Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jdu si sem trochu pro uklidnění a možná i se trochu vypovídat a sdílet svůj strach. Už od pondělí mám doma nemocnou 3,5 měsíční holčičku. Začalo to vysokými teplotami 38,8 možná byla i větší hlavně v noci. V úterý se přidal totálně hnusnej suchý kašel až laryngitinský a rýma se zahleněním. Maličká pořád spinkala byla unavená z toho dávivého kašle. Hned v pondělí jsem volala Mudr. Řekla že tři dny jsou kryticke ať vydržíme, srážíme teplotu a hlavně ať si nenechám nic vecpat v lékárně na kašel, chápu malé miminko skoro nic nesmí. Ve středu se její stav zlepšil, teplota zvýšená, kašel přes den skoro žádný. V noci se ale kašel opět zhoršil, celou noc jsme nespali malá se dusila/ dávila. Nevydržela jsem a zašla do lékárny si nechat poradit kapky na sklidneni kašle. Koupila jsem sinecod, který neuvěřitelně rychle zapůsobil a kašel sklidnil. Ale večer opět horečka vylitla na 38.8 během chvíle. Pohled na ní byl zdrcující. Byla totálně empatická, bez duše, pořád jen pobrekavala a byla hrozně unavená. Neváhali jsme ani minutu a přítel ji vzal na pohotovost, já zůstala s druhým nemocným synem doma. Zachvili mi volal že si malou nechají v nemocnici na pozorování a že tam musím být s ní a vrátil se pro mě domů. Zůstali jsme přes noc, v nemocnici nasadili fenistilove kapky na kašel, nějaké kapičky protizánětlivé do nosanku a srazili teplotu. Udělali odběr krve, vše negativní, CRP 3,5 mg/l. d Do rána se její stav lepsil v noci skoro nekaslala teplota se pořád držela zvýšená na pár hodin vůbec žádná. Ráno udělali ještě výtěr z nosanku na chřipku. Po 2 hodinách věděli výsledek. Maličká má chřipku. Odpoledne nás propustili do domácího ošetření. Maličká pořád spinká, postupuji přesně tak jak doporučili v nemocnici. Teplota je pořád zvýšená, večer v 21:30 jsme sráželi teplotu 38,1 teď k ránu má 37,6 ale kašel úplně strašný, ale jen když se vzbudí na jídlo a u říhání, asi jak leží na bříšku tlačí ji to na plíce. Když zabere ve spánku spí klidně, občas odkasle. Ale je stále hrozně zahlenena a jak ji to steka do krku dusi ji to. Dnes je to 6 den a jen doufám v zlepšení. Pohled na ni je zdrcující a já mám o ní hrozný strach. Nikdy jsem takový strach neměla, v noci mám strach usnout, provází mě neskutečný strach. Máte někdo také zkušenosti s chřipkou u takto starého miminka?
Co je tedy pozitivní tak mlíčko pije sice nevypije takovou dávku jako předtím, ale plus mínus je rozdíl 40ml. Krmili jsme ve 21:30, poté v půl 2 ráno a teď v 6 ráno. Říkám si že kdyby bylo zle nemá vůbec chuť k jídlu.
Neboj se uz bude dobre. Ale k te doktorce bych uz nikdy nesla.
A proč jste k MuDr. jen volali a nešli?
Teď už to zvládnete, neboj. Já v takové chvíli spala téměř v sedě a miminko jsem měla celou noc položené na sobě na prsou, aby se mu co nejlíp dýchalo.
Moje 3 leta ma nejspis taky chripku. Sileny davivy kasel, chycene dutiny, horecky kolem 38,5, uz je nemocna tyden a nejak se to nelepsi. Stezuje si, ze ji je na zvraceni, ze ji boli brisko, usi, krk… no proste cely program.
Do toho mam doma 1 mesicni miminko a az to chytne od dcery on, to bude teprve parada!
Neboj, to bude dobrý. Chápu, že u takového mrňouse je prostě strach. Teď ty chřipky takové jsou. Rýma, kašel, vysoké horečky co trvají i týden. Píšeš, že pije pěkně, tak to je dobře a teď už se to bude určitě zlepšovat ![]()
Chudinka malá, pokud se to výrazně nezlepší do pondělka tak to chce k doktorovi, poslechnout plíce a rentgen, dcerce takhle v 5 měsících nachlazení plynule přešlo do zápalu plic, naštěstí u nás se to zachytilo včas a stačilo jen 14 dní podávat antibiotika a vyhnula se nemocnici. Ale hodně bych se zamyslela nad změnou doktorky, protože doktor, co takhle malé dítě s horečkami a dusivým kašlem odbude bez vyzváni k návštěvě a bez jakéhokoliv léčby asi nebude moc dobrý. Naše dětská doktorka si takové případy vždycky zve na začátek nebo konec obědové pauzy aby ti mrňousci nechytili něco dalšího, ale vždycky trvá na tom aby se dítě vyšetřilo, když je nejhůř tak dělá domácí návštěvy.
Všichni tu nadávají na doktorku ale jestli dobře chápu, tak jsi s ní mluvila první den, kdy malá měla hlavně teploty, nebo? To tě ale odbyde každý lékař, když zatím jiné příznaky nejsou. Hned, jak začal ten dávivý kašel jste měli volat znovu. Ale neboj, letos ta chřipka prý probíhá ve dvou vlnách. Dítěti se od horeček na jeden den uleví a udeří to znovu. Měli byste mít brzy klid ![]()
Jaký děkuji za reakce a psychickou podporu. K tema doktorka: Když jsem ji volala vyzvala mě k návštěvě, ale zároveň řekla že pokud jsou jen teploty že by ji do ordinace a čekárny mezi ostatní nemocné nevlacela. Ono už takhle minulý týden ve čtvrtek když byl nemocný syn nás vsechny i stou malou v kočáru nechala čekat 2 hodiny v čekárně kvůli tomu aby nám během 3 minut řekla že máme přijít v pátek na výtěr
Neskutečně mě tím nakrkla a tak ikdyž řekla sama že mám počkat jak se to bude vyvíjet jsem se rozhodla počkat. Také upozornila na to že je pouze k dispozici do středy, že jde na operaci, takže když se zhorší pak jen pohotovost. Byla jsem ráda za zlepšení a ústup horeček proto když vylezli druhý den znovu navázala jsem ani minutu a rovnou jsme jeli na pohotost, za což jsem neskutečně ráda uklidnili mě aspoň tím že veškeré testy z krve a CRP bylo negativní. To by zřejmě doktorka neudělala. Malá se před chvílí vzbudila reaguje na hračky a nesměle se snaží o úsměv. Úspěch je vzhůru už třičtvrtě hodiny což je rekord. Teplota se drží 37,5 sráželi jsme naposledy ve 21:30. Holky ještě jednou díky moc za sdílení mého trápení a povzbuzení
@MSM20 pochopila jsem, že nekojis? Já bych se snažila sehnat mateřské mléko-dá se i koupit… To je jediná možnost jak do toho mrnouse dostat protilátky a trochu ji pomoct.
@MSM20 Tak tady ale jen potvrzujes neschopnost te doktorky, ktera v dobe chripkove epidemie necha cekat mrnouse hodiny v cekarne. A navic, doktor ma povinnost i dochazky domu! Takze u ni jen vymluvy, ja bych tam uz nesla… ![]()