Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Lionett: tak já myslela jak napíšeš, že máš 140 kg a ty takhle, tak to jsem na tom podobně. Taky jsem trpaslík ze 160 cm a 85 kg. Tož relativně jsem na tom opravdu lépe, ale objektivně jsem na tom obě naprosto stejně. Tož skutečně nechápu
![]()
Holky, já nadváhu sice nemám, ale i tak je mimi v nedohlednu.Co jsem slyšela, tak clostík opravdu může pomoci, pokud jsou anovulační cykly.
Jinak ta BT, v době, kdy mi dělali hormonální profil jsme měla od 15. dne cyklu až do MS bazální teplotu 37, 1 - 37,2. Pak mi doktor řekl, že tenhle cyklus podle testů byl opět anovulační, takže tomu vlastně taky nerozumím. Horší je to neustálé čekání a zklamání. Kolem se rodí miminka jak houby po dešti a my stále jenom čekáme, kdy ten čáp nebo vrána přiletí i k nám. Musím přiznat, že mi z toho pomalu začíná hrabat a proto chci brát prášky bez doktora ![]()
Ahojky, chci odradit od Clostíku. S manželem se snažíme o mimíska už 3 roky. Z důvodu anovulačních cyklů mi dr. naordinovala clostil, brala sem jej 6 měsíců s přestávkou 1 měsíc. Už jsem byla zoufalá, že pořád nic. Po posledním dobrání clostíku jsem pociťovala šílené bolesti na pravém vaječníku, a ejhle cysta. Byla jsem i na laparce, cystu mi odstranili částečně, jelikož mám i srůsty v pánvi, takže te cysty se nezbavím a stále se vrací. Histologií nebyla potvrzená endometri. Nakonec v CARU mi po punkci potvrdili,že se jedná o endometriozní cystu. Před clostíkem jsem byla čistá! ![]()
Já bych se též chtěla zeptat. Ač jsme oba s manželem v pořádku, tak jsme byli dvakrát už na iui a při druhé iui jsem měla (ač nemám s ničím problém, ovulace, atd.) užívat clostilbegyt. Jsem bez práce, ale brzy ji mít budu, mám doma ještě jedno balení clostíku, které mi předepsala doktorka už dřív. A protože nebudu mít na další cyklus čas zajít za doktorem, kvůli nové práci, tak jsme se chtěla zeptat, jestli by šlo, abych ten clostík, co mám doma nenačatej, začala užívat sama, nebo radši ne a počkat, až budu moct se poradit s doktorem, díky moc za odpovědi. Pokud mi teda do ms nikdo neodepíše, tak se na clostík vykašlu a uvidíme, co dál. ![]()
@sharunka03 S Clostilem jako takovým zkušenost nemám, ale přidám svůj názor. Bez sledování lékařem ho určitě neber.
Už jen z toho prostého důvodu, že bez UZ nebudeš vůbec vědět, jak a jestli reaguješ.
A pak to nejsou nějaké lentilky, takže bych to opravdu bez dohledu nebrala.
@Veverka X No, já vím, ale přeci jen, docházím k doktorovi do CARU a co říkala vyšetření, tak nemáme problémy žádné a myslíš, že by se to ze den na den změnilo? I tak díky za pohotovou reakci, tak brzy jsem to nečekala, když diskuze dávno usnula.
@sharunka03 Bez sledovani bych ho nebrala…navic clostik se muze jen 6× za zivot tak at si nevyberes moznosti…aspon si k dr. zavolej
@sharunka03 tak pokud by Ti nevadila třeba trojčata
… Správně by Tě při užívání Clostilu měl lékař sledovat, při folikulometrii zjistit, zda a jak reaguješ a podle toho doporučit/povolit snažení. Někdy se těch folikulů/vajíček může vytvořit fakt hodně a když budete mít štěstí, tak z toho může taky být více miminek.
@sharunka03 Nevím, jak přesně je to s clostilem, ale nedělá Ti před zahájením braní kontrolní ultrazvuk? U jiných stimulačních léků se dělá, aby lékař věděl, že není na vaječnících nějaký problém, kvůli kterému by podávání léků možné nebylo. Nechci strašit, ale třeba cysta se může objevit.
A hlavně pak nebudeš opravdu vědět, zda bys neměla dávku upravit. Jak bys měla dál postupovat.
A co Ti řekl lékař? Ptala jsi se, jestli máš v braní pokračovat i bez kontrol?
Je to jen můj názor, jsem obecně opatrnější. Chápu, že nechceš ztratit další měsíc. V tomhle jsme na stejné lodi, přesto radím bez doktora Clostil nebrat.
Držím palce v tomhle boji. ![]()
@Bobby No, já mám jen jedno balení doma, tak toho bych se nebála, jen, prostě bych vyjímečně nešla k doktorovi, protože by se mi to moc nehodilo, nastoupit do práce a začít k tomu chodit k doktorovi, tak jsem myslela, že jenom jednou, co mám to jedno balení doma, tak bych ho využila. ![]()
@panikralickova Tak vícerčat se nebojím, teda, no trojčata, to už je asi moc
ale dvojčata, proč ne. Vzhledem k tomu, že se snažíme o první tak by to bylo hezké. ![]()
Takže mém případě teda taky ne, takže ho nebudu brát, až budu moct jít k doktorovi, tak děkuji za rady a tento měsíc na se na clostilkování vykašleme a možná až další měsíc, díky. ![]()
@Veverka X No, mě ho předepsal po 1. iui a pak jak dostanu ms, tak 3.-7. dc ho sem měla brát dvakrát denně, tak jsem taky udělala, tak jsem si pak právě říkala, proč bych si ho nenaordinovala sama, když bych ho brala stejně, co bych tím pokazila, ale je fakt, že pak před další iui mi uz dělal a pak ten pregnyl, iui teprve. Tak když bych vynechala iui, tak jestli by šlo si ho vzít prostě bez toho dalšího, no to je jedno, radši na to kašlu ![]()
Tak jsem volala do Sanusu, jestli můžu užívat clostíka bez podstoupení iui a bez píchnutí pregnylu a prý to nevadí, tak doufám, že pokud nepomůže, tak ať aspoň neublíží
(cysty atd.)