Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@ron2011 Ahojky Renčo, zdravím známou tvář
byla jsem s tebou v nemonici v Brně
ještě tam byla JItka. Poznala jsme tě dle popisku, jsi to ty ![]()
Jé ahoj Dituš…nedávno jsem narazila na tvé tel. číslo v mobilu…
Holky, jak se mátě? Jak se má Zuzanka? Jeslti nechceš psát tady tak pisni sem JandovaxRenata@seznam.cz
Moc se těším…
Ahojky. Tak já měla akutního císaře v podolí kdy mě řízli od pupíku dolů. Fungovat na 100 procent jsem začala po 14 dnech. Popravdě jizva mě kolikrát bolí i teď při větší námaze a to jsou Elišce už skoro 2 roky. A cvičit pořádně jsem začala kolem 6 měsíců po porodu.
Holky, pokud vse pujde ok, tak me zitra ceka cs. Chtela jsem se zeptat-mam doma 17m syna, ktery jeste sam nechodi, takze ho musim nosit-kocar, auto, vana apod. Tatinka budeme mit doma max.dva az tri dny po navratu z porodnice. Tak se chci zeptat-da se to zvladnout? Dve nechodici deti par dni po cs? Babicky a jinou vypomoc nemame.
Holky, pokud vse pujde ok, tak me zitra ceka cs. Chtela jsem se zeptat-mam doma 17m syna, ktery jeste sam nechodi, takze ho musim nosit-kocar, auto, vana apod. Tatinka budeme mit doma max.dva az tri dny po navratu z porodnice. Tak se chci zeptat-da se to zvladnout? Dve nechodici deti par dni po cs? Babicky a jinou vypomoc nemame.
@maminkas
Holka todle je blbá kombinace, 17m. batole nosit po císaři… popraskaj ti stehy… mě týden po sekci bolela i jízda autem a nedovedu si tahat něco co by mělo vážit jako 17m. dítě…
Zvládnout se to dá, ale nebude to jednoduché. Syna by si neměla moc zvedat.
Já osobně bych se císaři po velmi špatné zkušenosti snažila vyhnou jak jen by to šlo. Ale zas dítko KP. No je to těžká volba.
@Pipi 00 - „Navíc prý cca polovina porodů KP stejně skončí na operačním sále.“
Pipi, tohle ti někdo musel nutně kecat, zjevně z důvodu aby tě zmanipulovat k císaři, jinak si to neumím vysvětlit - to je prostě krávovina. jedině, že i když se plánuje vaginální, tak se nakonec rozhodnou pro císař- což jsou ale plánované císařše, (těch, které se naplánujou rovnou a ani se o vaginálním neuvažuje je určitě ještě víc).
Ale jinak tvoje věc, pochopitelně. K císaři si určitě zajistit pak hlídání pro děti a hodně odpočívej, nejde o to, že by sis hrála na hrdinku, ale možná po operaci tu péči o děcka skutečně fyzicky nezvládneš. Máš už nějakou zkušenost s operací? víš jak se hojíš po operaci? Případ od případu se to může hooodně lišit ![]()
@maminkas No tak zvládnout to asi budeš muset. Modli se, ať nemáš komplikace. To vážně nemůže být manžel doma déle? Bývá aspoň rozumnou dobu doma, nebo je celý den v tahu? Asi budu za dva týdny řešit něco podobného, doma 13m nechodící dítě. Ale prostě manžel a tchýně pomůžou. Po prvním SC jsem se ještě potřebovala doma chvíli vyležet, takže si nedovedu představit zvedat batole.
@IvanaOl Jo, je to těžká volba. Včera mi to ulehčili měřením mimina a pánve. Dítě dost velké, pánev hraničně malá, takže to mám jasný.
@harpyje Hele, fakt mě nikdo nemanipuloval do ničeho. To by mě dost štvalo a bála jsem se toho. Jen mi vysvětlili, že nemusí být vždy přítomný doktor, co umí KP, může být špatné CTG, můžu mít vysoký tlak (mám 140/90), prostě cokoliv je trochu špatně, tak stejně jdu na císaře. Tohle mi tedy říkal můj gynekolog, který (bez měření) tvrdil, že to dám
.
Ahoj všem jsem 3 týdny po sekci
začla jsem vozit sraší dceru do školky, mimi musím vozit sebou hlídání nemáme žádné, v autě nechci nechávat takže do školky vláčim s vajíčkam, je to sice pár metrů, ale břicho začlo bolet
tak se ptám jestli jít přes bolest nebo dceru ze školky ještě radši na pár dní omluvit ![]()
bojim se nějakých komplikací
viděla jsem se po 6tinedělí jezdit na koni a to se teda obávám že asi nklepne že ![]()
ještě by mě zajímalo? mazat něčím tu jizvu?
prozatím jsem spíš vysušovala a mužu nosit ty poporodní stahovací kalhotky? pomuže to něčemu nebo spíš uškodí, bojim se abyse to nezapařilo nebo tak něco ![]()
@hedabedna A nemůže ti jí odvážet manžel, ty bys odpoledne vyzvedla s kočárem? Nebo zkus nosítko. Vajíčko bych po sekci nenosila v žádném případě.
S těmi vyjížďkami to vidím spíš bledě, možná tak po 3 měsíci. Stačí jeden blbý pohyb, když budeš vyrovnávat náraz a jizva se ti trhne.
Já mazala vazelínou, asi 2× denně jsem to přejela několikrát sem a tam. Sice jsem měla připravený Contratubex a Wobenzym, ale kvůli kojení jsem to nakonec nebrala. Zahojilo se to krásně.
Kalhoty i kalhotky doporučuji spíš vyšší, radši bavlněné a ne úplně těsné, aby tě to neškrtilo, když si třeba sedneš, dřepneš…
@hedabedna Já bych vajíčko nenosila, přijde mi to dost drsný. Nosila jsem mimino v Manduce, takhle malé se dalo vyndat i spící. Nebo jsem ji šoupla do golfek naležato (na chvíli i takhle malou).
Mazat se myslím doporučuje až později (po kontrole po 6tinědělí), já na to kašlala a všechno je dobrý. Ale snažila jsem se netahat těžký, i když to bylo druhý dítě, první 2.5 roku, takže jsem se tomu úplně nevyhla.
A neboj, ono se to hodně rychle lepší, držím palce.
Jo a kalhotky jsem nosila takové ty bavlněné bombarďáky až k pupku. Přišly mi nejpohodlnější.