Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, já jsem měla plánovaného císaře se spinálem a pro mě to byla opravdu pohoda. Jediná hrůza pro mě byla, když jsem čekala na chodbě a slyšela nějakou maminku křičet při normálním porodu, takže chápu co to na tobě zanechalo, já bych u porodu být rozhodně nemohla.
ja musela CR a teda uz nikdy vice,sice bezbolestny porod, ale jak se telo probudi to je na chcipnuti a jeste kdyz ti dr prijde a macka ti bricho aby s tebe vytekla srazena krev..to byla kruta bolest! rvala jsem pres cely pokoj a ze ja vydrzim hodne.Po porodu mi malou nemohly dat, protoze musis asi 12hodin lezet, ale me ji dali a pak jsem mela komplikace a taky jsem jim malem vykrvacela, museli mi davat krev
ja uz cisar nikdy! prvni sla normalne a to nebylo nic o proti cisari
Ahoj, já měla akutního císaře a jsem absolutně spokojená, žádný stres před plánovaným, porod byl rychlý a připadala jsem si jako divák, kterého se to vůbec netýká. Měla jsem pouze spinál (hodinu před porodem jsem jedla, takže celková anestezie nešla). Nebylo to hrozné, třeba zubař je pro mě horší. Nepříjemné bylo cévkování a první postavení.
A 3. týdny po porodu jsme měli sex, což kamarádky co rodily přirozeně nemůžou říct ![]()
Já nevím - být asi u normálního porodu jako pozorovatel tak se taky bojím ještě víc.
Ale musím souhlasit že jsem si vůbec neuměla představit že bych někdy šla na císaře.Měla jsem akutní, bohužel druhý porod stál taky za prd_ malého oživovali takže ted bych plánovaný cs brala.A musím přiznat že se bojím všeho - hlavně o mimi ale na bolest se taky nijak netěším.Už aby to byl za námi.
Myslím že až příjde čas, řekonáš fobii úplně automaticky a prďolku přivedeš na svět přirozenou cestou. Bohužel císař obnáší mnohem víc komplikací, hojení jizvy, nemáš prcka u sebe- horší rozjetí kojení… Třeba moje sousedka má po císaři problémy s jizvou ještě 6 měsíců po
A po prvním císaři je dost veká šance že i druhý bude císař a třetí v podstatě už nepřichází v úvahu… Navíc je tam spousta rizik že při druhým těhu ti praskne děloha, atd… já bych do toho dobrovolně nešla ![]()
každá prvorodička má strach z porodu
jinak pokud bych měla rodit císařem jdu do spinálu
Měla jsem císaře dva, první akutní v celkové anestezi, druhý plánovaný se spinálem, a osobně bych do něj dobrovolně nešla. Ano, ten porod sám o sobě je s císařem pohodička, ale to potom nic moc. Mnoho dní si nemůžeš bez bolesti sednout, takže vstávání v noci ke kojení je celkem hrůza, stejně tak se nemůžeš od srdce ani zasmát nebo uvolněně kýchnout, břišní svaly bolí jak pes. U druhého porodu jsem měla problém s jizvou, hnisalo mi to uvnitř i venku, nakonec se vnitřní jizva zahojila špatně a, pokud bych chtěla další dítě, muselo by se to opět otevřít.
Po normálním porodu, pokud je to bez problémů (a ani u císaře ti nikdo nezaručí, že nebudou následné problémy), jsi zpátky v cajku mnohem rychleji.
Prostě dobrovolného císaře považuju za blbost … je to ne zcela banální operace a může mít různé následky. Zvláště, pokud bys chtěla do budoucna dětí více, tak to, pokud možno, nedělej.
Jinak, při výběru mezi celkovou anestezií nebo spinálem bych brala raději spinál. To si alespoň trošku vychutnáš příchod prcka na svět.
Příspěvek upraven 12.07.11 v 20:36
jsem pro spinál…měla jsem ho a už tak jsem byla nešťastná z toho, že nemůžu rodit normálně a ani tomu porod neříkám…prostě mi vyoperovali děti z těla a dodneška mě to strašně mrzí, že ten zázrak narození neznám, ale aspoň jsem mohla bejt u toho, když je vytáhli a mohla jsem je hned vidět a pohladit! cévka ani napíchnutí páteře nic nebylo, operace samotná až na to jak se mnou lomcovali a děsnej tlak na hrudi byla v pohodě, ale to co přišlo pak…asi jsem sra.čka já nevím, ale mě to bolelo cca 14 dní děsně…nosila jsem si břicho v rukách, chodila v předklonu, lehnout a vstát…děs běs, starat se o dvě děti, kojit…no mazec a když jsem viděla, jak tam ostatní maminy po normálním porodu pobíhaly jak čamrdy…tak jsem záviděla! na boku jsem se vyspala poprvé asi po 3 týdnech, na břiše asi po 3 měsících…císař žádná výhra…ale ten strach chápu. a přeju, at to nemáš takový jako já!
Rodila jsem zatím jen jednou vaginálně, nemůžu tedy srovnat bolest.
