Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky, to neřešte, je normální když začne dítko chodit v 8 měsících nebo v 15 měsících. Mí synové si poprvé stoupli v postýlce v 7 měsících, ještě nelozili ani neseděli, v osmi měsících obchází nábytek a chodí s čímkoliv, co se jim zamane a posunuje se s nima, koupit chodítko mi bylo zakázáno, ale on si stejně něco našel (viz ten box od Pampersek). Doktorka nám taky říkala, že by dítě mělo prvně sedět a pak chodit, ale co jsem s tím jako měla dělat? Stokrát jsem posadila a stokrát si znovu stoupli! A hyperaktivní teda starší syn není, má deset let a nejraději sedí u počítače a lítat ven s klukama abych ho nutila
.
Teereko, to já vím, že se chodit naučí a bude rozumnější atd., všecko to rozumem beru, ale jak vidím ty capkající děti…
A už se na to i těším, až se půjdem někam projít kolem baráku a tak, nebude muset být furt kočár
A botičky pěkné bych mu chtěla koupit, ať je hezký a vůbec… Zatím má jenom jedny a ještě je moc nevyužívá… To jsou takové blbosti, ale těším se na to všecko
![]()
Ale buď v klidu, Samík jednu dobu vypadal taky, že do všeho půjde po hlavě (a to doslova, vrhal se po hlavě dolů z postele a tak), ale pak se to změnilo… Že by se poučil?
Teď je na sebe vyloženě opatrný. Ale jak ho teď pomlouvám, kde můžu, tak šel asi do sebe, dneska udělal 2 krůčky u lavičky a 1,5 krůčku za ruku směrem ke mně
![]()
Angu, jsem ráda, že jsem tě trošku uklidnila. ![]()
Tento víkend jsem byla u kamarádky, jejíž syn - 9M - se staví a obchází nábytek. Bylo to o nervy, hlavně když jsem viděla, jak se chudáček držel zuby nehty, jen aby stál. Žádná jistota, podlamovaly se mu nožičky, ale pořád dokola si stoupal. Vůbec jsem jim nezáviděla. DNeska můžu říct, že doufám, že to naše druhé bude na tom podobně jaky Hany a nebude spěchat. Je to pak o něčem jiném, když vidíš, s jakou jistotou se to starší dítko krásně postaví a jde…
Lulje, to je fakt, Samík už teď stojí skoro jistě sám bez držení a kdyby se rozešel, rozhodně nebude tak gumový, jak by byl před 4 měsíci
![]()
A dneska jsem se zklidnila ještě víc, protože jsem na plavání zjistila, jaký je prevít
Ve vodě normálně obchází kolem kraje bazénu, protože nemá jinou možnost, doma si klekne a přeleze. Což neznamená, že to v bazénu nezkusil, ale lézt pod vodou se mu nelíbilo
Takže to umí, ale nechce, nechce, nechce
![]()
Ahojky,moje segra ma toto aktivni choditko.Jeji malej(15mesicu) sam jeste nechodi …ale s timto se mu to moc libi.Taky doporucuji vyzkouset v obchode…aby jsi to nekupvala zbytecne:-). Preji hezky den
Ahoj, oživuji diskuzi, chtěla bych poradit. Koupili jsme mrňavce k Vánocům odrážedlo (autíčko) co má vzadu takové to madlo takže se za něj může chytit a použít to jako chodítko. Chodili s tím Vaše děti? Vadí to nějak rozvoji? Malá chodí zatím jen kolem nábytku. Navíc mi fyzioterapeutka říkala, že se s dětmi nemá chodit ani za ručičky dokud neumí sami, prostě buď podél nábytku nebo vůbec. Tak jak to je? Vadí to nebo je to jako by chodila podél nábytku?
@Suzana28 píše:
Ahoj, oživuji diskuzi, chtěla bych poradit. Koupili jsme mrňavce k Vánocům odrážedlo (autíčko) co má vzadu takové to madlo takže se za něj může chytit a použít to jako chodítko. Chodili s tím Vaše děti? Vadí to nějak rozvoji? Malá chodí zatím jen kolem nábytku. Navíc mi fyzioterapeutka říkala, že se s dětmi nemá chodit ani za ručičky dokud neumí sami, prostě buď podél nábytku nebo vůbec. Tak jak to je? Vadí to nebo je to jako by chodila podél nábytku?
když se sama postaví a tlačí tak mi to přijde obdobné jako když obchází nábytek ![]()
@Suzana28 Kluk u toho chvilku chodil (asi 2 nebo 3 týdny, než se pustil a začal chodit sám). Jako značka ideál to úplně není, protože byl nakloněný dopředu a měl prostě jinak těžiště.
To auto jsme měli hlavně na vožení, dokud neuměl chodit, tak jsme ho na tom neučili odrážet se. Jako na aktivní chodítko bych ho na to záměrně neučila. Na to chození u opěradla si přišel sám.
Ale ono si to dítě udělá takovéhle „home made“ aktivní chodítko v podstatě z čehokoliv, co mu přijde zajímavá. V hernách ho správná aktivní chodítka vůbec nezajímala a běhal tam za kočárky nebo za tatrovkou. Doma před sebou šíboval pejskův hrací stoleček, židle, krabice nebo vysavač.
@Suzana28 píše:
Nam fyzioterapeutka zakazuje i aktivni choditko. Dite by melo sprqavne na vse dozrat samo, takze pokud neumi samo vyjit do prostoru, nemelo by se mu zadnym choditkem ani rukama dopomahat. Odrazedlo ve tvaru auta by zakazala taky, je moc siroke na kycle
Ono to chození podél nábytku má dvě fáze. První je obcházení úkroky do strany - takové dítě nemá být vozeno ani dostat aktivní chodítko, protože ještě nemá tu chůzi zmáknutou.
Když zvládne chodit okolo nábytku tak, že jde podel nábytku, rukou se přidržuje, ale nohama jde dopředu (nedělá úkroky), tak už je připravené i na to aktivní chodítko )al emělo by být výškově nastavitelné).
Dík za všechny rady a názory. Myslim, že pod stromeček koupím něco jiného a tohle dostane až později. Zatím totiž dělá jen ty úkroky a to poslední co chci je zadělat jí do budoucna na nějaké zdravotní problémy
ještě jednou děkuji ![]()
Já jsem to nekupovala, zdálo se mi to jako zbytečnost a je to opravdu jen na chvíli. Správně by to mělo být pro dítě, které už takřka chodí… A to pak baví jen chvilku.. My koupili dceři jen takoý plastový nákupní vozíček, ale dostala když už sama chodila, občas teda padala.. S tím vozíčkem jezdila opravdu ráda, on se totiž nepřevrátí. A má ho ráda do ted..
My měli od Chicca hrací chodítko, vpředu panel, kam se házely balonky a propadávaly skrz, tahalo se za čouhající části, hrálo to. Oba kluci si u toho poseděli a hráli si do alelujá. No a když už chodili kolem nábytku jen s oporou jedný ruky, tak přišli na to, že se dá chodit i s tímto strojem
A to pak byla lítačka sem a tam
Takže si k tomu dospěli v podstatě sami. A odrážedlo dostali až když opravdu chodili úplně.