Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Kamarádka rodila „císařem na přání“. Pokud chceš můžu zjistit co pro to udělala. Já byla u prvního dítěte odhodlaná rodit normálně. Jenže to skončilo akutním císařem. Měla jsem kombinaci překotného porodu s předčasným odlučováním placenty a když se horšily ozvy Klárky, tak se šlo rychle na císař. Bylo neuvěřitelné, jak byl celý tým v pohotovosti, takže do 40 minut od příjezdu do porodnice byla malá venku. Další porod bude taky císařem, prý to u mě nikdo neriskne.
@BealyAM To je rychlovka, viď?
Mě vezli na císař uprostřed porodu a to to ještě nebylo úplně akutní, ale bylo to strašně rychlý. Celou dobu v porodnici snad nikde nikdo a najednou plný operační sál a než dolehneš, tak už skoro spíš
![]()
@RadkaCh U nás to bylo akutní hodně. Byl to fakt fofr. Já nestihla podepsat ani jeden papír
. Přítel nechápal co se děje. Já jak přišla do porodnice, tak jsem při vyšetření začala hodně krvácet, když jsem slezla z vyšetřovacího křesla byla pode mnou louže krve. Takže mě hned šoupli na porodní sál vedle operačního, kdyby musel být rychle císař a hned svolávali celý tým.
@BealyAM To já jsem ty papíry i podepsala. Ale doteď nevím, jestli jsem se náhdou k něčemu neupsala. ![]()
Ale to teda u mě bylo opravdu ještě dost času. Ale dovedu si představit tu rychlovku u tebe.
@RadkaCh No to by bylo dobrý, zjistit, že jsi podepsala například půjčku na milion
. Mě donesli papíry v okamžiku, kdy přišla kontrakce, která nechtěla povolit a Klárce se zhoršily ozvy. Hlavně to bylo na hraně, kdy šel císař ještě udělat. Fakt jsem za to vděčná, protože nám to zachránilo život. V porodnici se pak na mě chodili koukat jak na nějaký přírodní úkaz. Já jsem dokonalá antireklama domácím porodům ![]()
@BealyAM Tak to já jsem náhodou podepsala všechno. Většinu jsme sepsali už na kontrolách. Pak donesli souhlas s operací a s narkózou, spousta psaných keců, kterým jsem stejně v tu chvíli nerozuměla, tak jsem to podepsala. Tak snad se neozvou, že jim něco dlužím ![]()
@lentilka248 píše:
Jsem lékařka, informací o císaři mám víc než dost a taky ho chci..mám hraniční pánev a nehodlám riskovat protrahovaný porod s asfyxií dítěte..
Od lékaře to beru jako tvrzení, které je nutné brát vážně.
Ahoj, nečetla jsem celou diskusi, ale vím, že druhý porod bych taky chtěla císaře. Při prvním jsem byla 36hodin na oxytocinu a každé dvě minuty kontrakcí stála opřená o kapačku a myslela, že nepřežiju. Pak jsem hodinu rodila a pro nepostupující porod nakonec skončila na akutním císaři. Tak to příště raději hned!
@mischelinka to jo, ale prave ze je cisar plny rizik atd.se nedela na prani ![]()
@inthense píše:
@mischelinka to jo, ale prave ze je cisar plny rizik atd.se nedela na prani
všechno má svá rizika, věřím, že porod se z velké části odehrává i v hlavě a pokud jsou psych. bloky, tak to může vagin. porodu dost ublížit. Já jsem pro to, ať si každý rozhodne sám, jen mi vadí, že se zakl. odpovídá na něco, na co se neptala. Tak jako někomu vadí CS, tak někomu vadí přirozený porod a nikdo si za to nezaslouží odsouzení
@inthense a přirozený porod není plný rizik? Podle mě je a hlavně v určitých situacích. A kolikrát se tu dočteme, jak hodně maminek o přirozený porod prosí - u KP, dvojčat, po první sekci…
Tady v tom konkrétním případě navíc už u prvního byly problémy. Mohou být znovu a nemusí, to nikdo neví, ale pro dítě je prostě plánovaný císař bezpečnější. A jen tak mimochodem, situace zakladatelky mi nepřijde jako císař na přání, ale ta indikace tam je. Jiný dokror by to třeba uznal jako pádný důvod - např. ten můj.
Podle mě by to v určitých situacích mělo být na rozhodnutí rodičky, ona ponese následky. Pokud se něco po.ere, tak to odnese ta máma. Doktoři se o to dítě starat nebudou.
Kamarádka po podobném porodu chtěla znovu přirozeně a neměla problém. Myslím si, že kdyby s tímto postojem přinutili zakladatelku k přirozenému porodu, tak se akorát sekne a může to dopadnout mnohem hůř. Soudím podle sebe, protože přesně toho se bojím, že po špatné zkušenosti nebudu správně spolupracovat.
@Billi to zase asi jo, ze pokud je velky strach, tak se rodicka muze seknout a k porodu by asi stejne pristoupili cisarem.je to tezky.na jednu stranu podor cisarem neni dobry, prirozeny je lepsi.ale u obou porodu se muze stat ledaco
@inthense píše:
@Billi to zase asi jo, ze pokud je velky strach, tak se rodicka muze seknout a k porodu by asi stejne pristoupili cisarem.je to tezky.na jednu stranu podor cisarem neni dobry, prirozeny je lepsi.ale u obou porodu se muze stat ledaco
inthense,
porod plánovanýcm císařem je pro dítě to NEJBEZPEČNĚJŠÍ vůbec. Zeptej se jakéhokoliv lékaře, ale neptej se jenom kamarádek a PA.
Cim dal vic se klonim k nazoru, ze by si o tomhle mela rodicka, pote co bude radne informovana o rizicich rozhodnout sama, ale nevidim jedinej duvod, proc by mel bejt daleko drazsi porod CS na prani plne hrazenej pojistovnou.
@inthense plánovaný císařský řez je pro dítě nejbezpečnější způsob porodu. Pro ženskou to samozřejmě neplatí. Už sem někdo vkládal vyjádření předního gynekologa, co tak hrozně propaguje přirozený porod, že se vyjádří, že ženy po x letech a x IVF rovnou doporučí císaře, protože přirozený by si neriskl… Co z toho vyplývá ![]()
Nemuseli by přistoupit k císaři, ale třeba opět kleště/vex a hopsání po břiše…