Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ted zaběhnu do hlubinne psychologie, ale obcas mam pocit, ze za tim okudlavanim holek na kluka je snaha je zbavit zenske sexuality.
Druha vec je, jaka je k tomuto vede motivace - snaha je ochranit? Nebo zarlivost?
@PaníBovaryová píše:
Ted zaběhnu do hlubinne psychologie, ale obcas mam pocit, ze za tim okudlavanim holek na kluka je snaha je zbavit zenske sexuality.Druha vec je, jaka je k tomuto vede motivace - snaha je ochranit? Nebo zarlivost?
Těžko říct, vůbec nechápu. ![]()
Já měla od mala dlouhé vlasy, nechala jsem si je ostříhat až při prvním dítěti, jak mi na nich pořád visel.. ![]()
A i teď na stará kolena mám pořád vlasy po ramena - na deku do pasu už se na mou duši necítím
, a se svojí sexualitou jsem celoživotně v naprostý pohodě. ![]()
Dceři jsem nechávala dlouhé vlásky taky od malička, vnučka měla několik let úplně dlouhé, až nedávno si (velká holka, první třída, že jo..) vyžádala delší mikádlo.
Jsou to holčičky, tak ať vypadají jako holčičky, a ne jak oškubanej kluk od sousedů, ne? ![]()
@PaníBovaryová píše:
Ted zaběhnu do hlubinne psychologie, ale obcas mam pocit, ze za tim okudlavanim holek na kluka je snaha je zbavit zenske sexuality.Druha vec je, jaka je k tomuto vede motivace - snaha je ochranit? Nebo zarlivost?
Kdyby to byla snaha ochranit, delaly by to matky.
@stinga píše: áááu, také jsem to měla, ovšem na vlastní žádost, nosila jsem dva pletené copánky a neustále jsem chtěla tento střih, tak mamka mi podlehla a šla jsem na hříbka, dědeček a otec ji málem uškrtili za to, hrozně jí to vyčítali, a mně spolužáci až do devítky říkali Satan (hřib satan)
@PaníBovaryová píše:
U nás to byla údržba. Mamka nesnáší dlouhé vlasy a staraní se o ne, ruzne copy nebo culiky neexistuje. Takže jsem byla furt na kluka
@PaníBovaryová píše:
Mamka se s tím nechtěla česat ![]()
@PaníBovaryová píše:
Já jsem stříhala holky do tří let na krátko a opravdu za tím nebyla snaha je čehokoliv zbavovat. ![]()
Já prostě nevidím žádnou přidanou hodnotu pro to, aby malý holčičky měly dlouhý vlasy. Většinou mají ještě jemný chmýří, česat se nechtějí, sponky nosit nechtějí. A stejně z těch culíčků bývají jen takový ocásky. Od tří let mají holky už dlouhý vlasy a účesy podle svýho přání. Vlásky jim už rostly hustý a pevný. Nežárlím na ně, nechci je ničeho zbavovat, jen to pro nás bylo pohodlný.
@Janli píše:
Já jsem stříhala holky do tří let na krátko a opravdu za tím nebyla snaha je čehokoliv zbavovat.
Já prostě nevidím žádnou přidanou hodnotu pro to, aby malý holčičky měly dlouhý vlasy. Většinou mají ještě jemný chmýří, česat se nechtějí, sponky nosit nechtějí. A stejně z těch culíčků bývají jen takový ocásky. Od tří let mají holky už dlouhý vlasy a účesy podle svýho přání. Vlásky jim už rostly hustý a pevný. Nežárlím na ně, nechci je ničeho zbavovat, jen to pro nás bylo pohodlný.
Mluvila jsem spis o starsich holkach, nez o batolatech. Nektere tady vyse psaly, ze je tak strihali celou zakladku.
@PaníBovaryová píše:
Mluvila jsem spis o starsich holkach, nez o batolatech. Nektere tady vyse psaly, ze je tak strihali celou zakladku.