Ale znám statistiky komplikací a podle nich bych se rozhodně bála víc císaře. ![]()
Bolest mi v tom případě přijde až druhořadá záležitost, je to dost individuální a zapomeneš na ní při vlastním porodu snáz, než jako pozorovatel.
Jinak k anestezii - opět, osobní zkušenost nemám. Ale u plánovaného řezu se upřednostňuje spinální/epidurální anestezie před celkovou. Jinak jsou to vcelku fofry - mimina musí vyloupnout dříve, než dojde anestetikum přes placentu, aby nebyla pod porodu taky uspaná.
Příspěvek upraven 12.07.11 v 20:40
Moje kamarádka,matka dvou dětí ,měla před vyloděním toho třetího strach z porodu. A to takový,že si vydupala CS.Až bylo po všem,tak mi sdělila,že kdyby věděla,do čeho leze,tak se předem nakope do pozadí,odešle se na vyšetření k psychiatrovi,jestli je duševně zdráva. To,co následovalo po CS by nepřála ani nejhoršímu nepříteli,prostě všchno špatně,bolesti,bez dětátka,problémy s rozkojením… Kdyby si mohla znovu vybrat,přirozený porod je to nejlepší a nejjednodušší,ikdyž to bolí. Ale je to jen pár chvil a pak už všechno v pohodě..
Takže takhle. ![]()
měla jsem dva císaře, po prvním bolest pekelná hrozná, nemohla jsem se v posteli pohnout, nemohla jsem se zvednout, dojít na záchod jsem se snažila oddalovat co to šlo a pak jsem cestou brečela, lezla jsem tam v předklonu a trpěla, po druhém císaři to bylo ještě horší.. rolování dělohy bolí a rolování sešité bolí jako svině
Ja sem se porodu bala uplně přišerne ale až toho druhyho.Takže si umim představit tvoje pocity.Ale věř že ten strach na konec překonaš a až začneš rodit tak ti to už nepřide.Ja měla tak šileny strach že sem si vubec nechtela připustit že už je to tady .Ale malem sem porodila v sanitě.Porod sem měla fakt super rychlí a nezapomenutelny protože sem všechno vnimala a nebyla tak šilene unavena jak u prvniho,tam kdybych měla cisaře tak to vide na stejno
Uvidiš že to zmakneš držim
at maš aspon tak rychli porod jako ja
Zakladatelko já si myslím, že to zbytečně hrotíš. Chyba byla v tom, že jsi byla u porodu. Věř, že až budeš rodit ty, tak to všechno budeš pociťovat úplně jinak a na nějaký porod u kterého jsi byla, si ani nevzpomeneš. Já třeba v těhotenství nemohla koukat na videa z porodů, protože se mi z toho dělalo jednoduše zle a řídila se heslem, že porodili jiní, porodím i já a nepřipouštěla jsem si vůbec nic. Nakonec byl pro mě porod tak úžasný zážitek, že bych šla pár týdnů po porodu klidně znovu. Ta chvilka bolesti zato vážně stojí a hlavně, jakmile bude mimčo venku, všechna bolest je rázem fuč. Porod je naprosto přirozená věc, narozdíl od císaře, který je zásah do organismu. Toť můj názor. ![]()
Já měla bohužel akutního císaře. Hrozně moc jsem chtěla rodit normálně, ale bohužel se to po 36h porodních bolestí zkomplikovalo. Pokud bych si měla vybrat, nikdy bych císaře dobrovolně nepodstoupila. Několik důvodů už bylo řečeno…
1. miminko jem viděla až po 6h od porodu a když jsem se probrala na JIPce, nevěděla jsem co se mi vlastě nrodilo a jestli je malé v pořádku, což bylo to nejhorší. 2. Rekonvalescence po císaři byla dlouhá, bolest byla na každém kroku a s kočárkem jsem vyrazila až po dvou týdnech od porodu jen na pár metrů od domu. 3. Další porod bude bohužel pravděpodobně opět císařem, protože chci druhé mimčo co nejdřív a normální porod by byl kvůli čerstvému zjizvění dělohy riskantní. Takže za mě má císař víc negativ než pozitiv
Pokud ale můžu poradit, nevolila bych celkovou anestezii, abys miminko viděla hned. Hodně štěstí ![]()
stejně tak se nemůžeš od srdce ani zasmát nebo uvolněně kýchnout, břišní svaly bolí jak pes.
Teď se mi to vrátilo, první kýchnutí, to bylo na císaři pro mě zdaleka to nejhorší
Ale zjevně jsem to zapomněla ![]()
Ahoj, mám za sebou 2 porody- 1. přirozený, 2.plánovaný císař se spinálem ze zdrav. důvodu.
Pokud bych se měla rozhodovat jaký byl lepší, tak nevím- každý má svoje.
Přirozený je dlouhý, nevíš kdy to přijde, bolest vnímá každý jinak a navíc může skončit císařem.
Císař probíhal v klidu, díky spinálu jsem si mohla prcka hned pomazlit, ale zase potom jsou bolesti, horší pohyblivost, nemůžeš se okamžitě plnohodnotně o mrňouse postarat a jsi dlouho v rekonvalescenci.
Jediné co vím určitě- pokud znovu císař- jdu zas do spinálu. ![]()
Příspěvek upraven 12.07.11 v 20:48