Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Aletheia píše:
já to vyjeté mám, musím se na to mrknout až za světla - ale hodím součetměla jsem CS
Aletheia,
a taky ale započti pobyt v nemocnici a všechno ostatní, co se týkalo porodu a péče před ním i po něm.
Diskuse se zvrtla dost jinam..ale diskutérky, uvědomte si, že v případě zakladatelky se nejedná o klasický případ císaře na přání, kdy žena například nechce „to mít dole ošklivé“, nebo „se ji nechce tlačit“(pár takových znám)..jedná se o případ, kde si žena zažila akutní a dost závažné komplikace a chce se jim všemožně vyhnout.
@lentilka248 píše:
Diskuse se zvrtla dost jinam..ale diskutérky, uvědomte si, že v případě zakladatelky se nejedná o klasický případ císaře na přání, kdy žena například nechce „to mít dole ošklivé“, nebo „se ji nechce tlačit“(pár takových znám)..jedná se o případ, kde si žena zažila akutní a dost závažné komplikace a chce se jim všemožně vyhnout.
to jsem taky nekolikrat psala, ze zakladatelka ma k tomu opravnene duvody a neee to, ze se boji kontrakci ![]()
Zakladatelce preju at ji to dobre dopadne a cisare udelaji ![]()
@lentilka248 napodobne
ja ted taky resim zdali chci cisare nebo klasiky porod
ale to jsem nepatri.
Koukam, ze mas podobny termin
@Raluca ja teda nevidim moc rozdilu mezi planovanym a urgentnim. operace probiha stejne, rizika jsou stejne.jen matka o tom vi dopredu ![]()
Císař je opravdu velká břišní operace a stejně jako při kterékoliv jiné operaci v narkóze hrozí rizika s tím spojená. Ano, u někoho je to procházka růžovým sadem a všem, komu to proběhlo takhle šťastně, to přeju. Mě ale po císaři nemohli probudit - byla to moje první operace s narkózou v životě a na ta narkotika jsem reagovala jinak, než je obvyklé a dávka, která je pro ostatní běžná, mě málem uspala navždy. A shodou okolností mám kamarádku, která po císaři taky nedopadla moc dobře - nikdo neví, co se během operace stalo, ale měla po ní ochrnutou jednu ruku. Naštěstí se to postupně začalo spravovat, trvalo to něco přes půl roku a bylo to zas dobré, ale pečovat o mimčo s jednou rukou téměř bezvládnou - žádná sláva. A to nemluvím o tom, co zkusila psychicky, když měla obavu, jestli to nebude trvalý stav. Takže za mě císař ano, ale opravdu jen v uváženě indikovaných případech a ne „preventivně“.
@lentilka248 píše:
to jo, ale ja treba mela cisare.rok komplikace.3 mesice jsem citila jak se mi pri moceni srovnava mocak na sve misto a na zachode jsem rvala bolesti.po nevydarene epiduralce jsem malem ochrnula atd. atd. jako asi spousta holek co tady rozmlouva zbytecneho cisare si prosla co je to cisar.ted jsem podruhe tehu a miminko mam v dost spatne poloze pro prirozeny porod. cisare se bojim jak cert krize, ale co mi zbyde. nemuzu si rict zase ani ja o prirozeny na prani, protoze by nesl komplikace.ale kazdy porod je jiny. treba druhy cisar bude lepsi, tak jako zakladatelka muze mit druhy prirozeny v pohode. porodu se boji kazda z nas, protoze nevi do ceho jde ![]()
@inthense jo, máš asi pravdu..tady ale nikdo nerozporuje to, že je císař operace se všemi riziky..ale pro dítě je prostě rizikový méně..sice z psychologicko-emocionálního hlediska jsou různá tvrzení i mezi odbornou veřejností(občas jezdím na neonatologické kongrey přednášet), ale pokud bych věděla, že je tam nějaké riziko pro dítě(mám pánev o 5cm menší než je norma) apod..tak bych volila jednoznačně císaře..
A když někdo psal, že je jedno, jestli je císař plánovaný nebo akutní..tak se hluboce, ale opravdu hluboce plete..
U akutního císaře je za A vše narychlo, za B se k němu často přistupuje už po delší době, rodička je vyčerpaná, dítě přidušené apod..žena často mívá pocit, že selhala, že se prostě vzdala uprostřed porodu, že je neschopná, i tu rekonvalescenci prožívá hůř-už je to tam vše „roztažené a nachystané“ na normální porod apod.
Zatímco u plánované sekce je žena se situací většinou srovnaná, není vyčerpaná dlouhým tlačením, na všechno je dost času apod..
Takže rozdíl tam je opravdu značný..
A fakt si uvědomuju, že řez přes několik vrstev tkání na břiše bolí..měla jsem pouze amniocentézu ve 21tt a břicho bolelo asi 3 týdny, z toho 2 dny jsem se šourala v předklonu.. tak si nedělám iluze..
@lentilka248 omlouvám se zakladatelce za OT, jaký je Tvůj odborný názor na bonding. Myslíš, že v případě plánovaného císařského řezu, kdy je možné bonding provést (třeba i u otce), že to má na dítě nějaký pozitivní vliv?
O problémech dětí po sekci jsem četla poměrně dost článků a někde bylo i vyjádření PA, která to právě propagovala, že to mnohé z problémů snižuje a eliminuje, tak uvažuju, jak moc se o to hádat.
@Billi hádej se moc, je to tvoje dítě!!! a personál to nic nestojí..jedině, kdyby bylo dítě třeba přidušené, tam bych ho raději hezky okysličila než přikládala, ale jinak jsem určitě pro bonding..jednak se dítko osídlí „známymi bakteriemi“, je dost jedno jestli máma nebo táta, i když o něco málo lepší je asi máma..
já si tedy budu vydupávat epidurál a dítko na prso hned a pak klidně i na muže, ať jsme hezky zapatlaní oba:-)
Po sekci mají dítka někdy častěji infekce horních cest dýchacích, protože se jim nevytlačila plodovky při přechodu porodními cestami, někdy bývají úzkostnější(ale to je dle mě tendenční výzkum „naturalistů“), někdy se hůř rozjíždí laktace(ale zase spíš u akutních sekcí..)..
@lentilka248 pokud bude mít dítě jakýkoliv zdravotní problém, tak ať ho prohlédnou, ale pokud bude zdravé, tak bych si ho chtěla užít. U syna se mi to nepovedlo, tam jsem ho viděla až po hodně dlouhé době, nic mu nebylo.
Právě s těma bakteriema jsem to slyšela taky.
Nejvíc se mi líbil popis císaře v Krnově, kde dítě bylo nejdřív dlouho s mámou, pak ho táta přenášel na oddělení na svém těle. Prostě sen.
Právě se chci hádat, aby mi ho nechali co nejdéle a pak teprv utřít, zvážit a tak (samozřejmě v případě, že mu nic nebude).
Moc děkuji za názor.
@Billi není zač a ať to dopadne dle tvých představ, nebo se jim to alespoň co nejvíce blíží..