Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj. Prosím, máte doma některá manžela či přítele, který dělá se dřevem? Potřebovala bych natřít něčím jasanovou desku na stůl. Potřebuji to zakonzervovat opravdu dobrým nátěrem, protože to bude vystaveno slunci a dešti, tak aby to vydrželo, nezateklo do ní a hlavně aby se to neoloupalo. Prosím, můžete se zeptat doma a dát mi nějaké typy, čím to natřít? Nechci barvu, ale lak, aby byla zachována přírodní barva. Předem moc děkuji.
![]()
Ahoj,
tak já bych Ti na ven lak vůbec nedoporučila- dřevo uzavře a nemůže pak na větru a dešti pracovat a následně se lak loupe a praská.
Na ven se používají lazury- např. Bondex, Oversol, Xyladekor…- jsou barevné i bezbarvé.
A pohlídej si, abys k nim koupila i impregnační základ.
Vosk a olej bohužel musíš častěji přetírat- aby byla vrstva opravdu kvalitní mělo by to být cca každý rok, lazury též musíš obnovit, ale není to nutné tak často. ![]()
A co takhle to napustit klasickým rostlinným olejem? Něco jsem o tom slyšela, ale na netu jsem o tom nic nenašla. Nemáte některá vyzkoušené?
Tak tím jsme dělali kdysi palisády na chatě a nejsem toho velkým zastáncem.
1. i po 20ti letech to fakt divně páchlo
2. i po dvaceti letech to bylo mastné
3. dřevo se časem rozpadalo a vlivem oleje lákalo všelijaké breberky
4. dřevo razantně zmnilo časem barvu na pěknou černou ![]()
@romcaonca píše:
Tak tím jsme dělali kdysi palisády na chatě a nejsem toho velkým zastáncem.
1. i po 20ti letech to fakt divně páchlo
2. i po dvaceti letech to bylo mastné
3. dřevo se časem rozpadalo a vlivem oleje lákalo všelijaké breberky
4. dřevo razantně zmnilo časem barvu na pěknou černou
Moc děkuji za příspěvek, už mám jasno, že to tedy klasický rostlinný olej nebude.Jdu koukat po fermeži nebo něčem takovém podobném. Děkuji Blanka
Ahoj, budu potřebovat pracovat se lněnou fermeží, myslíte, že v těhotenství můžu? tak sobota a neděle odpoledne. Mám si koupit nějakou roušku?