Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
Chtela bych vas poprosit o zkusenosti s cisarskym rezem a vcestnou placentou, maminky
jsem dnes 33+6 a jsem hospitalizovana v nemocnici kvuli placenta previa centralis :-/ ted tu byla pani doktorka vysvetlit mi vubec vse kolem toho a jsem trosku vykolejena. Cisarsky rez je komplikovanejsi nez klasicky a podobne.
Prosim, uklidnete me, ze jste normalne ve zdravi prezily cisare s touto placentou
nikde nemuzu najit tyto konkretni zkusenosti ![]()
@Setkub píše:
Ahoj,
Chtela bych vas poprosit o zkusenosti s cisarskym rezem a vcestnou placentou, maminkyjsem dnes 33+6 a jsem hospitalizovana v nemocnici kvuli placenta previa centralis :-/ ted tu byla pani doktorka vysvetlit mi vubec vse kolem toho a jsem trosku vykolejena. Cisarsky rez je komplikovanejsi nez klasicky a podobne.
Prosim, uklidnete me, ze jste normalne ve zdravi prezily cisare s touto placentounikde nemuzu najit tyto konkretni zkusenosti
jo já měla placentu previa, ale nakonec se vytáhla, měla jsem císaře a vše bylo ok. jestli byla centralis netuším, císař nemusel být, chtěla jsem ho. nevím jaký v tom je rozdíl.
@Setkub Ahoj, ja mela placentu praevia centralis taky, zasahovala mi od zadu pres branku az na bricho (cca 9cm presahovala), u me to dopadlo spatne, 30+4 jsem zacala krvacet a mala musela ven
kazdopadne, cisare jsem prezila
a to me taky docela strasili, ze mi muzou vzit i delohu, kdyby to krvacelo hodne.. Ale vse je ok
U tebe to taky dopadne urcite dobre, drzim moc moc palce, at drobek i ty vydrzite v celku co nejdele ![]()
@mirecekblbecek píše:
jo já měla placentu previa, ale nakonec se vytáhla, měla jsem císaře a vše bylo ok. jestli byla centralis netuším, císař nemusel být, chtěla jsem ho. nevím jaký v tom je rozdíl.
no rozdíl je velkej, když nemusí být, tak je placenta jen hodně dole, ale dítě projde v pohodě, při tý centralis je placenta přímo na děložním hrdle pod dítětem, a když by začal přirozenej porod, tak roztahováním čípku se začne placenta odlučovat, a dítě nemá kudy projít, protože má placentou zatarasenou cestu ![]()
@slavuska1 píše:
Znám jednu, co ji taky měla, byla tedy hospitalizovaná až asi od 36+0, a někdy za 2 týdny císař, a bylo to bez problémůno rozdíl je velkej, když nemusí být, tak je placenta jen hodně dole, ale dítě projde v pohodě, při tý centralis je placenta přímo na děložním hrdle pod dítětem, a když by začal přirozenej porod, tak roztahováním čípku se začne placenta odlučovat, a dítě nemá kudy projít, protože má placentou zatarasenou cestu
jo, to je mi jasný, jen nevím jaký je rozdíl mezi těmi dvěla císaři, bude hospital. předem, berou ji jakmile to začne, tak proč straší?
@Setkub píše:
Ahoj,
Chtela bych vas poprosit o zkusenosti s cisarskym rezem a vcestnou placentou, maminkyjsem dnes 33+6 a jsem hospitalizovana v nemocnici kvuli placenta previa centralis :-/ ted tu byla pani doktorka vysvetlit mi vubec vse kolem toho a jsem trosku vykolejena. Cisarsky rez je komplikovanejsi nez klasicky a podobne.
Prosim, uklidnete me, ze jste normalne ve zdravi prezily cisare s touto placentounikde nemuzu najit tyto konkretni zkusenosti
Proč srovnává císařský řez a klasický (co? porod?)? Při centrálně uložené vcestné placentě je vedení porodu císařským řezem nezbytností, pokud tedy někdo nechce jít na pár let do kriminálu.
A jestli se zmínila o modifikaci císařského řezu korporálním řezem, tak to není žádná těžká věc.
@Doctus spis rikala, ze cisarsky rez s tou placentou je rizikivejsi nez cisarsky rez kvuli napr. Konci panevnim
blbe jsem to napsala ![]()
@Setkub
Aha, myslel jsem, že budou volit nějakou speciální techniku řezu.
Tak o něco rizikovější je, ale není jiné východisko. Pro zkušeného porodníka by to nemělo být nic výjimečného.
@Doctus píše:
Proč srovnává císařský řez a klasický (co? porod?)? Při centrálně uložené vcestné placentě je vedení porodu císařským řezem nezbytností, pokud tedy někdo nechce jít na pár let do kriminálu.A jestli se zmínila o modifikaci císařského řezu korporálním řezem, tak to není žádná těžká věc.
ty jsi doktor?
@Doctus píše:
@Setkub
Aha, myslel jsem, že budou volit nějakou speciální techniku řezu.Tak o něco rizikovější je, ale není jiné východisko. Pro zkušeného porodníka by to nemělo být nic výjimečného.
Hm hm… Jsem ve fakultce v Plzni, tak snad vedi, jak na to :-/ ale bojim se, ne ze ne :-/
Tak největší problém je, že jdou přes tu placentu, hodně to krvácí, ale když se o tom ví, je to plánovaná operace, cely tým s tím počítá, není důvod proč by to nemělo skončit dobře…neboj, není to zas tak raritní operace…
Tak ono asi trochu záleží jestli je placenta ze zadu přes branku nebo jestli ji máš na břichu a pak přes branku.
Pokud je na břiše, je to určitě rizikovější, ale doktoři jsou už natolik v cís. řezu zběhlí, že bych se nebála. Mám za sebou dva a oba jsem přežila - a to ten první byl akutní a hodně špatnýho kolem toho. Druhý byl naprosto v klidu a bez problémů a určitě mě čeká ještě jeden - teda pokud se ještě zadaří a budu těhotná.
Zkušenost nemám, ale známá je ve 37.tt se stejnou diagnozou, není ani hospitalizovaná a ani nemá ještě termín na císaře. Tak nějak nevím, na co čekají…
@fenny hele, mne taky celou dobu nikdo neresil, az kdyz ksme se rozhodli s manzelem, ze budem rodit v Plzni, tak jsem sem volala a tady se zdesili a hned jsem musela nastoupit :-/ tak ja nevim, jestli to tady moc hroti nebo jinde podcenili ![]()
Já mám za sebou, ve třetím těhotenství. Od 34tt jsem preventivně ležela na odd. rizikového těhotenství u Apolináře, aby bylo možné v případě krvácení hned udělat CS. Vydržela jsem až do termínu plánovaného CS, po ukončeném 36tt, dýl už se báli čekat. Na operaci měli připravenou zásobu krve mé krevní skupiny + zkušené lékaře, báli se i možnosti, že je placenta přirostlá k děložní stěně, a že by tím pádem mohlo hrozit velké krvácení. Všechno proběhlo v pořádku, řez mám normálně dole, žádné velké krvácení se naštěstí nekonalo.
Držím moc palce, ve velké porodnici jsou určitě dobře připravení
.
Teď jsem těhotná počtvrté a pevně doufám, že tentokrát bude placenta tam, kde má být…