Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ahoj..
i já připojím svoji zkušenost teď z května - Kačka byla taky KP, a otočit se nechtěla, ale protože ji odhadovali, že bude malinká, nechávali ji „růst“, předoperační vyšetření jesm měla vyběhaná od 38.tt. a pořád po týdnu kontroly a pořád stejná fráze, tak zas za týden maminko! Děs… smířená jsem s tím byla, i když mě to mrzelo, syna jsem rodila normálně… při poslední poradně 40+2 a následném utz zjistili, že má šňůru 3× kolem krku (dva dny předtím se v břiše neskutečně mlela, až jsem šílela!!!) tak jsem byla hospitalizována a druhý den se šlo na věc.. rodila jsem v Pze na Bulovce, tam o tatínkovi u sekce nechtěli ani slyšet, byl na chodbě… píchli epidurál, celkovou jsem nechtěla, a začlo se.. mimčo bylo snad za tři minutky venku, pak se lopotil se mnou, páč jsem měla komplikace s vrostlou placentou, takže jsem skončila v celkové … ale to už je jiná..
není to hrozné, 24h na jipce, s cévkou, což je pohoda, když ji pak vyndali, bylo to horší
… u druhého je hrozné zavinování dělohy, ale to se tě asi netýká, jinak bych císaře shrnula vcelku pohodovým, břicho se zas tak hrozně nenamáhalo, čekala jsem to horší..tak shrnu román, neboj se, i tři dny si můžeš snad říct, že mimčo na noc chceš ještě odvézt, ať ti ho hlídaj.. dá se to, opravdu… hodně štěstí a mlíčka!
lumáťa píše:
Byla jsem těhotná 2× a 2× bylo mimi hlavičkou nahoru. S císařem jsem se nesmířila.
Zjistila jsem si o tom vše. Že rodit koncem pánevním je přirozené a že tady už to nikdo rodit neumí. Jediní, kde to umí rodit je Vrchlabí. Takže jsem 2× rodila ve Vrchlabí, i když to mám 150km daleko a porod byl krásný zážitek. Oba porody byli bez lékařského zásahu, naprosto přirozené, a já se tam v pordonici cítila jak ve wellnes hotelu
super, gratuluju! na Bulovce mi řekli, že by do toho šli, já jsem na to byla skoro připravená.. dopadlo to jinak ![]()
Tak já jsem na tom byla stejně. Je to 4 týdny co jsem rodila císařem kvůli KP a taky v Nymburce. Taky to bylo 38tt a jsem za to ráda. Malá byla pooměrně malinká a i tak jim nešla ven. Na sále mohl být i manžel, všichni byli na nás hodní. Neměj strach.
marieondatra píše:lumáťa píše:
Byla jsem těhotná 2× a 2× bylo mimi hlavičkou nahoru. S císařem jsem se nesmířila.
Zjistila jsem si o tom vše. Že rodit koncem pánevním je přirozené a že tady už to nikdo rodit neumí. Jediní, kde to umí rodit je Vrchlabí. Takže jsem 2× rodila ve Vrchlabí, i když to mám 150km daleko a porod byl krásný zážitek. Oba porody byli bez lékařského zásahu, naprosto přirozené, a já se tam v pordonici cítila jak ve wellnes hotelu
U nás v nymburce KP nerodí. Vím, že se může rodit přirozeně, ale gynekolog mi říkal, že ne u prvorodičky. Že riziko komplikací je hodně vysoké. Je to těžké vybrat si, co je nejlepší. To mám obvolávat porodnice, kde mě porodí KP přirozeně? Měla bych stejný strach z toho jako z císaře.
Rodila jsem císařem po spont. odtoku plodovky v 37+1. O přirozeném porodu se ani neuvažovalo (navíc mám za sebou gyn. operaci). Aby bylo mimi co nejvíc připravené, nechali mě tam vyhekat kontrakce hezky do konce ![]()
Trpaslíček píše:
Tak já jsem na tom byla stejně. Je to 4 týdny co jsem rodila císařem kvůli KP a taky v Nymburce. Taky to bylo 38tt a jsem za to ráda. Malá byla pooměrně malinká a i tak jim nešla ven. Na sále mohl být i manžel, všichni byli na nás hodní. Neměj strach.
