Čím nahradit cukr při pečení?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9670
15.7.23 13:35

Čím nahradit cukr při pečení?

Určitě se tu najde spousta šikovných pekařek a cukrářek a třeba mi některá poradí - čím nahradit část cukru při pečení - nejakou nesladkou „hmotu“, ktera ma podobné technologické vlastnosti? Nechci nahrazovat cukr úplně, jen snížit množství třeba na polovinu a to z toho důvodu, že většina receptů je moc sladká.
U kynutých a litých těst mám vyzkoušeno, že to docela jde, snížit na půlku. Ale třeba u třeného nebo piškotového těsta to nefunguje (ani nahradit množství cukru stejným/podobným množstvím mouky, aby byl zachovaný poměr suché/mokré). Nějaký tip?

Příspěvek upraven 15.07.23 v 13:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24617
15.7.23 13:38

Co třeba stévie? Kokos?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
15.7.23 13:40
@lucad77 píše:
Co třeba stévie? Kokos?

Stévii určitě ne, mně nevadí že je cukr kalorický, ale to, že je sladký, což je stévie taky. Kokos by možná šel :think: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
15.7.23 13:42

Javorový sirup

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
15.7.23 14:29

Kokosový cukr? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7276
15.7.23 14:36
@Jahru píše:
Určitě se tu najde spousta šikovných pekařek a cukrářek a třeba mi některá poradí - čím nahradit část cukru při pečení - nejakou nesladkou „hmotu“, ktera ma podobné technologické vlastnosti? Nechci nahrazovat cukr úplně, jen snížit množství třeba na polovinu a to z toho důvodu, že většina receptů je moc sladká.
U kynutých a litých těst mám vyzkoušeno, že to docela jde, snížit na půlku. Ale třeba u třeného nebo piškotového těsta to nefunguje (ani nahradit množství cukru stejným/podobným množstvím mouky, aby byl zachovaný poměr suché/mokré). Nějaký tip?Příspěvek upraven 15.07.23 v 13:52

Tak ja ubíram cukr i u pískotovych a trenych test a nedělá mi to žádný problém. Taky nemusím preslazene koláče. Peču že spaldove nebo zitne mouky. A případně jak je to řídké bych dala malinko mouky navíc. Ale těsto stejně vyliju na plech tak když jr řidci nevidím problém.
Chystám se teď na tento kolac

https://www.rohlik.cz/…-s-drobenkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20858
15.7.23 15:28
@Jahru píše:
Určitě se tu najde spousta šikovných pekařek a cukrářek a třeba mi některá poradí - čím nahradit část cukru při pečení - nejakou nesladkou „hmotu“, ktera ma podobné technologické vlastnosti? Nechci nahrazovat cukr úplně, jen snížit množství třeba na polovinu a to z toho důvodu, že větš :kytka: ina receptů je moc sladká.
U kynutých a litých těst mám vyzkoušeno, že to docela jde, snížit na půlku. Ale třeba u třeného nebo piškotového těsta to nefunguje (ani nahradit množství cukru stejným/podobným množstvím mouky, aby byl zachovaný poměr suché/mokré). Nějaký tip?

Prostě uberes ten cukr. Manželka to ničím nenahrazuje. Spousta receptů je tak přeslazených, že mě trnou zuby z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68920
15.7.23 15:49

Chápu dobře, že ti jde jen o tu hmotu, aby konzistence těsta zůstala stejná a přitom to bylo výrazně méně sladké? V takovém případě prostě ubírám cukru na půlku, on tam nemá takovou „výplňovou“ funkci jako třeba mouka, cukrem - na rozdíl od mouky - nezahustíš. Veškeré alternativy cukru jsou více či méně podobně sladké, jako něco má sladivost třeba 0,8, ale to už není znatelná změna, navíc spousta těch zdravějších sladidel typu xylitol nebo erytriol má ve větším množství projímavé účinky. Kokos krom toho, že změní chuť, tak taky hodně saje, zvlášť z kokosové mouky ve větším množství je to pak takové hutné a suché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
15.7.23 16:21
@Cenarius píše:
Prostě uberes ten cukr. Manželka to ničím nenahrazuje. Spousta receptů je tak přeslazených, že mě trnou zuby z toho.

