Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nejsem velký fanoušek masa. Jsou určitá jídla, která si bez masa představit neumím, ale jinak ho nevyhledám. Všimla jsem si však, že když si dám masité, tak mě víc zasytí a nezvládnu ani dojíst přílohu a zeleninu. Čím lze nahradit maso, aby stejně zasytilo? Například zvyknu připravovat sójové kostky, ale nemají až takový efekt jako maso. Případně tipy na jídla, která zasytí i v malém množství a nejsou tak kalorické? Děkuji
Finta je v bílkovinách. Bílkoviny hodně zasytí a hlavně ten pocit sytosti udrží, komplexní sacharidy taky, takže když vynecháš maso, musíš jídlo seskládat z jiných bílkovin a vhodných příloh. Sama na sobě vidím, že když si dám třeba těstoviny jen se zeleninou, tak nenasytí tolik, jako když do nich přidám cottage.
Tak maso jsou bílkoviny, tak ho musíš nahradit jinými bílkovinami. Luštěniny, vejce, mléčné výrobky….
Bílkoviny můžeš nahradit, když nejíš maso, buď náhražkami Garden Gourmet nebo luštěniny, celozrnné potraviny, oříšky a oříšková másla, tofu, tempeh, čočkové burgery nebo dělám sójové karbanátky ze sójového granulátu, jogurty, chia pudinky, ovesné kaše na sladko nebo na slano.
Hlad nedělá jen málo bílkovin, ale i použití potravin s vysokým glykemickým indexem.
Proč chceš něco co zasytí a obsahuje málo kalorií? Pro vegetariány/vegany atd. právě platí že když vynechávají maso nebo prostě živočišné potraviny s vysokou kalorickou hodnotou, tak právě se ve stravě neomezují a naopak musí o to jíst více.
Cokoliv s bílkovinami. Buď můžeš jít cestou jiných živočišných produktů (vejce, mléčné výrobky), pak luštěnin (fazole, čočka, sója-tofu, tempeh…) nebo třeba různé produkty dělané z hrachové bílkoviny, pšeničné bílkoviny (např. Ceria mouka), seitan a tak dále.
Klidně můžu dát konkrétnější tipy, jen musíš napsat, co by sis tak představovala. ![]()
Příspěvek upraven 02.09.25 v 19:29
@PaníBovaryová píše: Více
souhlas… ovšem ty noci po fazolích nemusí být vždy romantické… ![]()
a to luštěniny máčím hodně, vodu slívám pryč..
@natalia_sem píše: Více
Mě třeba nejvíc zasytí veganské jídlo.
Finta fň jsou bílkoviny. Nejsem si teď jistá, které se štěpí rychleji, jestli živočišné nebo rostlinné.
Jak už psaly holky výše, pokud chceš nahradit maso něčím jiným, to něco musí mít dostatek bílkovin, aby tvoje tělo nestrádalo. Ja si kromě masa dávám jodne luštěniny - cizrna, čočka, fazole. Mam rád i tofu.
Jinak kdyz jsem přecházela z kravských mléčných výrobků na rostlinné, vždy to jídlo bylo “lehčí”. Kdyz jsem použila do jídla sojovou smetanu, jídlo se zjemnilo jako u klasické smetany, jen nebylo takové “těžké”.
Maso nahradis velice blbe… Zalezi co rovis, ak nijako extra nesportujes tak hrach, soja, bob, sosovica, jahle… ale aj tak budes mat problem to dotiahnut. Ak sportujes tak „jednoducha“ odpoved je nie
zlozitu si ked tak dohladaj sama…
A chces nahradit maso v konkretnim receptu nebo ti staci bilkovina prilohou? Ve druhem pripade bych dala misto masa třeba rybu, jinak dnes uz existuje spousta mahrazek masa z ruznych typu rostlinnych bilkovin, takze se da vybrat. A tady je hlavne treba tu náhražku dobre ochutit a nebat se dat treba vic koření a tuků - oleje, tuk totíž nese chuť.