A jak často ti nosily malou ke kojení? A kdo tě operoval, primář? Mě to čeká za týden, začátkem října, to bude 39.tt, a dali ti na výběr termín?
Ahoj já jsem rodila císařem z důvodu KP před 6ti týdny. Důvodem k císaři bylo právě to, že jsem se ještě ani ve
39tt moc neotvírala a než by k tomu došlo, mohlo by miminko víc narůst a pak už by byl přirozenej porod stejně moc rizikovej.
Měla jsem úplně stejné obavy jako ty. Do císaře se mi vůbec nechtělo, ale jak mi ho doktor navrhl, nějak se mi ulevilo - asi mě hlavně tížilo to, že jsem měla rozhodovat o něčem, u čeho jsem nevěděla co je lepší varianta. Další problém byl, když už císař, jakou zvolit anestezii. Nakonec opět bylo rozhodnuto za mě, tím, že mě rodil už starý doktor, který má asi raději pacientky v limbu, takže jsem byla v celkové narkoze.
Po operaci jsem se probrala hned po převozu na JIP, pak jsem ještě asi na hodinu usnula a potom už jsme vesele žvanily se spolupacientkou. Děti nám nosili po 3 hodinách na krmení. Druhý den nás převezly na normální odd. a už jsme měly děti u sebe, jen na noc si je vzaly sestřičky k sobě. Já jsem ani neměla potíže s hojením jizvy, břicho sice pár dní trochu bolelo, špatně se mi vstávalo z postele, ale dalo se to zvládnout, (jizva po normálním porodu mě bolela taky a sedět jsem nemohla ještě alespoň 14 dní po porodu). No a malou hned po porodu ukázali manželovi, takže sama tam nebyla. Nakonec jsem se ze zprávy pro OL dočetla, že malá měla šňůru kolem krku (což byl ten důvod, proč se neotočila) a přirozený porod by mohl být dost rizikový pro malou.
Držím pěsti, ať to dopadne jako u nás, protože já si na císaře opravdu nemůžu stěžovat - i když bezdůvodně bych si ho taky nikdy nezvolila.
Já jsem na tom byla jako ty, nejdřív jsem se připravovala na normální porod, psychicky myslím, dcera byla stále KP a já jí přemlouvala a přemlouvala, protože jsem měla míň plodovky, otočit se nedokázala a já se s tím nakonec začla smiřovat, když už mi byl určen termín (38+2), stejně si dcera řekla, že půjde dřív o týden
, císař byl v pohodě, jako všechno potom (rekonvalescence, kojení atd).
Po druhé jsem si toho císaře dokonce vnitřně přála (už jsem věděla, do čeho bych šla)…nakonec jsem ho měla, porod nepostupoval a jizva nebyla tak silná, jak se zdála. Nikdy jsem nerodila přirozeně, ale v obou případech jsem měla kontrakce, po druhé dost silné, nicméně nemám srovnání. Císaři jsem ale prošla celkem v pohodě, tak držím palce, ať jsi taky v pohodě!
Jo a mám známou, která měla plánovaného císaře na 39+ něco, už nevím a nestihli to..mně to přijde zase docela riziko plánovat císaře až po 38tt…
Já jsem rodila před rokem taky císařem pro KP v 38+6tt.Posledních 14dnů jsem mívala poslíčky a hrozně se bála,že se porod rozjede.Doktor říkal,že kdyby se mi cokoliv nezdálo,okamžitě do porodnice.Aby se mi nerozjel přirozený porod.
Jak už tu někdo psal,bolí to,ale dá se to tak nějak zvládnout.I když po probuzení z narkozy jsem si myslela,že je to moje poslední chvilka
Na druhej den,mi sestřičky pomohli na wc,sudnali cévku,omyly mě…Bolet byla den ode dne menší a menší.
janca84 píše:Švagrová měla také KP a ve 38tt ji praskla voda a šla normálně na císaře. Proč se nesmí rozjet porod? V nbk dávaj spinální anestezii a jsem ráda, nebudu cítit jen nohy, jinak budu při vědomí.
