Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Baruna123456 píše:
Když Ti to nevoní, nemusíš se o to přece vůbec zajímat, rodit sekcí prostě nebude Tvůj případ a tečka. Ty morální výkřiky, jak doufáš, že se „nedočkáš“ jsou už zbytečné, ne? Já zas nesnáším prsa nacpaný silikonem z „dvojek na čtyřky“ kvůli tílku nebo chlapovi..a taky je to operace v narkóze, povolená legální, placená, taky by lékaři mohli dělat něco užitečnějšího, třeba plastiky po popáleninách a neztrácet čas se slepičkama. A to by se dalo donekonečna…
Zbytečné? A proč? V diskuzi to padlo několikrát. Nemohu napsat, co si myslím? Hnedka je to „morální výkřik“? Nikoho neurážím, není to nic osobního, jen mi „ujelo“, že v to prostě doufám, a tečka. Doufat můžeme v ledasco. Stejně tak doufám, že bude a nebude ve zdrav. spousta jiných věcí.
Uznávám, že se tato část netýkala zakladatelky, ale byla to reakce na jiné příspěvky diskuze, to bylo dle mého ale zcela evidentní a jasné, a věřím, že jí se to nedotklo, vzhledem k ostatním věcem, které jsem jí napsala a radila.
Zajímám se o spousty věcí. Nejsem z těch, které se zajímat přestanou jen proto, že jim něco „nevoní“ ![]()
@suik píše:
ale asi nechtene musim uznat, ze by to bylo asi spravedlivy. Jen si proste neumim moc predstavit prvorodicku, ktera ma pohodovy tehotenstvi, nema zadne komplikace, je zdrava, ma slovanskou panev, dite hlavou dolu v prihodnem postaveni, normalni velikosti a chce se nechat riznout.stejne tak jako rizikovou matku, ktera stuj co stuj chce rodit doma.
takhle to snad fungovat nebude.
@Nataša To se samozřejmě zajímej o všechno co je libo, jen mi to přijde jako zbytečně radikální názor od někoho, koho se to moc netýká, jako bys s doktory spolurozhodovala o tom diskutovaném právu volby. Však kdyby ses „dočkala“ sekcí na přání, nějak by Tě to poznamenalo?
Asi ne, co. Ale jsou případy, které poznamená vnucený vaginální porod za každou cenu.
Diskusi jsem nečetla, ale odpověď k tématu - myslím, že takové problémy při prvním porodu jsou dostatečnou indikací pro císaře ![]()
@Erian píše:
Myslela jsem to tak, že i s tou špatnou zkušeností jsem to zvládla podruhé a nemusela jsem přemýšlet o císaři
A že druhý porod nemusí být taková tragédie jako ten první, když budou komplikace, stejně toho císaře udělají…
Jen mi přijde zbytečný nechat se „kuchat“, když to není potřeba, protože normální porod bolí dokud neporodíš, u císaře je to kruté až potom.
Ano souhlasím s tím, že nemusí být stejný ale asi jsi mě moc nepochopila. Porod byl bolestivý ale šlo to vydržet. Pro mě bylo nejhorší to co následovalo potom…takže mi nepiš, že porod bolí dokud neporodíš. Holky sama používám přírodní kosmetiku, léčiva (homeopatika) uznávám masáže a různé přírodní metody ale tohle není to co mi pomůže. Abych vám upřesnila celý můj problém-asi jsem měla více řešit gynekologa, chodím k staré gynekoložce co neuznává moc moderní přístup (předtím mi to nevadilo), -našla jsem si i její hodnocení a za toto ji kritizuje hodně žen (Dr. Kulová), takže mě nechali 14dní přenášet (nemohla jsem pomalu chodit, bolely mě hrozně kyčle, břicho obr) pak vyvolání-naštěstí se mi to rozjelo ten den samo. Porod trval 7hod, (bolel ale za to mimi to stálo), epidural mi nedali, že mimi je velké a nemůžeme porod zpomalit epiduralem, dali mi 2 kapačky na urychlení, nakonec jsem nebyla schopna prcka vytlačit, přiběhla Dr. Tvarůžková vzala koleno a prostě mi jim vší silou zatlačila na břicho. Malý byl venku ale místo úlevy, velká bolest. Doktorma měla hrozný přístup, začala do mě rvát spoustu tamponu, holky co studují na sestry zbledly a odešly (to mi říkal manža), začala rychle šít (dostala jsem zimnici, horečku, z posledních sil jsem prosila aŤ mě nechají, pak jsem na chvíli omdlela) 15min mě trápila, dali mi další kapačky, nakonec prý řekla,,nejde to rychle na sál,, a vezli mě s celou postelí, pak přiběhlou spoustu lidí v zeleném, anestezioložka mě seřvala jaktože jsem za celý den vypila 2 hrnečky vody. No na sále jsem byla hodinu a hodinku jsem se pak probouzela. Maleho jsem viděla jen jedním okem, byl s ním manžel. Pak mě odvezli na posteli na pokoj, kde mě čekaly 3 transfuze. Během toho jsem se musela jak nějaký idiot doprošovat o všechno, teprve po 2 dnech ležení (zpocená, špinavá po porodu) přišla fajn sestra a celou mě na lůžku umyla. Chtěla jsem si vyměni vložku, Dr. mi řekla, že jestli se zvednu budu zpátky na sále a že mám říct sestře…tam se na mě dívala hrozně co jí otravuju s takovou kravinou. 3 dny jsem ležela vycévkovaná, bez možnosti se pohnout, malého mi donesli jen když jsem poprosila sestru na chvíli. Připadala jsem si jako totání odpad…
@raduna-raduna píše:
Suik,
tomuhle já moc nevěřím. Jsem člověk jasných a pragmatických plánů a rozhodnutí a prostě nevěřím, že když celý život řeším, že děti mít asi nebudu, protože se bojím, že u porodu umřu, zblázním se nebo někoho zabiju, tak se najednou otočím o 180 stupňů a budu chtít aromatické olejíčky a dulu. Fakt ne, na takovou změnu jsem už moc stará, skeptická a pragmatická.
Mluvíš mi z duše! ![]()
@Anonymní píše:
Ano souhlasím s tím, že nemusí být stejný ale asi jsi mě moc nepochopila. Porod byl bolestivý ale šlo to vydržet. Pro mě bylo nejhorší to co následovalo potom…takže mi nepiš, že porod bolí dokud neporodíš. Holky sama používám přírodní kosmetiku, léčiva (homeopatika) uznávám masáže a různé přírodní metody ale tohle není to co mi pomůže. Abych vám upřesnila celý můj problém-asi jsem měla více řešit gynekologa, chodím k staré gynekoložce co neuznává moc moderní přístup (předtím mi to nevadilo), -našla jsem si i její hodnocení a za toto ji kritizuje hodně žen (Dr. Kulová), takže mě nechali 14dní přenášet (nemohla jsem pomalu chodit, bolely mě hrozně kyčle, břicho obr) pak vyvolání-naštěstí se mi to rozjelo ten den samo. Porod trval 7hod, (bolel ale za to mimi to stálo), epidural mi nedali, že mimi je velké a nemůžeme porod zpomalit epiduralem, dali mi 2 kapačky na urychlení, nakonec jsem nebyla schopna prcka vytlačit, přiběhla Dr. Tvarůžková vzala koleno a prostě mi jim vší silou zatlačila na břicho. Malý byl venku ale místo úlevy, velká bolest. Doktorma měla hrozný přístup, začala do mě rvát spoustu tamponu, holky co studují na sestry zbledly a odešly (to mi říkal manža), začala rychle šít (dostala jsem zimnici, horečku, z posledních sil jsem prosila aŤ mě nechají, pak jsem na chvíli omdlela) 15min mě trápila, dali mi další kapačky, nakonec prý řekla,,nejde to rychle na sál,, a vezli mě s celou postelí, pak přiběhlou spoustu lidí v zeleném, anestezioložka mě seřvala jaktože jsem za celý den vypila 2 hrnečky vody. No na sále jsem byla hodinu a hodinku jsem se pak probouzela. Maleho jsem viděla jen jedním okem, byl s ním manžel. Pak mě odvezli na posteli na pokoj, kde mě čekaly 3 transfuze. Během toho jsem se musela jak nějaký idiot doprošovat o všechno, teprve po 2 dnech ležení (zpocená, špinavá po porodu) přišla fajn sestra a celou mě na lůžku umyla. Chtěla jsem si vyměni vložku, Dr. mi řekla, že jestli se zvednu budu zpátky na sále a že mám říct sestře…tam se na mě dívala hrozně co jí otravuju s takovou kravinou. 3 dny jsem ležela vycévkovaná, bez možnosti se pohnout, malého mi donesli jen když jsem poprosila sestru na chvíli. Připadala jsem si jako totání odpad…
to je fakt strasny
, ne ja se ti opravdu nedivim. Doktorka je fakt pako, navicc skakani na bricho neni uplne povoleny, i kdyz se vesele praktikuje
… a vubec ten pristup personalu, to me desne stve. S timhle by se taky melo hodne rychle neco delat.
