Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ehmjo pak možná zkusit jít na něj z jiného konce, spíš jako kamarád než,,náhradní,, rodič..
Příklad.. hele, Péťo ( nevím jak se kluk jmenuje), minule mě moc bavilo jak jsme spolu dělali to kolo, nepodnikneme něco zase? Pak bychom mohli jít třeba do kina, do bazénu, cokoli. ![]()
Na zahradu bych mu řekla - fakt by se mi hodila tvoje pomoc a navíc bych tam nebyl sám..v průběhu prací vzít míč a trochu si zakopat jen tak, nebo dát soutěž kdo rychleji pohrabe, nahází špalky..vlastně cokoli. Já se snažím to na děti nehrnout jako povinnosti, ale jako zábavu spojenou s prací..
Tihle nám spadnul na zahradě strom ( máme zahradu, les, pod lesem rybníček) bylo potřeba to vytáhnout a udělat. Jeli jsme všichni a nakonec to skončilo řádnou koulovačkou a srandou, přitom se ale udělala i ta práce..jestli mi rozumíš co tím chci říct,..ne jen příkazy a poukazování co by se mělo a nemělo, ale i motivace a ukázání jak by to mohlo být ![]()
Pokud ani to by nezabíralo, vážně bych uvažovala o rozchodu ![]()
@Takyjedna píše: Více
Ne asi, ja mit toto doma, tak ho hodne rychle vypakuju
Nejak nechapu co je za problem si ohrat veceri ![]()
Po posledních příspěvcích máme rozdílné názory a očividně to nemá cenu. Takže teď už opravdu nebudu už dál komentovat. To nikam nevede. Jen to vypadá jak kdybych nad ním stál celý den a jebal ho. Pokud tím myslíte vynést koš 1× za týden. Občas si vysát pokoj a vykoupat se sám. Případně občas pomocí na zahradě když je třeba něco udělat. Půlku z těch věcí už by měl dělat sám. A pak bych se o tom nemusel ani bavit. A vlastně bych ani nic nechtěl. A s jídlem to nemá cenu komentovat. Jedna večeře za tyden, o kterou se ani neprosím. Jen by bylo fajn když už ať je teplá? Taky nemá cenu dál řešit.
Mějte se a normálním děkuji za reakce.
@Ehmjo píše: Více
Tvl ty litanie se nedají číst. Jste se o víkendu pohádali nebo nebyl sex, ze tady tak vypisujes?
Promluv si s ní a nevypisuj tady svoje ublížení. Tady ti nikdo nepomůže.
@Ehmjo zkus se na to podívat i pohledem toho kluka s nastupující pubertou..a druhá věc je, nemáš nejmenší tušení jak se baví jen oni dva když jsou sami doma ( třeba když si mamce zminuje žes chtěl, aby vynesl koš, nebo vysál pokoj) a ty víš prd co mu na to mamka řekne 🤷,
Mě taky moje děti někdy řeknou, že se cítí jak na buzeraku ( 14-ti letá teď nejvíc), protože pokud po nich něco chci ( vysát pokoj, pověsit prádlo, cokoli a chci to hned, tak to chci prostě hned
) a jim se to samozřejmě nelíbí, protože ležet s mobilem by bylo lepší, ale já stojím ve dveřích a trvám na svém, jsem schopná jim i ten mobil vzít dokud není hotovo co má být ![]()
Takže na jednu stranu chápu co chceš, na druhou ty máš nevýhodu že nejsi jeho rodič a on má mámu obtočenou kolem prstu
No ale to je proste tvůj přístup. Jiný názor je špatně, ty se o nic neprosíš, ale když něco udělají je to stejné blbě
večeře o 15 min
Koupat se 12 lety dokáže sám, naší už dost vadí aby jsme jí vůbec viděli nahou, takže to je opravdu vina matky.
Navíc ona je evidentně taky dost líná cokoliv dělat, ale ty pořád vše opíráš o to dítě
co ti ten vztah s ní vůbec dává?
Zakladateli, jedině když se odstěhuješ, matka i syn pochopí, že to, co jsi dělal, si oba musejí rozdělit mezi sebe. A pokud to neudělají, tak to hotové nebude. Ve tvé situaci to asi dost dobře nechápu. Když budeš bydlet sám, budeš mít polovinu práce a nebudeš se muset rozčilovat s tím, co ti vadí. Co čtu, domácí práce zvládáš a navíc i zahradu. Co ti bude chybět samotnému v bytě? Ubydou ti povinnosti. Otázka je, zda ti vztah za to stojí. Kluk tam bude pořád. A tak trochu i soucítím s tím dítětem. Jsi nový prvek v jeho životě. Nikdo se ho neptal, jestli chce ve svém domově potkávat napořád cizího člověka. Upřímně, já jako dítě bych nechtěla. Ale…jsou vztahy, které určitě fungují…u vás to prostě nějak nejde.
Nevxjadruju se k jiným věcem ale teds já nikdy nevařím čerstvou večeři a vždy je ohrivaba pro vsechny večeři vařím dohromady s obědem existuje něco co se jmenuje mikrovlnka.
Nečetla jsem celou diskuzi, jen úvodní příspěvek.
Hele, jakožto rodič též nevlastního dítka… Kašli na to. Tohle nikdy nevyhraješ. Syn je pro ni to nejhlavnější, pravděpodobně ho vidí v naprostých superlativách. Tvoje dítě to není, nikdo o tvůj názor nestojí. To je bohužel krutá realita, i přesto, že máš nejspíš pravdu (protože ho vidíš nezaujatě) a myslíš to s ním dobře. Jestli můžu doporučit, zkus kluka občas někam vzít jako kámoš, zajímej se o něj, nabídni mu strávení času společně. Ale na výchovu fakt kašli.
U nás to bylo stejně, totální ztráta času. A víš co? Teď se kolikrát v duchu směju, protože některé věci, které jsem já tehdy viděla a poukazovala na ně, tak se staly realitou. I můj manžel uznal, že jsem měla v něčem ohledně výchovy pravdu a teď je aspoň poučen a našeho syna vede jinak ![]()
Takže jsi nechtěl jiné úhly pohledu, zkušenosti s výchovou puberťáků? Chtěl jsi přitakat a potlapkat? Tak to si jdi pokecat s kámoškou na kafíčko. Polituje tě, jakou máš doma megeru, že by to nesnesla. ![]()
To promiň, ale řešíš blbosti. S tím jídlem určitě. Že tě mrzí když kluk nechci nic dělat a jen sedí na počítači, to bych pochopila.
Promluvte si o tom všem a snažte se dodržovat domluvené mantinely s důrazem na spolužití. Pokud to opět sklouzne do starých kolejí, pak je ještě šance promluvit si u odborníka, pokud s tím budou obě strany souhlasit. Po dosažení shody by měl být k diskuzi pozván i syn, protože jeho se to také týká. Ovšem pokud tohle všechno selže, tak neztrácejte čas, rozdělte se a zase si každý jděte svou cestou. Je docela možné, že za pár let se tu objeví diskuze: „Můj muž je mamánek, nesnáším tchyni! Co s tím?“ Svět se tak prostě otáčí.
Nejde jen o dítě, to se tu spíš rozjelo a vypadá že mi jde jen o něj. Já spíš ukazoval že jsou věci co mi vadí. A všechny názory na něj dávají smysl co píšete.
Co se týká té pomoci, ano nepodávám mu to že musíš. Na vysávání řeknu mohl by jsi až budeš mít chvilku, ať nemusí hned přerušit svoje. Mamka bude mít radost já jdu dělat svoje. Třeba do kuchyně cokoliv.
Venku s ním hraju fotbal když chce a tak. Snažím se ať to chce tak trochu sám. Pokud chce na té práci dělat tohle ať to dělá. Ne že já budu tohle a ty tamto. Ať si vybere, mění. Je mi to fuk. Ale nějak ho přes to vše musíš k tomu vylákat. Tady to teď zní jak kdybych byl nějaký bachař. Ale to udělala ta diskuze a to že se snažím nějak odpovědět.
A proč to dělám. Asi z lásky i jeho beru a mám rád. Celé jsem to napsal protože jsem asi čekal nějakou rozumnou odpověď. Což asi je, ale nevím přišlo mi to jako dobrý nápad.
Můžu jít do svého, mám svůj byt. Šlo se k ní protože má větší. Chtěl jsem spíš nějakou radu co zkusit a třeba to nějak opravit.
Nehledejte na všem to nejhorší. Že jsem chlap bachař, co mlátí do stolu manželko podej pivo nebo vás srovnám všechny.
Co znám jiné spíš jsem až moc hodný a tolerantní, než vyznívá tady. Já tu píšu jen co mi vadí. Není vše jen špatné. Přicházím jen do fáze kdy zvažuji všechny možnosti. Protože je to jak někteří píší těžká situace. Tak jsme nechtěl vše nechat jen na mém pohledu a zkusit si rozšířit obzory a pohled na věc.
Dost mě udivuje co píší ženský že si žádám teplou večeři. Ani jednou nezaznělo že většinou vařím já jako chlap a dovolím si vlastně říct něco, že by mohlo být trochu jinak. Ale jinak si toho vážím. To už dnes ani chlapům nevaříte? Mají vše dělat sami protože mají ruce a nohy? Já mám pohled jiný. Ať Vari kdo má čas, nebo jak se domluvíte. Ale když už se do toho pustím. Tak to neudělám napůl ne? Aspoň já to tak mám. Slibim večeři tak ji udělám, nachystám i uklidím. A taky neřeknu už máte ruce a nohy. Dovařte si to.
@Ehmjo Příspěvky hyen vynech. Plno z nich nechápe, že společná večeře není jen o jídle.
Za mě asi takto - Kluka by víc máma zapojovat mohla, mohla by ho taky víc podporovat v pohybu. A co se týče jídla, taky to chapu, sama nechapu, lroc bych kela ohřívat jidlo, ktere bylo dovareno treba pre půl hodinou. Pokud vařím, tak na cas, kdy se sejdeme spolecne, nebo si pak teda kazdy ohřeje jidlo, ktere ale bylo uvařené o mnoho driv
Nevaříme dopředu, maximálně polévku, nebo omáčku, ktere jsou lepsi prave az druhy den ![]()