Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:Úplně v tom nevidím smysl.. Však každý máš svůj díl.. Rozhodně bych se rozhodovala sama, nenechala bych si do toho kecat..
Ahoj holky, zajímá mě Váš názor. Nechci to tu rozebírat do detailů, ale manžel zemřel a čeká nás dědictví. Jeho rodiče chtějí, abych se všeho vzdala ve prospěch dětí (z prvního manželství). Byla byste některá z Vás ochotná to udělat?
@Anonymní píše:
Ahoj holky, zajímá mě Váš názor. Nechci to tu rozebírat do detailů, ale manžel zemřel a čeká nás dědictví. Jeho rodiče chtějí, abych se všeho vzdala ve prospěch dětí (z prvního manželství). Byla byste některá z Vás ochotná to udělat?
Ne nepristoupila bych na to. At kazdy dostane svuj podil.
Ne, to by udělal jen blázen. Jediné pokud měl manžel dluhy přesahující hodnotu majetku, tak to bych jim klidně nechala. Jo a upřímnou soustrast ![]()
Upřímnou soustrast.
A proč by ses podle nich měla svého podílu vzdát? Děti přece svůj podíl taky dostanou.
@vrbule to ano, ale já podle všeho dostanu větší část. Nevím proč, taky tomu nerozumím.
Záleží na tom co a nebo vlastně nezáleží, pokud po manželovi zbyly jen nějaké peníze a třeba místo kde bydlíš, tak rozhodně ne a pokud je toho hodně, tak děti jako neopominutelní dědici dostanou dost.
Děti budou mít sirotčí důchod, to vynahradí alimenty a svůj majetek si vytvoří samy. Pro tebe by ale bylo velmi náročné budovat vše od začátku.
Je mi líto co tě potkalo.
@Anonymní píše:
@vrbule to ano, ale já podle všeho dostanu větší část. Nevím proč, taky tomu nerozumím.
Jede se podle zákona.. Tzn každý svůj díl.. Musíš ty sama vědět, zda o toto stojíš…
Jsi v těžké situaci. Společné děti máte? Jinak dědíš ty i všechny manželovy děti rovným dílem, pokud není v závěti něco jiného.
Tak ať se vzdají oni svého majetku ve prospěch svých vnoučat, když tak rozumují.
Ne, neudělala bych to…
" Pro dobrotu na žebrotu".
Věřím, že i tak by Vás za něco pomluvili, kdyby jste se majetku vzdala. ![]()
![]()
@Anonymní píše:
Ne, ty nedostaneš větší část, ty dostaneš úplně stejnou část jako každé z dětí, takže nevidím sebemenší důvod, proč by ses měla nároku vzdávat.
@Anonymní píše:
Protože jestli něco z toho bylo v SJM, tak se napřed vypořádá SJM (= ty polovinu) a až ta manželova polovina se dědí.
Např. ty a dvě děti, nemovitost SJM, ty budeš mít 4/6, děti 2× 1/6.
Jinak podle toho, kde se ten majetek vzal.
Např. pokud manžel dostal od svých rodičů dům, bylo to jeho výlučné vlastnictví a prarodiče chtěli obdařit vlastní potomky, ne manželku, tam by to mohlo být morální.
@Katastrofaobecna Prober se do nového OZ. Manželka a děti dědí rovným dílem.