nevim nekdy mam pocit, ze se zeny boji porodu, ne ze to bude bolet a tak, ale z toho pristupu personalu a tech veci okolo. Kdyztak mi to vyvratte, ale ja z toho treba mela strach, tady teda ne, tady byli vsichni milionovy a tohle by si neodovolili.
no urcite bych zmenila gynekolozku a fakt se pidila po te plastice, ne kvuli porodu, ale kvuli tomu, aby si mohla normalne fungovat…kamaradka si to nemuze vynachvalit.
@Anonymní píše:
@Anonymní píše:
A nebylo by lepší nejprve změnit lékaře a porodnici? Najít takovou, kde by byly ochotni diskutovat o všech možnostech a alternativách? Kde mají psychologa nebo psychiatra a poskytnou i tuto péči?
Já jsem o tom programovaném porodu mimo téma psala hlavně proto, že jsi 14 dní přenášela, což v dnešní době už není nutné, pokud si to žena nepřeje. Myslím, že i tím mohlo být způsobeno hodně komplikací. Já si nemyslím, že je to vždy o tom, že si mimi „samo řekne“, kdy je pro něj nejlepší přijít na svět. Věřím spíš tomu, že u některých žen může být narušena ta jemná hormonální souhra, mechanismus spuštění porodu..
Mě epidural porod nezpomalil. Spíš naopak. Zastánci epiduralu tvrdí, že relaxuje pánevní dno a porod může být rychlejší. Odpůrci budou samozdřejmě poukazovat na možné komplikace.
Moje porody s epiduralem byly snesitelnější než ten bez epiduralu(mám úzkostnou poruchu a špatně snáším bolest, takže vím, o čem píšu). Naštěstí ten poslední byl hodně, hodně rychlý. Místo epiduralu mi dali analgetikum na jiném principu.Ale byly ochotní. Anesteziologické vyšetření na epidural mi udělali i přes to, že už při příjmu lékař řekl, že než přijdou výsledky, dávno budu po porodu. Odebrali mi krev a anamnézu i přesto, že věděli, že to nemá cenu a epidural nebude. Bylo to uprostřed noci ve velké FN, takže neplatí, že ty jsou nejhorší. Porodila jsem do hodiny od přijetí. Kromě té injekce mi sami nabídli aromaterapii a ukázali masáže.
Ve srovnání s injekcí při posledním porodu byl ale epidural „lepší“. I co se týče následného šití. I když jsem po třetím porodu měla jen minimální poranění, pár stehů potřeba bylo. Bolelo to. U těch prvních 2 byla epiziotomie, téměř jsem šití necítila, bylo to ještě umrtvené.
Co se týče CS z psychologické nebo psychiatrické indikace, taky to není samozdřejmostí. Je důležité, kde rodíš. Protože většina velkých nemocnic si nechá udělat ještě vlastní posudek(na mezioborových pracovištích), doporučení nějakého soukromého psychologa nemusí brát v úvahu.
Bezva…zakl. nech si pichnou epidural, vytlacit dite klidne necim kolenem a pak az zas budes na dne 3 dny bez ditete a s cevkou, ukazou Ti aromaterapii a masaze
ja koncim.
@Jana206 píše:
A nebylo by lepší nejprve změnit lékaře a porodnici? Najít takovou, kde by byly ochotni diskutovat o všech možnostech a alternativách? Kde mají psychologa nebo psychiatra a poskytnou i tuto péči?Já jsem o tom programovaném porodu mimo téma psala hlavně proto, že jsi 14 dní přenášela, což v dnešní době už není nutné, pokud si to žena nepřeje. Myslím, že i tím mohlo být způsobeno hodně komplikací. Já si nemyslím, že je to vždy o tom, že si mimi „samo řekne“, kdy je pro něj nejlepší přijít na svět. Věřím spíš tomu, že u některých žen může být narušena ta jemná hormonální souhra, mechanismus spuštění porodu..
Mě epidural porod nezpomalil. Spíš naopak. Zastánci epiduralu tvrdí, že relaxuje pánevní dno a porod může být rychlejší. Odpůrci budou samozdřejmě poukazovat na možné komplikace.
Moje porody s epiduralem byly snesitelnější než ten bez epiduralu(mám úzkostnou poruchu a špatně snáším bolest, takže vím, o čem píšu). Naštěstí ten poslední byl hodně, hodně rychlý. Místo epiduralu mi dali analgetikum na jiném principu.Ale byly ochotní. Anesteziologické vyšetření na epidural mi udělali i přes to, že už při příjmu lékař řekl, že než přijdou výsledky, dávno budu po porodu. Odebrali mi krev a anamnézu i přesto, že věděli, že to nemá cenu a epidural nebude. Bylo to uprostřed noci ve velké FN, takže neplatí, že ty jsou nejhorší. Porodila jsem do hodiny od přijetí. Kromě té injekce mi sami nabídli aromaterapii a ukázali masáže.Ve srovnání s injekcí při posledním porodu byl ale epidural „lepší“. I co se týče následného šití. I když jsem po třetím porodu měla jen minimální poranění, pár stehů potřeba bylo. Bolelo to. U těch prvních 2 byla epiziotomie, téměř jsem šití necítila, bylo to ještě umrtvené.
Co se týče CS z psychologické nebo psychiatrické indikace, taky to není samozdřejmostí. Je důležité, kde rodíš. Protože většina velkých nemocnic si nechá udělat ještě vlastní posudek(na mezioborových pracovištích), doporučení nějakého soukromého psychologa nemusí brát v úvahu.
@Baruna123456 píše:
No, sice ne dopodrobna, ale tak nějak jsem to pochopila už při položení dotazu. Kde jsi rodila? Proto jsem jen musela občas zareagovat na rady jako kineziolog nebo meditace, fakt rady jak od natvrdlých, pardon. Určitě je třeba u Vás v nemocnici už zveřejněný cenik vybraného doktora k porodu. Vyber si prostě toho nejdražšího(primáře, přednostu) a zaplať si ho už na předporodní péči a věř, že když budete stále v kontaktu, Ty mu všechno popravdě vysvětlíš a on uvidí, v jakým to máš „dole“ stavu, nelajsne si nutit Tě rodit normálně, na to je pověst těchto lidí moc cenná. Já bych ječela už při tom porodu co jsi měla, a to tak, že by mě sami rádi uspali a řízli
no ja myslim, ze ty rady ohledne alternativy byly zcela nepochopeny, bylo to jako nabidka, jak se vyrovnat s timto prozitym porodem. To s natvrdlymi je fakt zbytecny, nikdo to nikomu nenuti, jen jsme se zminily.
@suik pardon, to jsem nemyslela, myslela jsem ty rady, jak po meditaci byl druhy prirozeny porod parada. Neznelo to v mnoha pripadech jako radu na zmirneni traumatu po prvnim, tak jen takhle…
Zakladatelko, to je neskutečné, co sis musela prožít. Strašně mě mrzí, že to bylo s nějvětší pravděpodobností v porodnici, kterou já v jiných diskuzích vynáším pomalu do nebes jak jsem byla spokojená (jenže já jsem to neměla dramatické ani za mák), to je děs. Ta doktorka o které píšeš nemá zrovna nejlepší reference a kolují o ní nejrůznější zvěsti a ženské k ní chodí nerady - prostě jsi natrefila na jednu pitomou mezi těmi dobrými.
Držím palce, ať se Tvůj zdravotní stav zlepšuje a ať podruhé máš zážitek z porodu hezký, toto je fakt neskutečné a nehorázné, kam to doktork nechala zajít. Drž se. ![]()
Kámoška měla císaře na žádost, ale stálo to naditou obálku panu primáři
. Všechno jde… ![]()
Suik,
tomuhle já moc nevěřím. Jsem člověk jasných a pragmatických plánů a rozhodnutí a prostě nevěřím, že když celý život řeším, že děti mít asi nebudu, protože se bojím, že u porodu umřu, zblázním se nebo někoho zabiju, tak se najednou otočím o 180 stupňů a budu chtít aromatické olejíčky a dulu. Fakt ne, na takovou změnu jsem už moc stará, skeptická a pragmatická.