Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@anavi13 Proč je to blbé pro dítě? Právě všude slýchám, že to je nejbezpečnější pro mimino, i když ne přirozené. Mně třeba trvalo šíleně dlouho než jsem dceru vytlačila, a má z toho KISS syndrom, blokaci krku a bude trvat dlouho než se to zlepší, takže lituju, že jsem nešla na císaře který mi byl nabízen kvůli malé pánvi
@Peony1 píše:
CS chci protoze porod byl pro me hrozne traumatizujici, k synovi jsem zacala neco citit az po 6m. Po porodu jsem nemohla vubec sedet a fungovat, mela vyhrezle hemeroidy 2 mesice a velice bolestive a tyden po porodu jsem dostala zanet delohy.
Ja i kamaradky po cisari jsme se zamilovaly do ditete az tak mesic po porodu. Takze to si nevyberes. Ja zase z tohoto duvodu preferuju u druheho normalni porod.
Zatim mam zkusenost s cisarem (KP) a jak budu ted rodit druhe budu probirat za dva tydny v porodnici. Kdyby se me zeptali, co chci, tak nevim, necham to na nich.
Po cisari jsem mela velke bolesti cca tyden, pak uz jsem fungovala normalne
Ale zas, nez se stresovat, ze ten druhy porod bude stejny, tak bych asi taky uvazovala o cisari..
@Peony1 píše:
Ahoj holky co mate za sebou dva porody. Jeden Cisarem a jeden prirozene. Zajimalo by me jaky byl lepsi? Mam za sebou prirozeny a kdybych chtela druhe, tak uz ale uvazuji o cisari, nechci uz rodit normalne.
Byla tu podobná diskuze, já zastávám názor, že pokud to jde raději přirozeně, kamarádka měla císař a říkala, vyhni se tomu pokud možná co největším obloukem, trpěla jak pes, říkala očistky a vše okolo jsou taky.
Já tedy nemám srovnání, je mohu popsat svoji zkušenost s císařem. Museli mě říznout víc, aby dostaly malou bezpečně ven. Bolest dost velká, pár dnů na to jsem dostala do rány zánět, museli mě to přečišťovat a dloubání do rány nebylo zrovna příjemné. Hojila jsem se hůř. Trvalo asi měsíc, než jsem mohla bez velkých bolestí vstát normálně z postele. Do té doby jsem to praktikovala tak, že jsem se kolikrát z postele skulila a pak se ze země postavila. Dcerce budou tři roky a jizvu pořád cítím. Dcerka byla extrémně nedonošená a bojovala o život, takže nějaká moje bolest byla pro mě absolutně nedůležitá, tím jsem to asi i líp snesla. Příjemné to ale rozhodně nebylo. Přežila bych to znovu, ale stokrát raději bych rodila přirozeně.
@Kristynka22 kvuli osidleni bakteriemi z pochvy ktere jsou dulezite pro imunitu, kvuli postupne priprave plodu na porod atd…k tomu kiss syndromu…bohuzel pokud mas malou panev a nabizeli ti CS tak to asi bylo opodstatnene. Ale nikdy nikdo nemuze predem vedet co se stane. Komplikace muzou nastat pri CS i pri vaginalnim porodu. Ja mam za sebou 2prirozene a presto byl kazdy uplne jiny (ten druhy STRASNY
)…prvni pohoda…ldyby byl treti…zase nikdo nevi haky by byl…takze si nevyberes. Ale pokud existuje medicinsky duvod pro CS tak pak je to uplne jina diskuse.
Sestra měla za sebou jednoho císaře a dva přirozené a když čekala 4 dítě, bojovala o přirozený i když bylo dítě KP. Nakonec to tedy skončilo znovu císařem, ale určitě dává přednost vaginálnímu.
@jezz1e já měla první porod přirozený, ale zakončen akutním císařem. Druhý plánovaný císař. Za mě určitě plánovaný císařský řez
. Já mám nízký práh bolestivosti, tudíž jsem po chodbě lítala hned druhý den, jizva super, kojení super, láska k dětem ihned po porodu
. Je to o psychice hlavně
.
@Peony1 mam za sebou jen cisare, ale neznam vetsi bolest jak kdyz ti to prijde k sobe. Nehlede na to, ze nemuzes slezt z postele a chodis v predklonu, protoze to je jedina poloha, jak muzes chodit. Nemuzes se pri spani ani poradne otocit, protoze to boli. Nekolik tydnu po porodu mi jizva zacala stipat jako kdyz si do otevrene rany nasypes sul. Ted cekam druhe a modlim se za prirozeny porod. Budu cvicit s anibalem a verim, ze treba ani nastrih nebude potreba. Trauma jsem mela z porodu a do ted mam a bojim se, ze to prave skonci zase cisarem ![]()
@Habrk tak to já po císaři neznám
. Za to si plně vybavím kontrakce u přirozeného
.
@Habrk ja se proto po pokazenem cisari ani do druheho tehotensrvi nehnala. Ted jsem skoro na konci a je mi to asi jedno jak budu rodit, nejak ven musi proste. Ale moc na to radeji nemyslim. Zvidim, co mi poci za dva tydny. Predstavuju si uz miminko doma, ale co a jak tomu bude predchazet, nad tim moc nepremyslim radeji
Já měla prvního císaře a řekla jsem si, že nikdy více. Je to fakt velká břišní operace.
Podle mě toho při vaginálních porodech hodně pobabrají doktoři zbytečnými zásahy, to je na popohnání, pak na bolest, pak na zbrždění, na urychlení… A stresující prostředí porodnice, protivné sestry, to by se zastavil porod každému.
Takže když vaginální, tak určitě v co nevstřícnějším prostředí a bez zbytečných zásahů.
@Makca87 tak a porod se podle mě nedá zapomenout ať se rodí jakkoli. Jen si nemyslím, že císař je lepší. Uvidíme, jestli porodím teď přirozeně, abych měla srovnání. Po císaři jsem ale myslela, že zdechnu jak to bolelo a lepšilo se to fakt pomalinku. Do teď mi jizva červená a je citlivá při větší námaze a to mám od porodu skoro 6 let. Není to nic tragického a extra bolestivého, ale vím o ní.
@Habrk pro mě byl lepší
. Jizvu jsem měla po 3 měsících zcela zahojenou, u druhého plánovaného do měsíce
. Ale jak říkám, já mám nízký práh bolestivosti a hojím se a regenerují rychle
. Já vidím v císaři spoustu výhod. Samozřejmě tím nehaním přirozený porod
.
@Makca87 Tak já při každém píchnutí taky neskučím bolestí, ale toto bolelo dost teda. Uvidíme jak teď
ono pro každého je to asi jiné a jinak to vnímá. Já byla z císaře dost vystresovaná. Byl akutní a ač byli doktoři fajn a snažili se uklidňovat, tak jsem měla i neskutečný strach ![]()