samostatnou chůzi nespadl na zadeček jak je to přirozené, ale jako prkno rovnou na zádíčka a měl frakturu lebky. Tohle u svých dětí absolutně neznám. Při prvních krůčcích si moji kluci dávali sakra pozor, protože už při stavění se u nábytku si vyzkoušeli, že když padají, nikdo ani nic je nezachytí, musí padat hezky na zadeček jinak by to pěkně bolelo. Největší hrůzu mám vždycky z toho, když vidím 5ti měsíční miminko, které se ještě neumí ani obrátit z bříška na záda a zpět, v chodítku
Ty maminky si to vůbec neuvědomují, ale takhle přeskakují mnoho velmi důležitých fází ve vývoji dítěte, protože mimču se tahle vzpřímená poloha, kdy už hezky všechno vidí, samozřejmě líbí a NIC ho nemotivuje k tomu, aby se začalo obracet, plazit, lézt, sedat si, stavět se u nábytku atd. tak jak je to správné. Stejně tak zbytečné mi přijdou hrazdičky. Do určitého věku ano, ale pokud dítě ve věku, když už se má dávno obracet, jen leží a čučí na hračky nad sebou, opět tu chybí motivace, aby se začalo hýbat. Úplně nejlepší je položit dítě na podlahu, okolo něho rozložit hračky a nechat ho, ať se samo vyvíjí a z polohy vleže se dostane až k chůzi. Všechny speciální pomůcky jsou zbytečné, protože pokud dítě ještě nemá dostatečně posílené svaly k tomu, aby mohlo samo stát, nemá stejně v chodítku co dělat, a pokud už je posílené má, postaví se samo u nábytku a chodítko tudíž nepotřebuje! Pokud už chce mimčo stát, ale ještě si neumí dolézt k nábytku, je rozhodně chyba vyhovovat mu a přidržovat ho ve stoje, protože nejprve by se mělo naučit právě lézt, je to velmi důležitá dovednost a krok ve vývoji, který se nesmí přeskakovat! Když si maminka dítě naučí, že ho bude pořád obsluhovat, přidržovat, vodit za ručičky atp., tak tady už je každá rada drahá…
@ŠárušN píše:
Já jsem chodítko měla u prvního syna. Kamarádka mě strašila že s ním budu pořád chodit a přidržovat ho a neudělám nic, a že prý chodítko to vyřeší. No, dala jsem ho do toho asi 3× na pár minutek a zjistila jsem, že je to úplně na prdTak jsem to dala pryč a nepoužívala jsem ho (a nepoužívám) ani u jednoho ze svých dětí. Kluci se naučili chodit sami tak jak je to přirozené a nikdy jsem je nemusela přidržovat ve stoje nebo s nimi chodit atp. Jsou zvyklí že mám plno jiné práce a nikomu nebudu dělat otroka. Každé dítě musí několikrát spadnout, aby se poučilo a příště si dávalo pozor. Párkrát si pořve, ale to se musí vydržet. Přidržováním od maminky nebo dáváním do chodítka se nenaučí absolutně nic. Možná se budu opakovat (nečetla jsem diskuzi celou) ale VŠECHNY moje kamarádky, které dávaly svoje děti do chodítka, mají jednu společnou zkušenost: Jejich děti se při prvních pokusech o samostatnou chůzi rovnou rozběhly hlava nehlava, překážka nepřekážka, a čekaly že je prostě někdo chytí… Už jsem četla i o případu, kdy chlapeček „vyrůstající“ v chodítku při prvních pokusech o samostatnou chůzi nespadl na zadeček jak je to přirozené, ale jako prkno rovnou na zádíčka a měl frakturu lebky. Tohle u svých dětí absolutně neznám. Při prvních krůčcích si moji kluci dávali sakra pozor, protože už při stavění se u nábytku si vyzkoušeli, že když padají, nikdo ani nic je nezachytí, musí padat hezky na zadeček jinak by to pěkně bolelo. Největší hrůzu mám vždycky z toho, když vidím 5ti měsíční miminko, které se ještě neumí ani obrátit z bříška na záda a zpět, v chodítku
Ty maminky si to vůbec neuvědomují, ale takhle přeskakují mnoho velmi důležitých fází ve vývoji dítěte, protože mimču se tahle vzpřímená poloha, kdy už hezky všechno vidí, samozřejmě líbí a NIC ho nemotivuje k tomu, aby se začalo obracet, plazit, lézt, sedat si, stavět se u nábytku atd. tak jak je to správné. Stejně tak zbytečné mi přijdou hrazdičky. Do určitého věku ano, ale pokud dítě ve věku, když už se má dávno obracet, jen leží a čučí na hračky nad sebou, opět tu chybí motivace, aby se začalo hýbat. Úplně nejlepší je položit dítě na podlahu, okolo něho rozložit hračky a nechat ho, ať se samo vyvíjí a z polohy vleže se dostane až k chůzi. Všechny speciální pomůcky jsou zbytečné, protože pokud dítě ještě nemá dostatečně posílené svaly k tomu, aby mohlo samo stát, nemá stejně v chodítku co dělat, a pokud už je posílené má, postaví se samo u nábytku a chodítko tudíž nepotřebuje! Pokud už chce mimčo stát, ale ještě si neumí dolézt k nábytku, je rozhodně chyba vyhovovat mu a přidržovat ho ve stoje, protože nejprve by se mělo naučit právě lézt, je to velmi důležitá dovednost a krok ve vývoji, který se nesmí přeskakovat! Když si maminka dítě naučí, že ho bude pořád obsluhovat, přidržovat, vodit za ručičky atp., tak tady už je každá rada drahá…
@ŠárušN nemohu jinak než souhlasit se vším, fakt moc hezky napsaný ![]()
@dvojmatka Promin, ale to, že to má vaše paní doktorka neznamená, že jsou všichni pediatři za jedno. O tom už jsem se přesvědčila s příkrmama.
Jinak jsem zrovna posadila syna do chodítka a jdu si nad něj zapálit cigaretu… ![]()
Kopretinko, tohle nemá cenu… ![]()
ŠárušN - Skvěle napsané ale obávám se, že zakladatelka si z toho nic nevezme…proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že…
Prdelinka_p1
K tobě opravdu nemám slov, nemám ve zvyku být hnusná ale ty jsi opravdu hloupá až to bolí. Mé přirovnání k cigaretě jsem ti vysvětlila a ty sis to překroutila po svém, abys vypadala vtipně. Tady jde o princip, ty dobrovolně škodíš svému synovi tím, že ho v 7mi měsících! strkáš do chodítka, ostatní ti tu napsaly, jaké škody to může napáchat a stejně meleš svoje, proto jsem to přirovnala k cigaretě, ale tak jednoduchý člověk jako ty tohle bohužel nemůže pochopit. Proč jsi tuhle diskuzi zakládala, vždyť tebe vůbec nezajímají ty názory proti chodítku, zastánkyním chodítka přikyvuješ a nám, které se ti snažíme vysvětlit, že opravdu neděláš dobře se tu budeš vysmívat a dělat z nás blbce.
Někdo ti tu napíše, že pediatr má dokonce u sebe vyvěšené varování proti chodítku a ty napíšeš tohle: „Promin, ale to, že to má vaše paní doktorka neznamená, že jsou všichni pediatři za jedno. O tom už jsem se přesvědčila s příkrmama.“ - nevím jestli se smát nebo brečet. Myslím si, že pediatr, který tohle u sebe vyvěsí ví, proč to dělá, zaručeně ví o vývoji dětí víc než ty, to že si to jiný pediatr u sebe nevyvěsí, je věc jiná…většina pediatrů má na chodítko podobný názor jako já a pokud je někde doktor, který ti chodítko doporučí, ukaž mi ho. Je mi jasné, že u tebe se unavuju zbytečně, tobě stačí, když tu bude jeden pozitivní komentář a budeš spokojená, stovky negativních si ani nevšimneš…lituji tvého syna, toť vše…
Jako každopádně je to věc zakladatelky. Já jsem jen napsala proč je chodítko škodlivé, ale je tolik škodlivých věcí a lidé je stejně dělají, a je tedy zbytečné se tím zabývat. Ale jak už tady někdo psal, proč jednoduše, když to jde složitě, že? Někdo prostě radši koupí chodítko, strčí do toho dítě a myslí si že má klid, a problémy které tím může způsobit dítěti i sobě, už neřeší. Já radši položím dítě na podlahu a mám taky klid, a za ušetřené peníze za chodítko raději pořídím třeba dětské pojistky, aby se mi tady dítě mohlo v klidu pohybovat aniž bych nad ním musela celé dny stát. A vím že dělám to nejlepší. Zakladatelku tohle evidentně nezajímá, chtěla slyšet jen pozitivní ohlasy. Já pozitivní zkušenost nemám, takže bych tedy správně ani neměla psát, ale pak tedy vůbec nechápu, proč byla tahle diskuze založena.
