Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Sepishka píše:
Cim dal vic se klonim k nazoru, ze by si o tomhle mela rodicka, pote co bude radne informovana o rizicich rozhodnout sama, ale nevidim jedinej duvod, proc by mel bejt daleko drazsi porod CS na prani plne hrazenej pojistovnou.
Sepishko,
myslíš, že plánovaná operace s předvídatelnými riziky je opravdu ve skutečnosti o tolik dražší než totálně nepředvídatelný vaginální porod, který může trvat dny a vyžadovat péči několika směn personálu a to nemluvím o křísení přidušených dítek a jejich pobytu na dětských intenzivních odděleních atd. Škoda, že u nás se ženy se zdravotníky tolik nesoudí, hned by se ukázalo, co je vlastně levnější…
@Billi @Raluca no ja prave cisarem rodila a zadna sranda to nebyla
ale je jasne, ze oba porody sebou nesou urcita rizika.jsem zdr. sestra, tak vim co se po brisni operaci muze stat-a cisar je obrovska brisni operace.
Inthense,
a rodila jsi plánovaným nebo urgentním císařem? To totiž bývá obrovský rozdíl.
Navíc, pokud jsi zdravotní sestra, tak musíš i vědět, že císař je sice břišní operace, ale nezasahuje se do střev a jiných problematických míst a je to celkem jednoduchý zákrok, i když to zvenku vypadá děsivě. Je to navíc tak běžně prováděná operace jako slepák nebo kýla, takže jí doktoři velmi dobře umí.
@inthense to tu nikdo nezpochybňuje, že to je velká břišní operace. Ale my tu mluvíme o riziku pro dítě, ne pro matku. Upřímně na sebe vezmu větší riziko, když to bude pro mimino bezpečnější.
Rodila jsem vaginálně a dávala jsem se dokupy přes půl roku…
@Billi ja po cisari taky skoro rok nebyla v pohode, tak ono si asi nevyberes. navic spatna reakce na narkozu atd.ono si nakonec nevybereme, oba porody jsou plne plusu a minusu
@inthense píše:
@Billi ja po cisari taky skoro rok nebyla v pohode, tak ono si asi nevyberes. navic spatna reakce na narkozu atd.ono si nakonec nevybereme, oba porody jsou plne plusu a minusu
inthense,
takže urgentní císař. Úplně jiný kafe než plánovaný.
Chci se zeptat když první porod byl akutním cisařem u druhého porudu je automaticky císař v tomhle domění sem žila, ale teď jsem se dozvěděla že to není pravda…a mužu si říct že chci císař?
@Raluca Ja ale hovorim o situaci, kdy by zena mohla porodit prirozene (v pripade, ze se zadne komplikace nepredpokladaji) a rozhodne se z vlastni vule pro cisare. Proc by tak drahej porod bez jakykoliv indikace mela pojistovna hradit v plny vysi?
@Sepishka Protože „rozhodne se z vlastní vůle pro císaře“ pro pojišťovnu neexistuje. Pojišťovně se to nějak lékařský zdůvodní.
@Sepishka píše:
@Raluca Ja ale hovorim o situaci, kdy by zena mohla porodit prirozene (v pripade, ze se zadne komplikace nepredpokladaji) a rozhodne se z vlastni vule pro cisare. Proc by tak drahej porod bez jakykoliv indikace mela pojistovna hradit v plny vysi?
Sepishko,
indikace už je to, že to někdo chce a odmítá rodit vaginálně, tudíž hrozí, že by to nedopadlo dobře a stálo by to pojišťovnu možná mnohem víc.
Popravdě, když se na to koukám jako lékař a plně si uvědomuju rizika císaře(embolie, masivní krvácení při špatném zavinování dělohy, možná infekce buď dělohy nebo rány, potíže s kojením, první dny horší pohyblivost..), stejně bych v určitých případech volila raději císaře..když to vemu i tak, jaká je situace v nemocnicích, že vás často rodí doktor půl roku po škole apod..tak si myslím, že doktro, který udělal přede mnou už alespoň 5 císařů, to umí a většinou to nepokazí, max.budu mít ošklivou jizvu..ale spontánně rodit u někoho, kdo má krátkou praxi bych se fakt bála..holt můžu natrefit na mladého ambiciozního blbečka, který to bude brát jako výzvu a bude se snažit vedení dokázat, že je dobrý a odnese to dítě nebo já nebo oba..prostě když si vzpomenu na sebe půl roku po škole, člověk může být nadupaný informacema kolik chce, ale jakmile nemá něco odžité a odzkoušené, nemá jak to umět..ale neděste se, berte to jen jako argument z druhé strany..
@RadkaCh Ted to samozrejme neexistuje, ale ja jsem hovorila o situaci, kdy by bylo legalni si cisare zvolit bez ohledu na nazor lekare.
@Raluca mela jsem za to, ze legalne je potreba v takovym pripade vyjadreni psychiatra a ne jen to, ze si v ordinaci reknu, ze proste nechci rodit prirozene.
Cisarem jsem rodila a teda byl to des bes… asi si je tolepsi vytrpet a pak mit relativne klid, nez ty ukrutne bolesti, navíc jsem s sebou sekla ve sprse a ozivovali me studenou vodou…
@kaseny88 myslis, ze zensky po klasickym porodu neomdlivaji? A studenou vodou te tezko ozivovali ![]()
@Vemas píše:
@kaseny88 myslis, ze zensky po klasickym porodu neomdlivaji? A studenou vodou te tezko ozivovali
boze
to ozivovani jsem myslela obrazne…chtěla jsem jen rict, ze po porodu jsi urcite drive v lepsim stavu, nez po cisari, protože ta rana opravdu boli, aspoň ja to tak mela…