Chtějí, abych se vzdala dědictví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34393
2.7.20 17:50
@Fišmyš píše:
Dobrý den všichni, rozhodně se ničeho nevzdávat, ať je vše řešeno spravedlivě. Mám aktuálně podobný příběh. Exmanžel odešel k milence, po roce si ji vzal a teď chce po našem prvorozeném synovi ( 20 let ), aby mu u notáře podepsal dohodu o vydědění, mladšího syna (12 let ) to nejspíš čeká o šest let později. Nechápu s jakým člověkem jsem dvacet let v manželství žila :( Pěkný den.

Tak to je mazec, doufám že mu to syn nepodepíše, a ten druhý za pár let taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
2.7.20 19:04
@Anonymní píše:
Holky, tak jsem do toho řízla, řekla jsem, jak to bude a jsem samozřejmě ta nejhorší. Vůbec nechápu, proč jsou děti z prvního manželství víc, než moje dítě :roll:
Že jsi ta nejhorší, tím se vůbec netrap, to je v dědictví vždy někdo, na koho se rádoby ukazuje, špiní atd… Je fajn, že si bojovala za své hnízdo, udělal by to každý. Pomluvy neřeš, ani ty osoby, co je vypouštějí. Musím konstatovat, že to byla od nich v pilotní fázi
naprosto slušná drzost. :cert:
Těmto parazitům je nutné se vyhýbat.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
3.7.20 11:31
@Fišmyš píše:
Dobrý den všichni, rozhodně se ničeho nevzdávat, ať je vše řešeno spravedlivě. Mám aktuálně podobný příběh. Exmanžel odešel k milence, po roce si ji vzal a teď chce po našem prvorozeném synovi ( 20 let ), aby mu u notáře podepsal dohodu o vydědění, mladšího syna (12 let ) to nejspíš čeká o šest let později. Nechápu s jakým člověkem jsem dvacet let v manželství žila :( Pěkný den.

Dohoda o vydědění? To jde tak jednoduše? To ho syn musí hodně milovat a obdivovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
3.7.20 11:46
@Fišmyš píše:

doufám, že syn nic nepodepsal a nepodepíše? Nechápu, jak se může takto rodič zachovat k vlastnímu děcku…I když je dospělé, pořád je to jeho potomek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
3.7.20 12:00
@pe-terka píše:
doufám, že syn nic nepodepsal a nepodepíše? Nechápu, jak se může takto rodič zachovat k vlastnímu děcku…I když je dospělé, pořád je to jeho potomek…

Tak být ve dvaceti syn otce, který mě takto odstřihl, tak by asi následovala řeč: „Milý otče, toto ti nepodepíšu z jednoho prostého důvodu. Ty, abys mi nemusel nic dávat, předpokládám brzy začneš přepisovat majetek na svoji novou ženu a nové děti. Já tak stejně nic nedostanu, s tím počítám. Ale oproti verzi, že bych to tady dneska podepsal, mě bude hřát fakt, že se pak celý život budeš třást strachy, aby tě nová rodina neodstřihla a abys neskončil s úplným hounem. Tak si to odklánění majetku užij a mně dej pokoj, sbohem.“
Ale abych byla spravedlivá, tak něco jiného by bylo, kdyby otec odešel s igelitkou a bývalé ženě a dětem nechal např. dům v hodnotě mnoha milionů, a sám si budoval nový život od základů. Tam bych pochopila, že to, co vybudoval až po odchodu, už chce nechat nové rodině (protože tu starou už zabezpečil).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1721
3.7.20 12:03

Ženy aspoň na dálku vám chci poslat podporu. I když je to velmi těžké a člověk slyší věci, na které se nedá zapomenout. Tak bojujte za práva svých dětí! Nikoho nechcete připravit o to, co mu náleží. Vím jak je to těžké a psychicky náročné.
Né všichni jsou takoví zmetci. My momentálně řešíme, až bude mužově dceři z předchozího vztahu 18 jak formulovat závěť, aby dostala peníze a dům ve kterém žijeme zůstal nám. I přes všechno co nám provedla a že s námi nekomunikuje jsem na svého muže hrdá, že se chová jako chlap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
762
3.7.20 12:11
@zrcadlo píše:
Tak být ve dvaceti syn otce, který mě takto odstřihl, tak by asi následovala řeč: „Milý otče, toto ti nepodepíšu z jednoho prostého důvodu. Ty, abys mi nemusel nic dávat, předpokládám brzy začneš přepisovat majetek na svoji novou ženu a nové děti. Já tak stejně nic nedostanu, s tím počítám. Ale oproti verzi, že bych to tady dneska podepsal, mě bude hřát fakt, že se pak celý život budeš třást strachy, aby tě nová rodina neodstřihla a abys neskončil s úplným hounem. Tak si to odklánění majetku užij a mně dej pokoj, sbohem.“
Ale abych byla spravedlivá, tak něco jiného by bylo, kdyby otec odešel s igelitkou a bývalé ženě a dětem nechal např. dům v hodnotě mnoha milionů, a sám si budoval nový život od základů. Tam bych pochopila, že to, co vybudoval až po odchodu, už chce nechat nové rodině (protože tu starou už zabezpečil).

Dohoda o vydědění neexistuje.

Existuje dohoda o zřeknutí se dědického práva, která působí i vůči potomkům (tedy i za vnuky atd.), pokud se nedohodne jinak.

Záleží velice na okolnostech - s tím zřeknutím a že nebude jednou dědic znamená, že nikdy nebude jako dědic odpovídat za dluhy.
A i kdyby odmítl, tak by to padalo na vnuky.

Takže jako varianta by mohl být proslov: „Milý táto, děkuji Ti za to, že jednoho dne nebudu muset řešit Tvoje dluhy já ani moje děti.“
Ani to otci nebrání, aby v závěti odkázal synovi stejný majetek, jako kdyby dědil.

Ale syn nebude dědic, takže i kdyby otce jeho nová žena s rodinou zatáhli do jakéhokoliv finančnho průs. eru, tak tím nepoškodí děti a jejich děti z původní rodiny.

Není to tak černobílé. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
3.7.20 12:46

@reincarnate Tak jelikož jde defictvi vzdy odmitnout a za deti zadluzene dedictvi odmitne soud, tak tvrzeni, ze je tim chrani pred pripadnymi dluhy je, slusne receno, malicko tendencni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
762
3.7.20 12:54
@j.a.n.i1 píše:
Tak jelikož jde defictvi vzdy odmitnout aza deti zadluzene dedictvi odmitne soud, tak tvrzeni, ze je tim chrani pred pripadnymi dluhy je, slusne receno, malicko tendencni.

I formálně kladné dědictví může dědice zruinovat. Při špatné konstelaci to nezachrání ani výhrada soupisu.

A neodmítá soud, ale opatrovník, takže si můžeš házet kostkou, jestli se bude snažit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
4.7.20 00:37

Zajímavé postřehy, děkuji všem. Zakladatelce přeji hodně sil. Exmanžel nám nechal pouze staré vybavení domácnosti, bydlení nám nezajistil nikdy páč jsme celou dobu bydleli v domě mých rodičů, celý život tajil své příjmy a ze mě dělal blbce. A nejlepší špek na závěr jeho požadavku o zřeknutí se dědictví je věta, že doufá, že jeho prvorozený syn bude mít dostatečnou úroveň na to, aby neobtěžoval truchlící pozůstalé požadavkem o zneplatnění podepsané dohody. Dluhy nemá a kluka chce prostě odříznout. A nemluvě o tom, jakou citovou újmu tomu klukovi způsobil. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová