Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@7.straka otec je OSVČ, momentalne spis v krachu.. A vy mate rezervu aby jste z toho vyzila na 3 měsíce dopředu? Z nemocenské nevim, jak bych to dala dohromady.. Jak už jsem psala výše,nějaká rezerva byla,ale ne na tak dlouho. A nemluvím o rodicaku,ale o mateřské, tu mám mít 18000,– to je trochu rozdíl.
Tak v dnešní době a ještě před vánocemi snad není problém, aby si chlap našel nějakou brigádu, když jste na tom tak bídně.
@Anonymní píše:
@terinka4444 tak hlavně to není necely měsíc, ale pres dva měsíce. Posledni peníze přišli 1.10. A to už me opravdu rozhodi… Jinak rezervu jsem samozřejmě měla,jinak bych nevydrzela az do teď. A naposled to je chyba na jejich straně,to sami přiznali.
ano, naposledy se spletli o jeden den, chyba na jejich straně, a to je jako běžná věc, že prostě když se vyřizují takové papíry, jako přechod na mateřské, rodičáky a podobně, že se prostě mohou splést. Vzhledem k tomu, že jste jim tam dělali bordel s termínama. To se stává běžně, že prostě dokládáš papíry, pokud něco nesedí, tak to prostě dokládáš. Až mají kompletní dokumentaci, pak mají 30 dnů na vyřízení. Takže teď 6.12. dostali správné komplet podklady a tak to řeší. To že dostali špatné podklady, že se jim mění termín porodu, že u tebe na gynekologii jeden píše takový termín a druhý makový termín, za to fakt nemohou na sociálce. Takže si můžeš stěžovat na to, že při takovém zmatku se sekli. Ale nic si tím nepomůžeš. A ano, máme takové rezervy, že prostě nás dva měsíce nepoloží, zvláště nepřijdu-li o ty peníze, protože mi je vyplatí zpětně. Dále to, že otec dítěte nic nevydělává také není úplně jejich chyba a že jsi hlášená 200km jinde, než bydlíš, tak to je tvoje chyba a dokonce to tak ze zákona nemá být už, že máš trvalák jinde, než fakticky bydlíš o 200km. Protože jinak bys tam prostě došla tyhle drobné perepetie, co jsou vcelku běžná provozní papírová záležitost, bys vyřešila raz dva během jedné návštěvy. Teď prostě mají papíry komplet a v pořádku, mají na to 30 dnů. Zkus jí zavolat, zeptat se, jak to má, říct, že ti ty peníze citelně chybí, kdy bys s nimi mohla počítat, kdy mají výplatní termín. Paní by ti mohla odpovědět. I když pochybuju, že by podávali takové informace po telefonu, kde nejde ověřit, jestli jsi to skutečně ty. Ale možná jo.
@terinka4444 ČSSZ je podle sídla zaměstnavatele. Tam trvalý pobyt nehraje roli.
@terinka4444 zamestnavatel ma sídlo v Praze, proto jsem tam vedena i já. To jsem si sama nevybrala.
@terinka4444 ja myslela, že se to řeší v místě OSSZ zamestnavatele (v cervnu jsem to tam resila).
A ty myslíš, že jim nekdo naposílal ty novy TP? To je podle me nesmysl. Nebo to treba doktor posila jeste jednou osobne na socku? Jinak nechapu, že by se domakli zmeny terminu.
@Anonymní píše:
@terinka4444 zamestnavatel ma sídlo v Praze, proto jsem tam vedena i já. To jsem si sama nevybrala.
Prosím tě, jak zjistili na socce ze mas tolik terminu? Ja tomu nejak nerozumím. Mám v žádosti jen jeden.
@1mila2 já nevím, když jsme to pocitali se sestrickou tak vše sedělo… ![]()
@Anonymní píše:
@7.straka otec je OSVČ, momentalne spis v krachu.. A vy mate rezervu aby jste z toho vyzila na 3 měsíce dopředu? Z nemocenské nevim, jak bych to dala dohromady.. Jak už jsem psala výše,nějaká rezerva byla,ale ne na tak dlouho. A nemluvím o rodicaku,ale o mateřské, tu mám mít 18000,– to je trochu rozdíl.