@ŠárušN píše:
Jako každopádně je to věc zakladatelky. Já jsem jen napsala proč je chodítko škodlivé, ale je tolik škodlivých věcí a lidé je stejně dělají, a je tedy zbytečné se tím zabývat. Ale jak už tady někdo psal, proč jednoduše, když to jde složitě, že? Někdo prostě radši koupí chodítko, strčí do toho dítě a myslí si že má klid, a problémy které tím může způsobit dítěti i sobě, už neřeší. Já radši položím dítě na podlahu a mám taky klid, a za ušetřené peníze za chodítko raději pořídím třeba dětské pojistky, aby se mi tady dítě mohlo v klidu pohybovat aniž bych nad ním musela celé dny stát. A vím že dělám to nejlepší. Zakladatelku tohle evidentně nezajímá, chtěla slyšet jen pozitivní ohlasy. Já pozitivní zkušenost nemám, takže bych tedy správně ani neměla psát, ale pak tedy vůbec nechápu, proč byla tahle diskuze založena.
Nechtěla jsem už reagovat, ale toto je přesně to, co si myslím od začátku
![]()
@ŠárušN velmi dobře napsáno ![]()
@kopretinka1211 zapomněla jsi na jednu základní věc…výrobcům jde v první řadě o zisk…a je jim uplně šumák, zda to někomu poškodí zdraví a nebo ne - hlavně že to prodaj…menší detail, že ![]()
ještě jednou házím odkaz…nejlépe uděláte pokud dětem nebudete vůbec pomáhat!
http://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61
k zakladatelce…komu není rady tomu není pomoci…jen je mi líto tvých dětí…
@prdelinka_p1 píše:
@dvojmatka Promin, ale to, že to má vaše paní doktorka neznamená, že jsou všichni pediatři za jedno. O tom už jsem se přesvědčila s příkrmama.Jinak jsem zrovna posadila syna do chodítka a jdu si nad něj zapálit cigaretu…
jenže paní doktorka tam nemá upozornění, že to nedoporučuje ona, ale vyjádření odborníků, kteří se tím zabývají - to není z hlavy mého pediatra a mimochodem stejné vyjádření jsem viděla na nástěnce i u dětského neurologa…
jinak Tvůj původní dotaz mě připadá stejný, jako kdyby Ti doktor řekl, že půlročnímu dítěti nemáš dávat oříšky, nevařenou mrkev a jabko, protože těma nerzkousanýma kouskama, který sliny nerozpustí se tak malý dítě může zadusit a Ty bys to dítěti beztak chtěla dát a založila tady diskuzi „daly nějaké maminy dítěti oříšky a nevařenou mrkev a přitom se jim dítě nezadusilo?“ a pak by Ti napsalo deset mamin, že se jim dítě dusilo a dvě, že měly to štěstí a ne a tak by ses rozhodla to risknout…stejně jako teď s tím chodítkem
každopádně Tvému prckovi přeju, aby mělo to štěstí a nemělo z chodítka následky a aby si z Tebe nevzalo Tvé dítě příklad, až Tě uvidí s cigaretou a nezačalo ve třetí třídě kouřit
Kopretinko, tohle nemá cenu…
@lyrica píše:
Nám bude osm měsíců, malej stojí a chodí kolem nábytku. Normální chodítko pořizovat nebudu, ale už se chystám na to aktivní![]()
![]()
Má totiž tendence dělat krůčky a pouštět se, takže nám to aktivní bylo víceménně doporučeno.
Anet, to si delas legraci, ze Matysek uz zacina tapat
. No, ze me to prekvapuje, kdyz vam v 5m lezl ![]()