Já jsem rodila před rokem taky císařem pro KP v 38+6tt.Posledních 14dnů jsem mívala poslíčky a hrozně se bála,že se porod rozjede.Doktor říkal,že kdyby se mi cokoliv nezdálo,okamžitě do porodnice.Aby se mi nerozjel přirozený porod.
Jak už tu někdo psal,bolí to,ale dá se to tak nějak zvládnout.I když po probuzení z narkozy jsem si myslela,že je to moje poslední chvilkaNa druhej den,mi sestřičky pomohli na wc,sudnali cévku,omyly mě…Bolet byla den ode dne menší a menší.
fishmanka píše:janca84 píše:Švagrová měla také KP a ve 38tt ji praskla voda a šla normálně na císaře. Proč se nesmí rozjet porod? V nbk dávaj spinální anestezii a jsem ráda, nebudu cítit jen nohy, jinak budu při vědomí.
Jak už tu někdo psal,bolí to,ale dá se to tak nějak zvládnout.I když po probuzení z narkozy jsem si myslela,že je to moje poslední chvilkaNa druhej den,mi sestřičky pomohli na wc,sudnali cévku,omyly mě…Bolet byla den ode dne menší a menší.
Prý kdyby mimčo sestoupilo do porodních cest,bylo by na císaře pozdě? ![]()
janca84 píše:fishmanka píše:Prý kdyby mimčo sestoupilo do porodních cest,bylo by na císaře pozdě?janca84 píše:Švagrová měla také KP a ve 38tt ji praskla voda a šla normálně na císaře. Proč se nesmí rozjet porod? V nbk dávaj spinální anestezii a jsem ráda, nebudu cítit jen nohy, jinak budu při vědomí.
Tak mi názory hodně pomohly, jsem už klidná. Lepší císař, než riskovat zdraví miminka. V pondělí si stejně už musím jít domluvit termín. Je to zvláštní vědět, kdy malý příjde na svět a rozhodnout o tom. Děkuji moc všem za názory a rady. Snad vše dopadne dobře.
fishmanka píše:janca84 píše:Tak mi názory hodně pomohly, jsem už klidná. Lepší císař, než riskovat zdraví miminka. V pondělí si stejně už musím jít domluvit termín. Je to zvláštní vědět, kdy malý příjde na svět a rozhodnout o tom. Děkuji moc všem za názory a rady. Snad vše dopadne dobře.fishmanka píše:Prý kdyby mimčo sestoupilo do porodních cest,bylo by na císaře pozdě?janca84 píše:Švagrová měla také KP a ve 38tt ji praskla voda a šla normálně na císaře. Proč se nesmí rozjet porod? V nbk dávaj spinální anestezii a jsem ráda, nebudu cítit jen nohy, jinak budu při vědomí.
Já byla klidná i v den nástupu do porodnice.V noci jsem spala docela dobře,akorát jsem se vzbudila už v 5.30 a nemohla se tak jaksi dočkat
Ne že bych se bála,to vůbec ne,spíš takové zvláštní napětí a zvědavost,jaké to bude až malou uvidím. ![]()
Tak se taky hlásim;-)
Císař byl plánovaný na 38., ale 36. mi praskla voda, takže to byl takový plánovaně neplánovaný císař.
Baru byla drobínek (2,5 kg), ale všechno jsme zvládly v pohodě a dneska je mezi svými vrstevníky skoro největší;-)
Dokonce i s kojením to šlo celkem hladce, žádná velká dramata.
Co se regenerace týče, tak je to hodně individuální, ale zrovna u mě to probíhalo hladce. Prvních pár hodin po probuzení samozřejmě bylo krušných, ale v podstatě druhý den jsem byla na nohou a o Barunku se starala.
Moc držím pěstičky;-)