Jako klidně si vylej vztek na mě, když ti to udělá dobře.
Taky sr mi to moc nezdá. Na žádosti je jen jeden datum a nikdo si to u dr neoveruje, tak nevím by mohli zjistit že se měnil termín
@magratka píše:
@terinka4444 ČSSZ je podle sídla zaměstnavatele. Tam trvalý pobyt nehraje roli.
aha, moje chyba, se mi tam zamotalo to OSVČ, jsem to teď dočítala znovu a o OSVČ psala přítel, ne ona. Psala, že musí uhradit zdravotní za pár dnů, takže jsem z toho vydedukovala, že jak jí skončila neschopenka, tak jí naběhla plná činnost OSVČ. Protože jinak nemusí doplácet zdravotní. A taky v tom případě tedy měla nastoupit zaměstnání zpět, protože jí to nenavazuje
prostě je to celé divné
Příspěvek upraven 14.12.18 v 08:47
@Anonymní píše:
@1mila2 já nevím, když jsme to pocitali se sestrickou tak vše sedělo…
no, ona sestřička jaksi nemá takové znalosti jako ta paní, jejíž je to práce. Chyba nebude úplně na sociálce, prostě stačilo poslat od doktora jeden termín porodu, od toho můžeš nastoupit 6-8 týdnů, vybereš si sama kdy v téhle době. Tam jako není celkem co splést, když neuděláte s gynekologem zmatky v terménech porodu. Sociálka nijak nekontroluje, jestli termín porodu, co napsal doktor nebo jeho sestřička do žádosti je správný nebo ne. Bere se to jako fakt. Zrovna tak nástup na mateřskou si určuješ ty, neurčuje ho sociálka, jen musí být v zákonem daném období. Není na tom celkem nic moc k počítání. Takže jste tam udělali zmatky změnou těch termínů porodů spolu s tím, že jsi pravděpodobně chtěla nastoupit v nejbližším možném termínu, takže těch 8 týdnů, kde hraje roli o jeden blbý den. Dále něco o doplácení, z toho jsem já vyvodila, že jsi také OSVČ, pokud nejsi, tak nic nedoplácíš, protože po část měsíce jsi pojištěná státem, a tím se to vztahuje na celý měsíc. Doplácí pouze OSVČ.
@Anonymní píše:
@1mila2 já nevím, když jsme to pocitali se sestrickou tak vše sedělo…
To je divný. Jestli vám to sedělo (predpokladam 8tydnu pred TP), tak na socce nemohli zjistit zadnej problem. Oni nezjisti datu porodu, takže jak by zjistili, že ho nekdo změnil. Pořád myslim, že je problém jinde. Jestli to na žádosti sedělo, tak bych fakt znovu volala a ptala se co se jim nezda. Jaky mas teda termin? Nespocitala jsi to teda fakt nejak blbě?
@Anonymní píše:
a musím si uhradit zdravotní za tech par dni,
I toto je zmatené, zakladatelka je stále zaměstnaná a kdy má nástup na MD nehraje roli.
@Anonymní píše:
@Lambisko bohuzel pan doktor zrovna ten termín zmenil v době,kdy jsme podavali zadost. Sestricka nevedela,který termin,tak tam prostě nějaký napsala.. To mi samozřejmě bylo sdeleno az potom,co byla zadost podána. Ani jsem nevedela,ze mi změnili termín.
Tohle bude nějaká pohádka… na žádosti je datum a ten jsi odevzdala na OSSZ a ten platí. Co přesně znamená to „změnili mi termín“? Jako v jaké evidenci? U sebe v kartě? Každá sestra od gynekologa ví o nástupu na MD 6 až 8 týdnů před porodem a každá ví, že MD navazuje na ukončení pracovní neschopnosti. Takže to nejspíš bude jinak. Podle mě jsi zjistila, že ti chybí něco do 270 dní pojištění v posledních 2 letech a začali jste hýbat s termínem porodu. Nebo něco na ten způsob, event. že nestačila ochranná lhůta, v tomto případě se to často také posunuje, aby měla matka nárok na mateřskou.