Hlavně, to, o čem píšeš se netýká běžného stříhání dítěte matkou z důvodu údržby, ale neodbytné potřeby montovat se do délky vlasů dítěte, jehož nejsem matkou a jehož matka mi několikrát řekla, že vlasy se stříhat nebudou. Dá se na to koukat tak, jak jsi popsala a je jasné, že mraky lidí se proti tomu vymezí. Ale to proto, že jich se to netýká. Což neznamená, že někdo to tak nemá. Zvlášť někteří totálně umanutí, kteří jsou schopni ostříhat vlasy dítěte za zády rodiče natruc, i přes jeho výslovný zákaz. Tam je opravdu na místě jít i tímto směrem.
@utopia píše:
Hlavně, to, o čem píšeš se netýká běžného stříhání dítěte matkou z důvodu údržby, ale neodbytné potřeby montovat se do délky vlasů dítěte, jehož nejsem matkou a jehož matka mi několikrát řekla, že vlasy se stříhat nebudou. Dá se na to koukat tak, jak jsi popsala a je jasné, že mraky lidí se proti tomu vymezí. Ale to proto, že jich se to netýká. Což neznamená, že někdo to tak nemá. Zvlášť někteří totálně umanutí, kteří jsou schopni ostříhat vlasy dítěte za zády rodiče natruc, i přes jeho výslovný zákaz. Tam je opravdu na místě jít i tímto směrem.
Nekdy to schvalne udela matka i sve pubertalni dceri. Celkem pekne to popisuje Dvorakova ve Vranach.
@PaníBovaryová píše:
Nekdy to schvalne udela matka i sve pubertalni dceri. Celkem pekne to popisuje Dvorakova ve Vranach.
No jasně. Já jsem to spíš myslela tak, že hodně lidí bude psát, že to tak nemá. Ale to neznamená, že se to neděje v rámci jiných rodin (viz třeba situace zakladatelky, kde to fakt není kvůli údržbě a navíc jde o lidi, kteří do toho nemají co mluvit, natož v tom něco činit, nebo to, co popisuje Dvořáková). Já právě souhlasím s tím co píšeš. Děje se to.
@terien píše:
Tak se zase uklidníme. Těžké PTSD určitě nemáš z toho, že si tě někdo posadil na klín a chtěl ti ustřihnout pár vlasů. Co třeba takové očkování, zubař,… to bysme to mohli zabalit všichni. Se nedivím, že se dneska děti hroutí absolutně ze všeho, když se z tohohle udělá trauma
Holka, z tebe bude jednou tchýně jako mandle ![]()
@Atisia píše:
Nějak nevím jestli tomu věřit.
Proč tomu nechcete věřit? Já tohle znám. Tchýně mi cca v 16m dceru ostříhala. Sice „jen ofinu“, ale svou nešikovnosti to udělala tak, že ji střihla i vlásky po stranách. Dceři se vlásky taky kroutily. Samozřejmě po ostříhání se prstýnky dělat přestaly. A nejlepší na tom bylo, že ji přidržovala 5ti letá neteř, protože se samozřejmě bránila. Dodnes mě to neskutélečně štve, protože vzadu krásné prstýnky jak princezna a po stranách rovnéjak hřebíky.
@Liberalissima píše:
Holka, z tebe bude jednou tchýně jako mandle
Už se těším ![]()
Ja si vubec nedovedu predstavit ostrihat dite „bez dovoleni“, ani ze by se moje deti jen tak nechaly. Kdyz jsem byla mala, nas starsi holky mama strihala nakratko. Podle me, aby se to nemuselo cesat, zapletat. A snad urcity pocit konkurence? Me to uz jako malou holcicku mrzelo. Kolikrat si me kdo spletl s klukem. Na zakladce jsem si prosadila dorustani vlasu a pak mi je teta se sestrenici zase ostrihaly: „A nerikej to vasim, uvidis, prekvapime je.“ Prej ze mam ty vlasy jemny osklivy. Sestrenici je pestovali do pasu a dnes je mi taky zpetne jasne, jakou mely motivaci ![]()
Od puberty mam ty vlasy podle sebe, dlouhy ![]()