Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych znát váš názor… Moje nejlepší kamarádka má dvouletou holčičku a tříměsíčního chlapečka. Moc to nezvládá a tak zhruba před měsícem začala dávat holčičku do jeslí, aby měla doma více „klidu“. Jenže holčička je v jesličkách nešťastná, chodí tam s pláčem, počůrává se, doma je smutná. Mě je jí hrozně líto, snažila jsem se jí to rozmluvit, ať to neláme přes koleno a nechává si ji doma, když je stejně doma s malým. Akorát jsme se pohádaly, že prý nevím o čem mluvím, když mám jen jedno dítě ( mám holčičku 2,5 roku) a že bych se určitě zachovala stejně, kdybych byla v její situaci. Jenže já vím, že tohle bych svému dítěti nikdy neudělala
A dnes mi volala známá, co vodí do stejné školky svoje děti, že ráno opět v šatně hrozná scénka, že všichni na tu moji kamarádku koukají dost blbě, protože vědí, že je doma s druhým. Řekněte… přijde vám to normální, jsem opravdu ta, co to nemůže pochopit? Díky za vaše reakce!
Taky to nechápu, ale nemá smysl motat se do života druhým. Snažila jsi se jí to rozmluvit, akorát jste se pohádali.
Chudák holčička
matka to určitě nezvládá to je jisté a těžko říct co s tím můžeš dělat? normální mi to nepříjde
Jenže takové to scény ti může dělat i předškolák a ty budeš s druhým dítětem doma. Těžko soudit. Já byla na mateřské a malá začala též chodit do školky. Bylo to fakt náročný a opravdu to s jedním dítětem nemůžeš objektivně posoudit. Naší malé bylo tedy 3 a půl roku, když šla do školky a malému pár měsíců.
Mně to normální nepřijde a holčičky je mi moc líto
,co je to panebože za matku ![]()
No a malá pláče ve školce celou dobu, nebo jen ráno před maminčiným odchodem?
@gerdala
Ja bych do jesli takto dite taky nedala, ale neudelas nic, je to jeji vec.
@andice píše:
Jenže takové to scény ti může dělat i předškolák a ty budeš s druhým dítětem doma. Těžko soudit. Já byla na mateřské a malá začala též chodit do školky. Bylo to fakt náročný a opravdu to s jedním dítětem nemůžeš objektivně posoudit. Naší malé bylo tedy 3 a půl roku, když šla do školky a malému pár měsíců.
Když dva roky jsou fakt ještě málo, je malinká a evidentně nepřipravená na to, být mimo domov ![]()
Podle mě bylo uděláno co je potřeba - tj řeklas kamarádce svůj názor..víc asi nemůžeš..bohužel, malé je mi líto, já osobně bych toto neudělala nenechala bych ji trápit, nicméně je to na její mamince jak si ji vychovává
Tobě se určitě taky nelíbí, kdyz ti někdo kecy do toho, jak se staras o dvoje děti. A pro dvouleté dítě mi jesle nepřipadají jako trápení. Aspon se socializuje
Není to sice moc ideální, ale já bych se jí do toho nemotala. Zase se pohádáte. Nikdo nemá rád když mají ostatní velkou starost o jejich osobu
@marcellia píše:
Když dva roky jsou fakt ještě málo, je malinká a evidentně nepřipravená na to, být mimo domov
Mýmu broučkovi je 2 a 3/4 a nikomu bych ho nedala
A ještě kdyby brečel
Je fakt malinká, ale jak píšu, těžko soudit kamarádčinu situaci.
Já myslím, že každý je jiný a každý zvládá jinak péči o děti. Co když ta tvoje kamarádka opravdu je vyčerpaná a nedává tu péči o dvě děti zároveň, co když v noci musí hodněkrát vstát k miminku a přes den běhat kolem obou dětí. Takhle teoretizovat na netu a kritizovat druhé je jednoduché, co kdybys jí zkusila nabídnou pomoc, když ti přijde, že je její holčička v jesličkách nešťastná a občas si jí vzít k sobě a pomoct tak kamarádce aby si odpočinula. Já mám taky dvě děti a zvládám to s nima ale nikdy bych si nedovolila soudit druhé a jejich rozhodnutí, zda dát nebo nedát dítě do jeslí nebo školky i když je doma s druhým. Spíš bych uvažovala o konkrétní pomoci kamarádce, např. s tím hlídáním.
@andice píše:
ale dvouleťáček a předškoláček je rozdíl ![]()
a navíc není vina holčičky že maminka měla děti tak brzy po sobě a ted to nezvládá..podle mě to maminka těžce neodhadla na co má a nemá