Jenže na některá těsta to nefunguje. Jako ano, upeče se to, je to jedlé, dobré, ale… struktura je trochu jiná. Je to třeba míň nadýchané. Jsou těsta, kde to nevadí, třeba kynuté, kde stačí malá lžička pro kvasinky. Ale třeba v piškotovém změna poměrů dělá bordel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
15.7.23 16:23
@ugluk píše:
Chápu dobře, že ti jde jen o tu hmotu, aby konzistence těsta zůstala stejná a přitom to bylo výrazně méně sladké :,( ? V takovém případě prostě ubírám cukru na půlku, on tam nemá takovou „výplňovou“ funkci jako třeba mouka, cukrem - na rozdíl od mouky - nezahustíš. Veškeré alternativy cukru jsou více či méně podobně sladké, jako něco má sladivost třeba 0,8, ale to už není znatelná změna, navíc spousta těch zdravějších sladidel typu xylitol nebo erytriol má ve větším množství projímavé účinky. Kokos krom toho, že změní chuť, tak taky hodně saje, zvlášť z kokosové mouky ve větším množství je to pak takové hutné a suché.

Ano, přesně o to mi jde :). Já taky ubírám, ale v některých typech těsta to prostě není ono. Ne chuťově, ale konzistencí, strukturou. Náhradní sladidla nechci, protože mají jinou chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68920
15.7.23 16:48

@Jahru jako což o tu chuť - já zjistila, že když je smíchám, tak dokážu získat chuť „no vidíš, dalas tam cukr a hned to chutná normálně“, já nahrazuju kvůli eliminaci jednoduchých sacharidů (ať si dá cukrovkář aspoň kousek, byť samozřejmě ve chvíli, kdy je to plný mouky, nic moc extra to stejně není). Ale cukr se prostě jinak chová, no. V receptu „našlehejte vejce s cukrem“ mě prostě nenapadá, čím nesladkým cukr nahradit. Cokr se v tekutinách rozpustí, sladká voda je furt stejně tekutá, ale přidat do ní mouku, kokos či cokoliv, tak ji to zahustí. Na druhou stranu nahradit to nějakým sirupem, tak je to sladké pořád stejně, ale zas tekutější - takže tam jiné tekutiny ubrat… Ale třeba piškot sám o sobě přeslazen být nemusí a obvykle se něčím promazává. Takže já dávám do piškotu třeba krém šlehačka plus mascarpone a cukr absolutně žádný, to stáhne celkovou sladkost. Zatím si nikdo nestěžuje, teď jsem pekla do práce mrkvový dort (což samozřejmě není piškot) - půl cukru do těsta a krém zcela bez něj - a lidi si chodili přidávat.
Nebo místo upravování osvědčených receptů zkusit zaexperimentovat a najít recepty, které jsou primárně na to málo cukru stavěné a ozkoušené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1478
15.7.23 16:56

Jednu dobu jsem se taky snazila udelat zdravejsi verzi babovky z treneho testa, ale myslim, ze ten cukr se prave moc nahradit neda, pokud ti jde o strukturu. Zkousela jsem nahradit erytritolem, ale bez uspechu. Holt teda davam jen mene cukru a vice kypridla, pridavam naslehanou slehacku, a je dobra…ale prave trene testo to proste bez toho sileneho mnozstvi cukru nebude. Ten kokos podle me neudela dobrou strukturu v teste…ale zdravejsi to urcite bude ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
15.7.23 17:03
@Jahru píše:
U kynutých a litých těst mám vyzkoušeno, že to docela jde, snížit na půlku. Ale třeba u třeného nebo piškotového těsta to nefunguje (ani nahradit množství cukru stejným/podobným množstvím mouky, aby byl zachovaný poměr suché/mokré). Nějaký tip?Příspěvek upraven 15.07.23 v 13:52

Nevím, při pečení dávám vždy o pulovinu méně cukru, než je v receptu. Peču z fruktózy, manžel diabetik.
Třeba do lívanců, nebo palačinek cukr nedávám vůbec.
Na strukturu to vážně vliv nemá :nevim:
Jediné co z fruktózy nikdy nevyskeham je sníh s bílku s cukrem třeba na zdobení perníčků…
Pokud to chceš mít nadýchaný, tak déle slehej vajíčka/ žloutky ( podle receptu)

• Citovat
  • Upravit
952
15.7.23 17:24

@Anais Brno
Já kdysi dávno taky pekla z fruktózy. Ono to tak svádí - hroznový cukr. Ten je určite zdravější. Jenže v ovoci je ho málo a naše tělo nemusí řešit, co s přebytky (pokud nepijeme množství ovocného džusu denně). Pak jsem četla o tom, jak těžce nedává naše tělo přebytky fruktózy, jak kromě jiného z něho tučnějí játra. Jak škodí zejména cukrovkářům.
Fruktóza byl kdysi hit, o kterém se zjistilo, že je jako přidané sladidlo jed, stejně, jako transmastné tuky, kterých byla kdysi „zdravá“ Rama svého času plná.
Přečti si něco o fruktóze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
15.7.23 17:30
@Anais Brno píše:
Nevím, při pečení dávám vždy o pulovinu méně cukru, než je v receptu.

Peču z fruktózy, manžel diabetik.

to je hodně špatně pro diabetika, je to rychlý cukr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí