Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky, zajímá mě Váš názor. Nechci to tu rozebírat do detailů, ale manžel zemřel a čeká nás dědictví. Jeho rodiče chtějí, abych se všeho vzdala ve prospěch dětí (z prvního manželství). Byla byste některá z Vás ochotná to udělat?
jak jste spolu byli dlouho, máte děti? Budovali jste něco společně, nebo je manželův majetek stejný jako před vaším snatkem…? Od toho bych se asi odpíchla, pokud bych chtěla postupovat „morálně“.
Dle zákona máš tuším nárok na polovinu jeho majetku a děti si rozdělí zbylou část. Ale nejsme si zcela jistá.
@divine woman píše:
Omlouvám se a objasňuji. Polovinu majetku ze SJM zdědí manželka a ze zbylé poloviny rovným dílem manželka a všechny manželovy děti.
Ale ona žádnou polovinu ze SJM nezdědí, to je JEJÍ majetek, který není předmětem dědictví..
@anupati píše:
Pokud šlo o dlouhodobý vztah, ve kterém bylo i vaše společné dítě, tak bych se dědictví nevzdala. Přijde mi to velmi zvláštní až hrubý požadavek od prarodičů, v tvé situaci. Je za tím něco? Že majetek komplet vybudoval před tebou a oni mu např. vydatně přispěli? Ale i tak by defacto " obrali" vlastní vnouče ve prospěch jiných vnoučat? Nerozumím.
Nejedná se o majetek v řádech milionů. Jsou to spíš statisíce. Ale mám pocit, že vždy byl takový nevyslovený problém, že si mě manžel našel a tím zradil děti z prvního manželství. Mimochodem poznali jsme se šest let po rozvodu. Takže tímto to možná teď graduje.
@pe-terka píše:
jak jste spolu byli dlouho, máte děti? Budovali jste něco společně, nebo je manželův majetek stejný jako před vaším snatkem…? Od toho bych se asi odpíchla, pokud bych chtěla postupovat „morálně“.
Dle zákona máš tuším nárok na polovinu jeho majetku a děti si rozdělí zbylou část. Ale nejsme si zcela jistá.
ne ona i děti se dělí rovným dílem po vypořádání SJM…
@j.a.n.i1 píše:
@reincarnate Nemá pravdu, píše že z poloviny majetku (tedy po vyrovnání SJM) manželka dostane polovinu a zbytek rovným dílem děti. Tedy ji vychází 3/4 manželka a po 1/8 děti, což pravda není (počítáno na 2 děti, až dodatečně se ukázalo, že jich je víc). Přímo tam píše, že manželka získává 50% z dědictví, což je prostě pitomost (jasně, s jedním dítětem to vyjde).Příspěvek upraven 01.06.20 v 22:01
Jo, máš pravdu, jsem to nečetl pořádně. ![]()
Dědictví po manželovi bych řešila pouze s osobami, co budou součástí dědického řízení. S ostatními bych tuto věc vůbec neřešila.
@Anonymní píše:
Nejedná se o majetek v řádech milionů. Jsou to spíš statisíce. Ale mám pocit, že vždy byl takový nevyslovený problém, že si mě manžel našel a tím zradil děti z prvního manželství. Mimochodem poznali jsme se šest let po rozvodu. Takže tímto to možná teď graduje.
To, že pro někoho jsi byla a nebo pořád jsi,, ta navíc " nemá s tvým nárokem na dědictví nic společného. Prostě bych řekla, že se dědictví nevzdám, nanejvýš ve prospěch společného dítěte. To, že on od rodiny odešel tvá vina není i kdyby jsi byla ta, ke které odešel. Což podle tvého příspěvku nejsi. Nenech v sobě žádným způsobem vyrůstat pocit viny, oni brnkají na správnou strunu. Přeji pevné nervy a přijmi mou upřímnou soustrast
@Anonymní píše:
Je mi to líto, že v takové situaci musíš řešit takové s… No, od stolu se dobře radí…pokud by to šlo, kašli na ně. Stopni každý pokus rozvíjet nějaké debaty na tohle téma. Nic se nesnaž argumentovat, to je zbytečný. Asi bych osobně omezila styky, abych se pro sebe a dítko udržela co nejvíc v klidu. Upřímnou soustrast a nedej se!
Příspěvek upraven 01.06.20 v 22:11
Upřímně mi ani tolik nejde o ty peníze (samozřejmě, teď se budou hodit). Ale spíš o to, že jsme se s manželem milovali a plánovali budoucnost a já si teď připadám, jak kdybych nebyla nikdo. Děti na prvním místě a já jsem jen doplněk k vnoučeti.
@Anonymní píše:
teda já čekala, že je to alespoň několik milionů, nebo nějaké velké hmotné statky ![]()
bych jim řekla, že to nejmladší dítě z toho, co mi připadne chci zajistit… konec tečka, víc bych to neřešila, pokud si milion rozdělíte na 4 díly budete mít každý 250tisíc…, pokud je vás víc, tak to už ani snad nemá cenu řešit ![]()
@Aduš8 píše:
To, že pro někoho jsi byla a nebo pořád jsi,, ta navíc " nemá s tvým nárokem na dědictví nic společného. Prostě bych řekla, že se dědictví nevzdám, nanejvýš ve prospěch společného dítěte.
To bych taky nedělala, není větší pakárna, než správa majetku nezletilce, takže pokud může část jít na ni, tak jen dobře, nikdo neříká, že mu to nemůže časem nechat.
@j.a.n.i1 já to myslela spíš všeobecně, teoreticky by i tohle dítě mohlo být dospělé.
@j.a.n.i1 píše:
Ale ona žádnou polovinu ze SJM nezdědí, to je JEJÍ majetek, který není předmětem dědictví..
Pardon, polovina společného majetku je její a zbytek dědí rovným dílem s dětmi.