Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, svůj dotaz směřuji k účetním, věřím, že mi některá poradíte.
Dělám teď Daň. přiznání manželovi (OSVČ) za rok 2012 a zjistila jsem, že ve 2. čtvrtletí daň přiznání k DPH jsem udělala chybu. Budu muset podat opravné daň přiznání. To jen označím „opravné“ a zašlu na finančák, nebo musím dát nějaké vyjádření.
Ještě mám jeden dotaz. Našla jsem manželovi faktury z konce roku 2012 (je to bordelář
), ty jsem do posledního čtvrtletí nedávala a opravné kvůli tomu dělat nechci, můžu je dát do toho 2. čtvrtletí, u kterého stejně opravné musím udělat?
Díky moc za rady
.
Podej opravné přiznání za druhé čtvrtlení, vyjádření žádné k tomu dělat nemusíš. JInak faktury ze čtvrtého čtvrtletí samozřejmě do druhého čtvrtletí vůbec nepatří, takže budeš muset udělat opravné i za čtvrté čtvrtletí.
@Colombina
Ok díky. Já si právě tak matně vzpomínám, že nám jednou na nějakém školení říkala paní účetní, že pokud něco zapomeneme zaúčtovat, můžem dát do následujícího, ale takhle zpětně by to byla hloupost, to máš pravdu.
Opravné za 4. čtvrtletí dělat nebudu, je to pár tisíc, placeno hotově, tak je prostě vyhotím a hotovo
.
No - vzhledem k tomu, že opravné lze podat pouze do termínu pro podání, bude se jednat o dodatečné, ne o opravné…
Bude to dodatečné přiznání přesně jak píše želvička28, dělá se to rozdílem. Jinak co se týče těch dalších dokladů, tak je dej klidně do tohoto čtvrtletí, můžeš to dávat až rok zpětně, pokud se třeba nejedná o přenesenou daňovou povinnost.
@želvička28 @martinka456
holky a prosím Vás, to dodatečné se rozdílem dělá konkrétně jak? To v programu (mám Money S3) normálně tu fakturu smažu, ale její odstranění neprovedu (tzn. bude škrtnutá, ale bude tam pořád vidět) a pak tam vložím jinou?
Nevím, jak v programu, ale prostě v daňovém přiznání to tam budeš mít příslušnou částku minusem či plusem
@martinka456 píše:
Nevím, jak v programu, ale prostě v daňovém přiznání to tam budeš mít příslušnou částku minusem či plusem
Tzn. že se to projeví v posledním řádku Rozdíl oproti poslední známé daň povinnosti při podání dodatečného daň. přiznání. Tam se asi projeví to +-.
Díky, zkusím a uvidím, co mi ten program „vyplivne“
.
Jenom upozorním, že pokud Ti vyjde daň nižší než v řádném přiznání nebo bude nulová, pak je povinnost podat s dodatečným přílohu, kde budou popsány důvody pro jeho podání.
@Hanula1212 OK, radši nějaké vysvětlení napíšu, ať to nedělám dodatečně na etapy.
Určitě to bude dodatečné a alespoň u nás chtějí vždy vysvětlení…stačí jedna věta, ale na tom papíru trvají
No protože ono je to vysvětlení podle zákona povinná příloha!
Dobry den,
muzete mi prosim poradit. Za zari jsem podavala priznani k DPH, ovsem udelala jsem chybu ve vypoctu DPH a ted budu muset podat dodatecne opravne priznani. Vubec se ale nevyznam v tom, jak formular vyplnit.
Puvodni udaje - zaklad dane 930 Kc, dan 140 Kc. Po oprave se zaklad nemeni, jen dan bude 195 Kc. Pise se, ze mam uvadet jen rozdil, to tedy znamena, ze do priznani uvedu jen rozdil dane, tedy 55 Kc?
Dobrý den,
prosím o radu. Dnes dorazil dobropis. Zaevidovala jsem jej a mám ještě dnes vystavit opravné přiznání k DPH nebo již dodatečné?
Termín odevzdání DPH je 25.4., ovšem + 5 dní. Týká se těch 5 dnů „k dobru“ i opravného přiznání?
Díky, LL