Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@kaseny88 píše:
bozeto ozivovani jsem myslela obrazne…chtěla jsem jen rict, ze po porodu jsi urcite drive v lepsim stavu, nez po cisari, protože ta rana opravdu boli, aspoň ja to tak mela…
Vidis, ja rodila CS, druhej den sem behala jako lanka, treti sem podepsala neg. revers a uz po ceste z porodnice domu sem krom mirne bolesti v oblasti jizvy necitila zadnou bolest - a ta psychicka pohoda byla temer euforicka ![]()
V den kdy sem odjizdela se se mnou na pokoji stridala pani (3 dite), ktera prave prodila - to co sme s manzelem videli, uz videt nechci (pani byla „rozbita“, v jeden moment sme s muzem museli opustit pokoj, aby pro ni v dobe kdy ji osetrovali nebyla nase pritomnost nedustojna).
Příspěvek upraven 07.01.14 v 21:07
@kaseny88 to je vec nazoru. Ja mam sity kompletne cely porodni cesty, vcetne cipku, hraze. Dite melo rovny 3kg
Problemy s jizvama tam mam porad.
Nevim, kamoska po cisari po tydnu behala jako camrda a ja jeste nekolik mesicu po porodu si nebyla schopna poradne sednout.
Příspěvek upraven 07.01.14 v 21:06
@kaseny88 píše:
bozeto ozivovani jsem myslela obrazne…chtěla jsem jen rict, ze po porodu jsi urcite drive v lepsim stavu, nez po cisari, protože ta rana opravdu boli, aspoň ja to tak mela…
Určitě to tak být nemusí. KAŽDÝ porod je jiný. Je to prostě nesrovnatelné. Nedají se srovnat 2 vaginální porody a ani 2 sekce, protože každá to snášíme jinak. A to že tys to tak měla, neznamená, že to tak bude mít každý. To je jako bych tvrdila, že po vaginálním porodu si 3 měsíce nesedneš, protože já jsem to tak měla ![]()
A jen tak mimochdem moje kolegyně z jipky propouštěli na šestinedělí dřív a v lepším stavu. Kromě toho je pouštěli i dřív domů (cca 5. den). Mě byli ochotní vzhledem k poraněním pustit až 7. den…
@ne-silenamatka píše:
Vidis, ja rodila CS, druhej den sem behala jako lanka, treti sem podepsala neg. revers a uz po ceste z porodnice domu sem krom mirne bolesti v oblasti jizvy necitila zadnou bolest - a ta pshychicka pohoda byla temer euforickaV den kdy sem odjizdela se se mnou na pokoji stridala pani (3 dite), ktera prave prodila - to co sme s manzelem videli, uz videt nechci (pani byla „rozbita“, v jeden moment sme s muzem museli opustit pokoj, aby pro ni v dobe kdy ji osetrovali nebyla nase pritomnost nedustojna).
ja snesu hodne, ale me třeba ten cisar opravdu bolel a kamarádka, co rodila o 2 dny drive dvojčátka na tom byla ještě hur, hlavne se mi totalne motalo v hlave asi tri dny. Na to jina kamarádka to mela podobne, jako ty…hold, každý to nese jinak. Jinak druhy den uz jsem taky chodila a dosla bych dal…ale ty motolice ![]()
@Billi píše:
Určitě to tak být nemusí. KAŽDÝ porod je jiný. Je to prostě nesrovnatelné. Nedají se srovnat 2 vaginální porody a ani 2 sekce, protože každá to snášíme jinak. A to že tys to tak měla, neznamená, že to tak bude mít každý. To je jako bych tvrdila, že po vaginálním porodu si 3 měsíce nesedneš, protože já jsem to tak měla
A jen tak mimochdem moje kolegyně z jipky propouštěli na šestinedělí dřív a v lepším stavu. Kromě toho je pouštěli i dřív domů (cca 5. den). Mě byli ochotní vzhledem k poraněním pustit až 7. den…
ano, mas pravdu, ale pokud sis nevsila tech mych posledních slov…aspoň ja to tak mela, nerekla jsem, ze všechny to tak mají. Zakladatelka se pta na cisar na prani a ja jsem tady jen napsala ve slovasmyslu, ze ja bych si ho urcite neprala…
@kaseny88 Já rodila císařem 2× a nelze to srovnat mezi sebou. Poprvé jsem byla 12 hodin v kontrakcích, úplně hotová, unavená, otevřená skoro na porod, ale malý nechtěl sestoupit do pánve, takže jsem šla nakonec na císaře. Rekonvalesnce byla dlouhá, bolavá a nic moc.
Podruhé plánovaný, vše super, rekonvalesnce do 3 dnů v pohodě. Samozřejmě, že břicho bolí, ale myslím, že spodek bolí po porodu některé holky dlouho.
První vstávání z postele po císaři je děs, ale musíš se na to psychicky připravit.
Za 4 měsíce mě čeká císař pravděpodobně po 3. znovu. Netěším se na to ani trochu, ale dítě se nějak narodit musí a vím do čeho jdu. Je to lepší, než aby se mě nebo prckovi něco stalo.
Jo a jinak, pokud chce někdo císaře na přání, i když je naprosto vše v pohodě a zvládlo by se to přirozeně, tak ať si poklepe na čelo.
Já bych třeba ráda víc dětí, ale tím, že jsou všechny císařem, tak fakt 3 končím a bojím se teď dosavadní těhu, aby bylo vše ok.
@Vemas píše:
@kaseny88 to je vec nazoru. Ja mam sity kompletne cely porodni cesty, vcetne cipku, hraze. Dite melo rovny 3kg
Problemy s jizvama tam mam porad.
Nevim, kamoska po cisari po tydnu behala jako camrda a ja jeste nekolik mesicu po porodu si nebyla schopna poradne sednout.Příspěvek upraven 07.01.14 v 21:06
me tu dělohu trozrizli do tvaru T, protože mi nemohli malou vytahnout, tak mozna i pro to meto tak bolelo…kazda to mame jinak…
@kaseny88 jasny,ale cetla si duvod zakladatelky? To neni, ze se boji injekci
@kaseny88 ber to tak. Každá posuzujeme podle své zkušenosti. My měly špatné zkušenosti s přirozeným, proto to vidíme jinak. Hlavně chápu zakladatelku, že když mělo dítě problémy, tak chce císaře.
@Kopretinkaobecna píše:
@kaseny88 Já rodila císařem 2× a nelze to srovnat mezi sebou. Poprvé jsem byla 12 hodin v kontrakcích, úplně hotová, unavená, otevřená skoro na porod, ale malý nechtěl sestoupit do pánve, takže jsem šla nakonec na císaře. Rekonvalesnce byla dlouhá, bolavá a nic moc.
Podruhé plánovaný, vše super, rekonvalesnce do 3 dnů v pohodě. Samozřejmě, že břicho bolí, ale myslím, že spodek bolí po porodu některé holky dlouho.
První vstávání z postele po císaři je děs, ale musíš se na to psychicky připravit.Za 4 měsíce mě čeká císař pravděpodobně po 3. znovu. Netěším se na to ani trochu, ale dítě se nějak narodit musí a vím do čeho jdu. Je to lepší, než aby se mě nebo prckovi něco stalo.
Jo a jinak, pokud chce někdo císaře na přání, i když je naprosto vše v pohodě a zvládlo by se to přirozeně, tak ať si poklepe na čelo.
Já bych třeba ráda víc dětí, ale tím, že jsou všechny císařem, tak fakt 3 končím a bojím se teď dosavadní těhu, aby bylo vše ok.
urcite je lepsi vedet, do ceho jdes, uz jsi tak nejak pripravena a vis, co te ceka…neboj, urcite to bude vse v poradku…kdyby to slo, tak radeji 100× cisare, když je to lepsi pro mimco..
Císař je čajíček, doporučuji pořádnou operaci kolene, to se leze bolestmi po zdech, když už seberou opiáty. ![]()
@Sepishka píše:
Cim dal vic se klonim k nazoru, ze by si o tomhle mela rodicka, pote co bude radne informovana o rizicich rozhodnout sama, ale nevidim jedinej duvod, proc by mel bejt daleko drazsi porod CS na prani plne hrazenej pojistovnou.
Pro tvou informaci - nechávala jsem si vyjet krátce po porodu (kvůli neshodě se zubařkou) výpis od OZP a porodnice si za porod CŘ účtovala něco kolem 5 tis., takže o tolik dražší to nebude (byla jsem opravdu překvapená takto nízkou částkou).
Z diskuze opět vyplývá, že všechny ty, které měly s císařem špatné zkušenosti, tak ho měly urgentního až po hodinách rozběhlého porodu a mnohdy už v časové tísni.
Pochopte všechny, že plánovaný císař je něco úplně, úplně jiného.
@želvička28 Diky za informaci, kazdopadne prumerna cena prirozenyho (komplikovanych i nekomplikovanych pripadu) porodu je zhruba polovicni oproti sekci.
@kaseny88 rodila jsem vaginálně a ve sprše jsem s sebou sekla taky.
A ani po vaginálním porodu to nemusí být v pohodě. I po něm bývají komplikace. Měla jsem šití v celkové narkóze a ukrutných bolestí jsem si taky užila dost. Ono je celkem jedno, kde ty stehy máš
Jen anketní otázka - plánovaný císař nebo akutní?