Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hanstro, přesně tak bych se to snažila dělat. Lacidofil každý den jednu tobolku, zeleninu v syrové podobě jakoukoli (třeba nastrouhanou mrkev, přidat olivový olej, citron, trochu osladit), podle toho, co má ráda… z ovoce vynechat banány, ze sladkostí vynechat čokoládu a kakao.
Ty luštěniny jsou ošemetné - jsou strašně zdravé, ale hodně dětí to zkrátka nechce. Možná lepší ty vločky - zahustit s nimi polévku místo jíšky, rozvařit je na kaši, osladit a třeba přidat ovoce, koupit sypané „müsli“ a dávat na snídani s mlékem nebo jen tak na zobání…
A hlavně pít, pít, pít - vodu, taky třeba ty šťávy z kompotu, to by jí mohlo chutnat, vynechat černý čaj, pokud snad někdy dáváte.
@bohunka - děkuji, něco jsem nakoupila. Pak písnu, teď bohužel nemám čas.
@hanstro
Vkládám sem odkaz na podle mě velmi přínosný článek, kdybys měla čas se na něj mrknout
http://www.solen.cz/…08/06/11.pdf
Je tam o výživových opatřeních při zácpě, ale taky o tom, že děcko, které vědomě zadržuje, se musí znovu „naučit“ vyprázdnit se, no a taky něco právě třeba o laktulóze (ta našemu synovi pomohla v tom, že kakání změkčila, takže po nějaké době se zbavil strachu z případné bolesti při kakání, který předtím měl).
Držím palce ![]()
@luon píše:
@hanstro
Vkládám sem odkaz na podle mě velmi přínosný článek, kdybys měla čas se na něj mrknout
http://www.solen.cz/…08/06/11.pdf
Je tam o výživových opatřeních při zácpě, ale taky o tom, že děcko, které vědomě zadržuje, se musí znovu „naučit“ vyprázdnit se, no a taky něco právě třeba o laktulóze (ta našemu synovi pomohla v tom, že kakání změkčila, takže po nějaké době se zbavil strachu z případné bolesti při kakání, který předtím měl).Držím palce
Děkuji, tak jsem si to přečetla a jsem z toho tak trochu jelen! Samé cizí a odborná slova…ale jóó, něco jsem se přeci jen dozvěděla. Kdyby to bylo napsáno „lidsky“, tak by to teda bylo lepší!
![]()
Kačenka má z jídelníčku vyřadit rýži a těstoviny! Vůbec nevím, jaké přílohy dávat, přece nemůže jíst stále dokola brambory a knedlíky! ![]()
Vůbec mi nechce ty vločky, mnohozrný chleba a ani švestkový kompot
Co dělat?
Tak jsem koupila Lactulosu, Laktobacily (prý jsou silnější než Laktobacilky), glycerinové čípky, ochucená acidofilní mlíčka, Activia jogurt, švestkový, broskvový a ananasový kompot, hroznové víno, rajčátka cherry, hrušku, hruškový džus s dužinou, mnohozrný chleba, vločky, jablíčka.
@hanstro Knedlíky spíš taky nebudou vhodné… V tom článku píšou, že je vhodné omezit rýži a těstoviny. Nemyslím, že byste je museli úplně vynechat, ale snažit se třeba častěji dávat ty brambory… A pokud možno zeleninu, ovoce, já jsem se naučila zahušťovat polévky vločkami. Ale je pravda, že jsem dietetická opatření sama až tolik neřešila, protože náš malý měl zácpu psychického původu - prostě se bál kakat a vědomě zadržoval.
Laktulózu dávejte určitě každý den, sama jsem ji nejdřív zkoušela malému dávat nárazově, ale to nefunguje.
Děkuji všem za všeobecné rady, ale to bohužel všechno už vím!!!
Chtěla jsem nějaké konkrétní jídla, co připravovat, jak použít vločky atd!
Nějaké jídelníčky, recepty
![]()
@hanstro, jídelníček Ti tady nikdo nesestavíme - sama musíš najít způsob, jak ty doporučené věci propašovat do jídel, která Ti vnučka jí. Třeba ty vločky můžeš použít všude, kde zahušťuješ - nasypeš do vařící se polévky a necháš je tam rozvařit.
Píšeš, že spoustu věcí nejí - třeba já Ti tady můžu stokrát napsat, jak vařím ovesnou kaši se švestkovým kompotem, ale Tobě to stejně nepomůže. Totéž s čočkou nakyselo nebo čočkovou polévkou… ![]()
Nebo se k tomu musíš postavit tak, že ji prostě k jídlu (resp. k těmto jídlům) začneš nutit - „vím, že Ti to nechutná, ale je to od paní doktorky, tohle se sníst musí“… Pak by měly recepty smysl - ale jestli to nemáš v úmyslu, musíš holt postupovat „pašeráckou metodou“… šup kousek sem, kousek tam, aby se to nepoznalo ![]()
@BohunkaP - Děkuji Bohunko, pašuju a dělám to tak jak píšeš, když něco nechce - Paní doktorka říkala,,, ještě dvě lžíce…
Dneska byl úúúspěch, ráno se vykakala bez čípku jupííííí!!!
![]()